Skocz do zawartości
apofis

Regulator Temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem przerobić typowy RT2 do zastosowania przy wentylatorach -chłodzenie ale po rozebraniu pudełka i przeczytaniu instrukcji jak to zrobić nie bardzo kumam.

Zrobiłem kilka zdjęc tego ustrojstwa może ktoś pomoże co i gdzie przelutować i jak!! :clowning

1526-1.jpg

1526-2.jpg

1526-3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz przełożyć połączenie na stykach przekaźnika, pod warunkiem, że przekaźnik ma dwa takie niezależne połączenia.

Trudno to tak z fotki wytłumaczyć. Gdy włączysz regulator i nastawisz np temperaturę 25 st (w akwa niech w tej chwili będzie 22 st), to spowoduje zadziałanie przekaźnika, i te styki które w chwili załączenia zwierają obwód są dla Ciebie nieważne. Ważne są te styki które są w tej chwili rozwarte i pod nie musisz podłączyć np. wiatraki.

Gdy woda osiągnie temperaturę 25 st to wyłączy się przekażnik a tym samym załączy obwód wentylatorów, gdyż zostanie zwarta druga para styków. Jeśli przekaźnik ma tylko jedną parę styków, no to jest problem.

Przekaźnik powinien mieć jedną parę styków normalnie zwartych i jedną parę styków normalnie otwartych.

To takie rozwiązanie bez większej ingerencji w układ, bo można jeszcze pobawić się w negację, ale to raczej jak nie znasz się na elektronice to będzie Ci trudno.

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jest problem .myślałem że wystarczy przelutować jeden z kabelków i po sprawie.:clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apofis zaznacz na tym drugim zdjęciu nóżki od przekaźnika.

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Koszt postawienia.... znikomy w porównaniu do obecnie planowanego zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1526-rt2 3 popr.jpg

jeżeli dobrze pamiętam sprawdzając wczoraj to te miejsca.

Ten czerwony przewód jest podłączony do gniazda gdzie podłaczane jest urządzenie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod przekaźnikiem powinna być zawinięta nóżka , ją musisz wykorzystać .

Pozdro

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli co odlutować cały i do tej nóżki przylutować ten czerwony przewód?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego forum przerobiłem swój:strutin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apofis atakuj swój zgodnie z instrukcjami z linku z elektrody czyli przelutuj ten czerwony przewód od tej zagiętej nóżki. Ja tak swój przerabiałem.

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Koszt postawienia.... znikomy w porównaniu do obecnie planowanego zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. postaram się :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.