Skocz do zawartości
dragon_x

PROJEKT - MORSKIE III -kolejna przeprowadzka:) -prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Minęło kilka miesięcy i stanąłem przed widmem zmiany zbiornika na większy.

Zaczynałem od 25L, teraz mam 54, nadszedł czas na postawienie zbiornika docelowego.

Nadal będzie to powiększony słoik na ogórki ale niestety będzie to największy rozmiar zbiornika na jaki mam miejsce...

Ale do rzeczy:):

Stary (obecny) zbiornik ma wymiary 50szer*30głęb*35wys (54L)

Obecny srzęt którym dysponuję to :

odpieniacz - AM Miniflotor;

cyrkulacja - 2x THead 650 + Kaskada - łącznie max 1600L/h

Światło - łącznie 57W.

Nowy projekt to :

Zbiornik:

55szer*40głęb*40 lub 50wys. (88/110L) pytanie co bęðzie lepsze, chodzi o dobór światła itp.

obecne akwa jako sump. (54L)

I tu zaczynają się pytania:

1. Jakie rurunki zastosowac odpływ, dopływ rewizja, czy 25mm wystarczy czy odplyw lepiej zrobic 45mm??

2. Jaka pompa obiegowa , szafka będzie miała 90cm wys + wys akwa, łącznie 130-140cm, domyślam się, że 1200L/h z podnoszeniem 1,3m to za mało, więc czy 2000L/h z podnoszeniem do 1,6L wystarczy , czy moze ktoś mógłby polecić jakąś dobrą ale niezbyt drogą pompę?

3. Cyrkulacja - myślę o Marea 1000x2 lub coś szerokostrumieniowego typu szyszka np JVP 101 lub koralia 2/3, co będzie lepsze?

4. Światło - moim zamiarem jest brak korali miękkich. pewnie ktoś powie, że to absurd ale chce trzymać wyłącznie LPSy + 1 SPS Montiporka, który już rośnie w moim akwa - wjdzie 0,6W/L przy obecnym świetle, a chce uniknąć HQI. Obecnie mam 2x8W 18K, 1x15W 9500K, 1xAktynika 15W, 1x11W Blue, czy podmiana 2x8W i 11W Blue na 3x15W 9500K, czyli łącznie 75W wystarczy będzie ok 0,9W czy lepiej np 2/3xPC 36W dołożyć??

5. odpieniacz - w tej chwili pracuje miniflotor, ale jak się domyślam będzie za słaby do nowego systemu. Jaki odpieniacz będzie odpowiedni????

6. Sump. czy do tak małego zbiornika jest sens dzielić sump? myslalem o glonowymm, trochę skały, bubble stopie i moze , czymś ala złoże zraszane, czy coś z wymienionych

Bardzo proszę o pomoc. czytałem wiele wątków ale myślę, że każde akwa jest inne a propozycję sprzętu wynikają z lektury forum i doświadczenia niektórych kolegów. natomiast chciałbym prosić o szczegółową poradę, żeby osprzęt był jak najlepiej dopasowany do nowego zbiornika.

z góry dziękuję za pomoc i poradę

pozdrawiam

112L(80x35x40)

----

LR - 10kg, LS - 10kg, oświetlenie - 57W (w trakcie modernizaji), Miniflotor, Cyrkulacja 3500L/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy naprawdę nikt nie może nic doradzić???? ;(

112L(80x35x40)

----

LR - 10kg, LS - 10kg, oświetlenie - 57W (w trakcie modernizaji), Miniflotor, Cyrkulacja 3500L/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Dragon.

Mysle, ze nie powinnismy Cie tak zostawic bez zadnej odpowiedzi, wiec moze zaczne a ktos to uzupelni.

1) Mysle, ze rurki 25mm wystarcza (wszystkie 3)

2) Nie wiem jaka wydajnosc ma ta pompa (1200lH) przy podnoszeniu na 135cm(wyzszego akwarium bym nie stawial ze wzgledu na wygode), ale biorac pod uwage Twoj dosyc mizerny odpieniacz, wystarczy gdy do sumpa splynie z 500 l/godz.

