Skocz do zawartości
pooh

[K] termostat do sterowania wentylatorami

Rekomendowane odpowiedzi

moze byc DIY, zasilany na 12V; max obciazenie wiatrakami 1A;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie możesz przerobić zwykłego RT2 na chłodzenie? Generalnie przepinasz tylko miejscami wyjście.

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Koszt postawienia.... znikomy w porównaniu do obecnie planowanego zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie uzywalem nigdy RT2, cos wiecej ??? moglbys "dojasnic"

na allegro znalazlem juz cos mnie/wiecej pasujacego do mojego pomyslu... ale faktycznie RT2 byloby lepsze, ma nawet obudowe :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RT2 ma w sobie przekaźnik którym załącza grzałkę. Wyjście na grzałkę podłączone jest pod przekaźnik pod jedną z nóżek. W momencie gdy temp. spada przekaźnik podaje napięcie na grzałkę (fazę lub zero w zależności od egzemplarza). Taki przekaźnik pracuje w trybie NO czyli bez sygnału na cewkę nie podaje napięcia na wyjściu. Przekaźnik ma 2 nóżki wyjściowe (NO oraz NC). Aby przerobić RT-2 na chłodzenie trzeba przelutować kabelek wyjścia z nóżki NO na nóżkę NC. I to generalnie tyle. Aha tylko wtedy dioda led będzie się świecić gdy wentylatory nie chodzą a zgaśnie gdy się załączą. W miejsce grzałki wpinasz zasilacz wentylatorów i gotowe.

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Na allegro są gotowe przerobione RT2 pod wentylatory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za pomysl;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swoim słoiku mam właśnie 2 szt RT2. Jedna jest dodatkowym zabezpieczeniem grzałki, druga od chłodzenia. Jak nie chcesz się bawić przeróbki to faktycznie na allegro są gotowce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.