Skocz do zawartości
Marx

wygrałem i przegrałem

Rekomendowane odpowiedzi

chcialbym ostrzec przed dodawaniem skaly "na raty"

Dolozylem do mojego baniaka 5kg nowej skaly. Skonczylo sie to zalamaniem biotopu (wysyp okrzemkow, smrod itp).

Oddalem ta nowa skale koledze, ktory teraz z nia walczy, a u siebie powoli wyprowadzam zbiornik z katastrofy.

Widac czym konczy sie posiadanie weipro ;)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie wogole czy Ty wiesz co piszesz...?

U siebie dodalem skale po poltorej miesiaca i nic sie nie dzieje , nie bedzie dzialo i nie ma prawa dziac .

Problem jest w tym , ze jak dodajemy nowa skale to siada nam Ph i tylko o to nalezalo zadbac dodajac dobrze nasycona kalkwasser oraz podmieniac regularnie wode co tydzien ... nawet co kilka dni po pare literkow.

Szkoda ze nie zrobiles tego co wyzej napisalem , i Ci zreszta wczesniej pare dni temu mowilem .

Biotop sie nie zalamal , Ty do tego sam dopusciles.

Nastapil spadek Ph , Kh , podskoczyl tez pewnie nitrat czy tez lekko amoniak (nalezalo dotlenic (dopowietrzyc ) lepiej wode , zwiekszyc cyrkulacje .

Nam akwarystom morskim nie wolno siedziec z zalozonymi reakâmi , o dobrze funkcjonujacy biotop trzeba nam nieustannie " walczyc "!

Na te wszystkie parametry nalezalo zwrocic uwage :] ale jak ..? heh , miernika Ph nie posiadasz , testy kropelkowe to tylko o sciane potluc .

Oddales dobra skale :] , a kolega to z nia nie bedzie walczyl , tylko jak ma troche wiecej pojecia to bedzie wiedzial co z nia zrobic i jeszcze pewnei tutaj o tym napisze ;)

pozdrawiam Swirlej .

Ps; Dodalem do swojego baniaka nie dwa , trzy kilo tylko 26 kilo ;) wczesniej 25 kg. (nic sie nie dzieje , pieknie rozwijaja sie glony wapienne i wyzsze , na skalce nadal rosnie sobie porites :]

Takze raczej mnie nie nastraszyles tym ze nienalezy dodawac do baniaka zywej skaly (na raty) jestem stanowczo przeciwnego zdania , ale to stanowczo:)

Poniewaz ;

Duza czesc bakteri z pierwszego "rzutu" zywej skaly do naszego baniaka poprostu wyginie.

Dokladajac po miesiacu nastepnej "porcji* skaly mamy wieksza juz szanse na to ze ta fauna bakteri nam sie poprawi ze tak powiem , a nie to ze nam sie biotop zalamie Marx .

Nie potrafiles upilnowac parametrow wody to wszystko , rozwaliles biotop poniewaz nie wiedziales co zrobic i co nastapi po wlozeniu nowej skaly , siedziales z zalozonymi rekami podziwiajac skalke ;)

I jeszcze jedna rzecz , skoro faktycznie tak smierdziala gdy ja otrzymales , nie nalezalo jej wkladac do baniaka tylko najpierw dobrze ja wymoczyc kilka dni w swiezej solance w jakims baniaku i dodawac tylko kalkwasser , "kwasy" by z niej odeszly i tym samym zneutralizowal by sie caly smrodek , wtedy nalezalo ja wlozyc "cala pewna morda do baniaka " :D:)

Ty jestes glownym operatorem swojego baniaka i nie zganiaj winy na skalke bo ta byla super , pokazywales mi foty :)

A i odpieniacz Weipro tez tutaj nie wiele zawinil :) (podmianka wody co tydzien sie klaniala nawet po te dwa , trzy literki codziennie , przez najgorszy okres smrodku:D ) nie upilnowales ;)

Pamietam dokladnie Twoje posty z przed roku Marx kiedy to tak ladnie sie wypowiadales na temat zywej skaly , piszac w swoich postach ze nie tylko o bakterie chodzi w skale ale tez w niej zyjace glony , porowatosc skaly byla poruszana itd....czy to tylko byly puste slowa ...?

Ci co wiedza troche wiecej na temat zywej skaly , napewno zrozumieli o czym napisalem ;)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak teraz kazdy madry ;)

moze zle to sformulowalem - w moim przypadku zle rozwiazalem dodanie skaly, a i sama skala byla inna niz ta ktora mialem za pierwszym razem

Wiec radze przemyslec sobie takie dokladanie, jesli nie mamy zapasu w filtracji, ktory to uciagnie

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zywa skala jest sama w sobie najlepsza filtracja :]

Ty jej Marx podejrzewam (zreszta tak opowiadales)poprostu nie oczysciles z truposzczakow ;) wlozyles do baniaka i podziwilales ;)

Zaganiany jestes , wrociles z roboty i podejrzewam juz Ci sie nawet nie chcialo ;) hehe

nie Ty pierwszy i nie ostatni wyciagneles wnioski ;)

Pozdrawiam i nic sie nie przejmuj , wode doprowadzisz pomalu do porzadku , skalke miales za friko;)(latwo przyszla , latwo poszla ) rob dalej swoj baniaczek ;)

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oddalemz bolem serca ;), ale znajomemu, wiec sie nie zmarnuje

trupow ze srodka skaly wyciagnac sie nie da, jedyna mozliwosc to odgazowanie w osobnym baniaku - a takiej mozliwosci nie mam

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.