3)Osobiscie dalbym dwie Tunze 6025, ale to wyjdzie troche drozej niz zakladales.

4)0,9 W/L wystarczy dla Twojej Monti i LPS-ow. Acropory beda mialy troche ciezej.

5)Szukalbym "firmowego" odpieniacza z pompa igielkowa dla akwa o pojemnosci co najmniej 500 l.

6)Sumpa bym nie dzielil. Tam wejdzie odpieniacz, grzalka, pompa i czujnik dolewki i wystarczy. Ewentualne babelki powietrza z odpieniacza wyleca z sumpa, bo nie bedzie tam szybkiego przeplywu wody.

Gdybys kupil odpowiednio silny odpieniacz, to majac troche skaly i ze 2-3 cm piachu w akwarium, oraz niezbyt duzo ryb, zadne inne rodzaje filtracji nie beda potrzebne, a juz napewno nie zloze zraszane. Bez tych dodatkow bedzie latwiej i bardziej "sterylnie".

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) obieg

W swoim akwa 250 lit. mam mniej więcej faktyczny obieg 2000 l (, Pompa AB2000/1 ma wys. podnoszenia 3m) i jest ok. Wcześniej miałem AB 2000 i było przymało, wydaje mi się, że do zbiornika 110 lit. właśnie taka AB2000 byłaby dobra, rzeczywista wydajność będzie pewnie coś ponad 1000 l/h. Są ciche i dość tanie. Otwory na spływ i powrót wystarczą 25mm (przy mocniejszej pompie może być zbyt mało na spływie ! ) Na spływ daj zawór żeby ustawić sobie poziom wody w kominie ponad wlotem do rury spływu - będzie cichutko.

2) Nie wiem jak inne pompy bo używałem tylko Marea, może lepiej byłoby 1x2400 i 1x1000 ? 2400 do cyrkulacji w górnych partiach, będzie ładnie marszczyć wodę przy powierzchni.

3) Jak lubisz majsterkować to DIY na jakiejś pompce np. od Beasta (dobrze jest tylko "złamać patent" Delteca i skopiować wirniczek :) )

Odpieniacze to "największa ściema" w tym hobby w tym sensie, że są proste jak konstrukcja cepa a zdzierane są za nie kosmiczne pieniądze. Tzn. oczywiście jak nie liczysz się z kasą to kupuj markowy ale jak się liczysz i masz smykałkę do majsterkowania i trochę czasu to akurat jest to to na czym można spoooro zaoszczędzić.

4) Jaki bys sump nie zrobił i tak go będziesz przerabiał :). Zrób największy jaki Ci wejdzie do szafki (oczywiście z zachowaniem wygody obsługi). Podziel sobie np. na 3 komory - pierwsza odpieniacz, środek na coś-na-co-ostatecznie-sie-zdecydujesz, ostatnia na pompę powrotną.

250 L obecnie drzemie i czeka na lepsze czasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stani - dzięki za odpowiedz:) na Ciebie zawsze można liczyć :)

1. czyli na odplyw, rewizję i doplyw moge zpokojnie dac 25mm?

2. zastanawiam się nad wysokością zbiornika 40 czy 50cm, czy dla światła te 10cm będzie miało jakieś większe znaczenie??

nie licząc ze 40cm będzie o 100zł tańsze (grubość szkła)

3. miniflotor bęðzie pracował tylko na początku dopóki nie kupię porządnego. Co do pomp, u kolegi w 250L pracuja dwie marea 2400 i sprawują się dobrze stad tez pomysł ma ,marea lub JVP101 - bo tez widzialem je w akcji, choc bardziej sklaniam, się ku marea. tunze , sa jak narazie poza moim zasiegiem finansowym niestety. a moze jakas inna alternatywa??

4. czyli w kwestii światła wystarczy zamiana 8W na 15W 9500K, czy taka temperatura wystarczy? teraz mam również 18000K.

5. sump zostawię bez podziału za Twoją radą, choc myślałem o glonowym, ale skoro piszesz, że się obejdzie to ok .

