Skocz do zawartości
TMK

tubastrea-kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłam sobie tubkę. i zaczyna mi wychodzić brak wiedzy...

bardzo prosze doświadczonych o odpowiedź na pytania:

1. Jaki to gatunek- czy też 2 gatunki? a może farbowane??

wyraźnie widać, że żólte polipy są jakby osobno, a pomarańczowe zlewają się w całość. Ponieważ jest to jedna skałka raczej trudno aby były trzymane w różnych warunkach.

30-tubka13kwietnia09.jpg

30-tubka13kwietnia09-1.jpg

Karmienie: wyczytałam od 2 razy dziennie do raz na dwa dni. Rzeczywiscie ładnie wciaga kryl, ale...

2.jak u licha podać plipkowi który jest na samym spodzie?

30-tubka13kwietnia09-2.jpg

no i własnie jak rośnie taka tubka- moja niestety ma kształt kulki, a nie pólkuli. Czy da sie takie coś podzielić? trzeba by ciąć przez polipy- to pewnie by ją usmierciło?

Trzeba karmić każdego polipka. Czy jak nie bedę karmić tych na dole to odbije się na całym koralowcu- czy jak przy przycinaniu roślin- będzie rosła ta część karmiona?

Fotka rozwiniętego korala. Po miesiącu. Porównując ze zdjęciami innych tubek ma bardzo któtkie polipy? coś nie tak czy to taki gatunek?

30-tubka9maja09.jpg

Jakoś mimo karmienia nie urosła przez ten miesiąc- ale pocieszam się też , że nie zdechła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi to wyglada na coccinea z faulkneri.

Podzielic sie ich za bardzo nie da, przynajmniej bym nie probowal.

Jesli jeden polip nie zje to nie odbija sie to na koralu jako na calosci.

Chyba jest troszke niedozywiona - dlatego nie otwiera w pelni polipow. Jak bedziesz karmila regularnie to za 2 miesiace bedzie taka jak na 'innych zdjeciach'.

Ja jak karmie moje dwie to wylaczam cyrkulacje na jakies 5-10 minut, te na dole zawsze troche jedzenia lapia.

Karm strzykawa, daj sporo drobnego pokarmu (jakies moiny itp) poki sie nie bedzie bardziej pompowala i potem wraz z 'powiekszaniem' sie polipow dodawaj wiecej grubszego pokarmu.

Ja karmie 1 - 2 razy dziennie, 1 raz tuz po tym jak sie cala otworzy, czyli 20-22 i drugi raz ok 2 w nocy.

Co do ksztaltu, to co zlego w kulce ? :clowning

Swoja droga calkiem fajnie to wyglada - dwa gatunki w jednym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.