Skocz do zawartości
ROBERTo

CO Z TYM ZROBIC?!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Man pytanie dotyczące mojego akwarium- nie moge sobie poradzic z nalotem jaki utzrymuje sie na mojej skale i tylko skale-na poczatku to wygląda jak zielony mech wysokosci ok 1-2 mm a z czasem zmienia barwe na brązowy aż do czarnego.

Miałem piękną skałe ale z czasem ten "osobnik" pokryl ja całą niszcząc wszystko co na niej było:( Nie da sie tego za bardzo usunąc bo musiałbym chyba wyszorować skałe-co robić!!

Czy to wina oświetlenia ? Mam problem już od pewnego czasu z wysokoscią wapnia nie moge go zbic poniżej 600!! ciągle podmiany wody nic nie dają!mam dwa testy i oba pokazuja zblizone wartosci - czy to może być powód? reszta parametrów jest ok. Czy dodać jakieś bakterie może one zaczną rozkładać to "coś"?

Doszło do tego że musiałem "odwrócić" skałe do góry nogami bo nie mogłem patrzec na nią - może za jakiś czas jak będzie w cieniu to sie "wyczyści"

PODAJCIE JAKIS POMYSŁ - ZGÓRY DZIEKI I POZDRAWIAM

AKWARIUM- 65*60*60, sump 80*40*40, lampa LED Lampa LED RAZOR R420r 120W [16000K], 2 x tunze nano, pompa cyrkulacyjnA Jebao, odpieniacz TUNZE , obieg Eheim - Pompa Compact Plus 3000, żywa skała 30 kg,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jakie koralowce trzymasz w zbiorniku, miekkie, LPS, SPS??

Jeżeli masz trochę twardych to może masz za niskie Kh i dlatego nie możesz zejść poniżej 600 z wapniem.

Jak Kh będzie za niskie to twarde nie będą pobierały z wody wapnia.

Ciągłe podmiany wody też za specjalnie nie pomągą.

Napisz wogule jaki to zbiornik, co ile robisz podniany itp.

pozdrawiam

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx za odpowiedz:)

akwarium ma ok 350 ltr- kh (7), podmiany co 2-3 tygodnie-sól KENT , niestety okolo 2-3 miesiecy temu eksperymentowalem z ballingem i wszystko co mialem z zycia oprocz ryb zgineło:( dlatego musiałem odczekac zanim wpuszcze nowe korale.

Więc nic nie mOże pobierać tego wapnia

AKWARIUM- 65*60*60, sump 80*40*40, lampa LED Lampa LED RAZOR R420r 120W [16000K], 2 x tunze nano, pompa cyrkulacyjnA Jebao, odpieniacz TUNZE , obieg Eheim - Pompa Compact Plus 3000, żywa skała 30 kg,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Kh nie jest za niskie przypadkiem?

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Koszt postawienia.... znikomy w porównaniu do obecnie planowanego zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podbij kh do jakis 9 i wtedy sprawdz wapn.

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy zbyt mocny odpieniacz może spowodowac "wyjałowienie" wody i to może byc problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisz dokladnie akwarium,jaki masz sprzet i zrob jakies fotki,bo tak na czuja to ciezko cos doradzic konstruktywnego.I proponuje zmienic sol,na np; Tropic Marin Pro Reef, Preis albo Korallen Zucht.,bo to napewno wina soli ze masz takie parametry do kitu.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AKWARIUM-300 ltr, 1 hqi x 150w reeflux+ 4 x T5 ATI 24W,3 x tunze nano, odpieniacz deltec na pompie ATI PSK 2500, obieg Eheim - Pompa Compact Plus 3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a lejesz cos teraz, bo jak nic w akwarium nie ma oprócz ryb to chyba nie warto dawać ballinga, a w ogole co sie stalo, ze korale padly, moze cos sie rozklada w skale i jakis syf wylazi na wierzch.

A jak fosforany i azotany, nie sa za wysokie?

Pozdrawiam

Marcin

===============================================

190L, 6x24W T5, 150W HQI, dużo pomp i innych dupereli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jak pisalem ballinga tylko przez kilkanascie dni stosowalem 2 miech temu od tej pory nic nie leje

fosforany sa praktycznie niewykrywalne a azotany na minimalnym poziomie to nie to akwarium jest czyste-po prostu skala mi obrasta meszkiem ktory na poczatku jest zielony a potem zmienia sie na braz i skaly pod nim nie widac:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te pompy nano to jakiej wydajnosci,bo moze cyrkulacje masz za slabą?W 1 poscie pisales ze Ca masz 600,czyli ze KH powinno byc ponad 20,a to oznacza ze masz totalnie rozjechana rownowage miedzy Ca i KH.Poprostu twoja sol jest do bani,wywal ja do smieci i kup inna.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.