Co do ilości ryb, co rozumiesz przez zbyt dużo??? mam obecnie dwa ocellarisy, i myślalem i max dwóch dodatkowych rybkach, moze salarias albo cos babkowatego i cos jeszcze kolorowego niezbyt duzego + stadko krewetek ale te sa raczej malo obciązające dla zbiornika.

112L(80x35x40)

----

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do odpieniacza to chetnie bym sam zbudowal. tyulko kwestia materiałów, w kwestii sumpa to chce wykorzystac akwa 54L ktore mam teraz i wejdzie idealnie szafki. co do marei to pomysl masz super Timur. 2400u góry a 1000 w dolnych partiach + doplyw z sumpa powinno zalatwic sprawe. robiłeś może taki odpieniacz????

112L(80x35x40)

----

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cztery rybki to sporo, ale jak nie beda zbyt ruchliwe to moze odpieniacz wydoli.

Nie wiem, czy bez glonowego sie obejdzie. To zalezy rowniez od sily odpieniacza i wielu innych czynnikow. Mozesz zrobic przegrode i nic narazie tam nie dawac. Glonowy - to dodatkowe oswietlenie, detrytus itp. czyli moim zdaniem klopoty. Natomiast bym pomyslal, czy zrobic jak najwiekszy sump i czesc odgrodzic, zeby zrobic w niej zbiornik na dolewke (zeby w razie urlopu wystarczyla na przynajmniej 2 tygodnie)albo zostawic w szafce miejsce na kanister.

Swiatla ponize 12 000 K bym nie uzywal. 9500 K jak jest nowe to ujdzie ale po 3 miesiacach bedzie jeszcze mniej.

Postaw jakis karton w ten sposob, zeby jego krawedz byla na wys. 140cm i sprawdz, czy reka dosiegniesz dna. 10 cm roznicy oznacza polowe mniej swiatla, ale dla LPS 0,9 W nad 50 cm slupa wody wystarczy.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sump niestety bedzie max 50s x 30g x 35 wys (54L) co do dolewki, to mysle nad rozwiazaniem kroplekowym, tzn wyzej polozony zbiornik plus wezyk z zaciskiem i tak ustawioną przepustowością zeby lecialo mniej wiecej tyle ile ubywa na dobe. co myslisz o takim pomysle??? zamiast 9500 moge zastosowac powerglo na przyklad 18000K, lub PC 24 lub 36W ale w kwestii oswietlenia z aqualightem bede rozmawial, co jak co ale P. Aleksander to spec pierwszej klasy :), to swiatlo ktore mam tez mi dobieral do tego co mialem wczesniej i sprawdza sie rewelacyjnie.

jeszcze w kwestii sumpa moze tak jak radzil timur zrobic dwie przegrody w sumpie???

co do wysokosci to mysle jezcze czy 40 czy 50cm i sklaniam sie ku 40cm. niby mniej litrow ale wiecej swiatla... to chyba lepsze rozwiazanie???

112L(80x35x40)

----

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydaje poprostu, że sump podzielony na komory jest jakby to powiedzieć "bardziej przejrzysty" i daje możliwość zastosowania różnych dodatkowych filtracji itp. Stąd 3 komory - skrajne na odpieniacz i pompę na tyle małe na ile to możliwe biorąc pod uwagę gabaryty urządzeń i dostęp do nich, a środek na dowolne inne media jakie przyjdą do głowy, a możesz mi wierzyć, że będziesz miał ze 100 różnych pomysłów :)

Co do odpieniacza to tak, zbudowałem taki z odpadów pleksi i starego Beasta - musze mu dopasować jeszcze drugą pompę i kubek i wtedy pewnie dam jakiś wątek w dziale DIY ze zdjęciami.

