Skocz do zawartości
tomik

korale - karmienie

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim czasie przeszedlem na karmienie korali zywym fito i zeoplanktonem. Fito to mieszanka:

1.Nannochloropsis sp

2.Tetraselmis sp

3.Isochrysis

4.Pavlova

5.Thalassiosira weissflogii

a zeo to rotifers

juz po pierwszym podaniu wrazenie bylo niesamowite, spsy w bialy dzien jak by oszalaly, obsypaly sie polipami, ze ich body bylo ledwie widoczne, po 2 tygodniach karmienia mam juz widoczne efekty diety naturalnej ;), acra ktora stala u mnie kilka miesiecy bez przyrostow w ciagu 2 tygodni obsypala sie tipami wzrostu.

Ale, jak zawsze jest jakies ale, stad moje pytanie do osob karmiacych od dluzszego czasu zywym fito i zeoplanktonem.

Macie jakies ustalone bezpieczne dla systemu dawki dla srednio zasiedlonego akwarium? Jak czesto karmicie ? Na opakowaniu podaja dawki dzienne ( dosc spore ) ale do konca nie jestem pewny jak duze moze to byc obciazenie dla systemu. Dzieki z gory za wszelkie info.

Ps. na koniec mala dygresja, wydawalo mi sie, ze od dluzszego czasu karmie zywym fito, sprzedawca w sklepie sprzedawal mi bagienko twierdzac, ze fito tak pachnie ( smierdzi ;) ), teraz kupuje bezposrednio od producenta i prawdziwy zywy fitoplankton pachnie, a zeoplankton smiga w butelce az milo, nawet nie chce myslec jak dlugo lalem do baniaka amoniak.

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy mozesz mi napisac dokladnie jak sie nazywaja te pokarmy.Chce tez karmic SPS korale , ale nikt mi nic nie poleca. Mam pape do dozowania i jej tez moge uzyc, lub cos co powinno byc w lodowce zrobie to recznie sam.

dzieki z gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.