Skocz do zawartości
parman

Czyszczenie skały

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pytanie: czy któryś z forumowiczów czyścił skałę w działającym akwa tzn. wyjmował ją z baniaka oczyszczał z wszelkiego świństwa (glony itp) płukał w wodzie RO lub tej spuszczonej z akwa i wkładał ją z powrotem do baniaka? Moja dosyć nieestetycznie wygląda i zastanawiam się nad takim zabiegiem. Baniak co prawda ma dopiero 1 miesiąc i mam przeczucie, że będziecie mnie od tego odwodzić :(. Na skale jest warstwa piachu i zamiast wyglądu żywej skały wygląda jak jakiś piaskowiec :(. I mnie to bardzo się nie podoba. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak co to nie w RO tylko w słonej ze zbiornika np. przy podmiance. Do czyszczenia możesz użyć nawet jakiejś szczotki jak tam Ci nic cennego nie rośnie (wapiennym szczota nie zaszkodzi).

Ja do czyszczenia skałek bez wyciągania ich miałem specjalny patent:

do pompki maxijet1000 podłączałem specjalną szczoteczkę wykonaną w ten sposób, że na jeden koniec 10cm rurki z pvc był naciągnęty pierścień z węża pvc a pod ten pierścień (po rozgrzaniu wrzątkiem) powciskałem naokoło włosy z przystrzyżonej szczotki do butelek po schłodzeniu zimną wodą okazało się, że się dość mocno trzymają.

Do wylotu pompy był podczepiony zwykły elastyczny wąż pvc, którego koniec wkładałem do rewizji. Zanieczyszczenia ze skały trafiały do sumpa i tam już gineły w jego meandrach :(

250 L obecnie drzemie i czeka na lepsze czasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Nie mam za dużo tych bryłek skały (25 kg), a na nich rosną jedynie glony. No i jeden lobopython :(. Wyciągnę skałę i wyczyszczę, bo irytuje mnie ten bałagan na niej. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przy każdej podmianie wyrywam ,czyszczę gloniska. skała zaczyna wyglądać coraz ładniej.

380l+100lsump,HQI2x250W+T5 2x54W,cyrkulacja30000,ATI BM200,Eheim 1262,Reaktor wapnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.