Z tą wysokością i światłem to te 10cm nie zrobi wielkiej różnicy, zresztą i tak dodatkowo ingerujesz w to np. ustawiając światłolubne zwierzaki wyżej na skałach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wezyk z zaciskiem bedzie troche dzialal, ale to prowizorka na poczatek. Szkoda korali. Im mniej bedzie wody w zbiorniku, tym wolniej bedzie kapac. Poza tym, to wieczne napelnianie stosunkowo malego zbiornika tez Cie zmeczy. Raczej zrezygnowalbym z dodatkowych ryb, gdy brakuje kasy, ale szedlbym na wygode z dolewka. Mozna na forum kupic calkiem dobra i tania.

Jak Timur napisal, jezeli krawedz na wys.140 cm nad podloga Cie nie przeraza, to lepiej jak zamowisz 50 cm wysoko.

Korale rosna, wiecej litrow, same plusy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak kombinuję i wpadlem na jeszcze inny pomysl, tylko proszę nie ukrzyżujcie mnie za herezję czy jakoś tak.

Otóż mam miejsce gdzie mógłbym postawić spory zbiornik ale.... nie byloby miejsca na sump.

mialby wymiary 90szer x 44 głęb x 40 wys. czyli 160l z czego wydzielilbym, panel, z tylu ,p 90x14x40 (50L) lub z boku (20x44x40) 38L.

Pytanie brzmi czy takie rozwiązanie ma rację bytu?? w tym wypadku niestety mozliwość postawienia sumpa udpada, bo akwa bedzie stalo na komodzie, wzmocnionej odpowiednio.

bardzo proszę o poradę, muszę podjąć decyzję co robic i Wasza pomoc jest mi do tego niezbędna

dziękuję i pozdrawiam

112L(80x35x40)

----

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO daj zdecydowanie min 50cm wysokosci, bardziej swiatlolubne korale umiescisz po prostu wyzej, nizej dasz zoasy i inne grzybki. Wyzsza szyba wyglada ladniej w moim przekonaniu (w sensie odbioru calego zbiornika), ja wciaz zaluje ze mam "ledwie" 55cm, kiedys w przyszlosci juz nie zrobie tego bledu.

380l FOWLR sie robi, beda rybki...

190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem...

link do kostki: http://nano-reef.pl/...ow/#entry656361

link do FOWLR: http://nano-reef.pl/topic/91587-380l-fowlr-nie-ma-jak-rybki/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym nowym pomysle nie widze miejsca na ukrycie odpieniacza. Sump to sump.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stani :

W tym nowym pomysle nie widze miejsca na ukrycie odpieniacza. Sump to sump.:)

A w panelu? Ja wlasnie zalewam zbiornik o wiele mniejszy wprawdzie, bo tylko 112L ale zdecydowalem sie wlasnie na panel boczny ze wzgledu na brak mozliwosci postwienia sump'a. W moim przypadku na miniflotor pietnasto centymetrowy panel w zupelnosci starczy na ukrycie odpieniacza, grzalki i obiegowki. Mam tez zamiar po "poukladaniu" wszystkiego w panelu wkleic waska "kieszen" po srodku na ew. woreczki z mediami filtracyjnymi.

dsc0711b.th.jpg

Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi

Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Przerabiałem to wcześniej i zdał egzamin panel boczny(90x40x45 wys a panel był na 16cm) akwa tak działało ok 1,5 roku .Też miałem problem z demontażem komody( moja żona nie chciała się zgodzić).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a taki odpieniacz typu red sea prizm? Wiem, że ma tyle samo zwolenników co przeciwników ale ja z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że poza dość głośna praca nie widzę żadnych minusow jego działania. Pieni jak szalony. Dopinam go do sumpa jako awaryjny - dodatkowy w razie jakiś nie przewidzianych akcji i radzi sobie świetnie. A jedyne co przecież w wodzie ma być zanuzone to rurką ssąca. Także może to jest pomysł.

