Skocz do zawartości
PanMandaryn

[K] Korale

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupię koralowce w dobrej cenie :(. Szczególnie interesują mnie takie korale jak Euphyllia, Favia, Acantastrea, Caulastrea, Fungia, ale miękkie też są mile widziane (sinularie, grzybowieńce, i inne, oprócz xenii :( ). Być może ktoś akurat robi czystkę w akwarium (np przy przejściu na SPS'y) i ma coś do sprzedania w dobrej cenie? Czekam na oferty. Nie ukrywam, że koszt koralowca będzie dla mnie priorytetem przy wybieraniu ofert. Wiem, że wygląda to troche jak koncert życzeń.. ale cóż. Chyba warto spróbować? :D

Na marginesie dodam, że od ponad pół roku piszę prace inżynierską na temat sztucznych ekosystemów morskich i przeprowadzam proste doświadczenia na bezkręgowcach (związane z: oświetleniem, temperaturą, zasoleniem, etc.) Koralowce są mi potrzebne do skończenia pracy, a kochana uczelnia z powodu 50 milinów zl długu nie wspiera studentów finansowo. :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dobijam :( Jak na razie nic nie zdechło (choć przy eksperymencie z fosforanami było blisko - zwłaszcza xenia), a wyniki są nawet ciekawe.

Generalnie praca polega na zbadaniu wpływu poszczególnych czynników na bezkręgowce raf koralowych(zarówno fizycznych jak i chemicznych). Nie odkrywam tą praca Ameryki. Są to sprawy już dawno opisane. Polega ona na doświadczalnej weryfikacji danych literaturowych. Wszystko w granicach rozsądku i zgodnie z ogólnie dostępną literaturą na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taniej bedzie zapytac doswiadczonego akwaryste ktory ma juz doktorat tylko nieprzyznany przez władze uczelniane :(

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5

Cyrkulacja : Tunze

Obieg : Tunze 1073.040

Sterowanie : Profilux II

Reaktor wapnia : Deltec FP509

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to by połączyć przyjemne z pożytecznym tzn. pisze prace o tym co mnie interesuje. Nikt mi nie przeszkadza, bo nikt na uczelni się na tym nie zna. Dodatkowo przez tak oryginalny temat mam dużo lżej niż reszta roku :(

Tylko te koszty straszliwe...

Wiem, że taką pracę można napisać odtwórczo na podstawie samej literatury. Myślę jednak, że fajnie jest samemu wszystko sprawdzić i obadać ;P

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz skończe całą prace być może napisze tutaj jakieś podsumowanie doświadczeń. Wszystko zależy od tego jak to sie skończy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:yes:yes:yes:yes:yes:yes:yes oby jak najlepiej :(

60L + 25L sump

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.