Pozdrawiam

Łukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apofis i AdamB

Mam prośbę czy mozecie pokazac fotki jak to u was wygląda?? chodzi mi o rozwiazanie panelowe, jak macie przelew doplyw do zbiornika przegrody etc. mysle koncepcyjnie bo miesc na postawienie akwa mam niewiele i jestem ograniczony przestrzennie.

chodi co to za odpieniacz ten red sea prizm?

z tego co piszecie wnioskuję ze takie rozwiązania się sprawdzaja?

myslalem o zrobieniu w panelu przegród jak w sumpie z bubble stopem włącznie.

o wystawanie odpieniacza sie nie martwie - otwór w pokrywie zalatwi sprawe:)

i tak bede musial odpieniacz wymienic bo miniflotor moze nie dac rady , tym bardziej ze planuje trzymac tylko LPSY i jakies zycie, a tak w przegrodzie panelu moge glonowy zrobic, choc w tym przypadku mam watpliwosci....

co o tym myslicie???

112L(80x35x40)

----

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apofis ogladalem, i to rozwiazanie bardzo mi sie podoba:)

napisalem do ciebie na priv

112L(80x35x40)

----

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prizm wygląda jak słodkowodny filt kaskadowy. Wiesza się go na krawędzi. Do akwarium, czy panela wkładasz tylko rurę ssąca. Jak już wcześnie mówiłem, moim zdaniem super sprawa :) wpisz w jakąś wyszukiwarkę. Jest tego trochę w sklepach internetowych i na ebay.

Pozdrawiam

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dragonx - z tym sumpem to nie jest tak do końca, że to jest tylko sump jako zbiornik, to jest też przestrzeń w szafce/stelażu na ukrycie całej masy różnych urządzeń, w które teoretycznie będziesz się doposażał. W tej chwili panel czy sump nie ma dla Ciebie większej różnicy bo zakładasz prowadzenie zbiornika w sbosób jaki robiłeś to do teraz, ale za jakiś czas może się okazać, że będziesz chciał dołożyć jakiś dodatkowy sprzęt do obróbki wody w postaci np. reaktora kolumnowego do wzbogacania w coś-tam. I co, postawisz go obok akwa na komodzie zakamuflowanego jako lampka nocna ? :)

Panel IMO ostateczność i trzeba bardzo dobrze wszystko zaplanować bo dołożenie czegokolwiek może okazać się niemożliwe ...chyba, że niekoniecznie zależy Ci na estetyce - widziałem już sytuacje gdy ściana i okoliczne meble obok akwa były owieszone różnymi butelkami po mineralnej, z których kapały różne dodatki do panela itp :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje TIMUR - zalezy mi na estetyce, tylko jest tez kwestia miejsca, ale powoli rozwiazuje ten problem i skłaniam się jednak w kierunku sumpa. bo faktycznie dodanie czegokolwiek bedzie problematyczne w panelu niezaleznie od tego jaki duzy by on nie byl, bo przeciez nie wszystko stoi w wodzie.....

plan na dzien dzisiejszy 55sz x 50gl x 40 lub 50wys + 54L sump i na tym skoncze pewnie planowanie...

pozostaje tylko jedno pytanie czy do komina przy takich wymiarach zbiornika starcza przeusty 25mm???

112L(80x35x40)

----

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takie w 250l i jest na styk, powinienem był zrobić 32mm na spływ ale daje rade na 25mm, musiałem zwiększyć tylko odstęp pomiędzy wlotem do spływu a wlotem rewizji by zwiększyć spiętrzenie nad spływem. Co do wymiaru komina to jego zbytnia "minimalizacja" nie jest możliwa, musisz zmieścić przynajmniej 2 otwory (chyba ze bez rewizji ale to ryzyko bo spływ można sobie przytkać b.łatwo - głównie samemu, przy pielęgnacji zbiornika :) ) Poza tym grzebień też nie może być za krótki (ew. można co drugi ząb wyłamać jakby lało górą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TIMUR dzieki za info.

zdecydowalem sie na wymiar - robie cube 50x50x50, czekam na wycene z AM, u miejscowego szklarza tez sie dowiaduje.

robie razem z rewizją, czy moglbys mi jeszcze powiedziec, jak ma byc umieszczony odplyw i rewizja, tzn ile od powierzchni itp.... i jak to jest rozwiazane w sumpie. do tej pory nie mialem akwa z sumpem i stad pytania, a czytanie suchych postów innych srednio daje obraz calosci:)

112L(80x35x40)

----

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.