Skocz do zawartości
spajdi

Pokrywa z PCV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem zaprezentować moją wersję pokrywy ze spienionego PCV zrobionej na podstawie projektu dostępnego w internecie dlatego nie będę przedstawiał szczegółów technicznych, gdyż te można uzyskać wpisując w google hasło "pokrywa pcv", a przedstawię tylko moją wersję wizualną (kolorystyczną) takiej pokrywy, żeby pokazać jak może taka pokrywa wyglądać i uważam, że jest to ciekawa alternatywa dla fabrycznych oświetleń/pokryw z kilku powodów :

- cena (mnie na akwarium 72l wyszło to ok. 90-100zł)

50zł PCV

20zł okleina i uchwyt

10zł zawiasy i wkręty

10zł klej

6zł taśma aluminiowa (spełnia rolę odbłyśnika od spodu pokrywy)

- możliwość późniejszej łatwej modyfikacji np. zwiększenie ilości świetlówek

- miejsce do montażu wentylatorów z tyłu

- estetyka i możliwość dowolnego oklejenia

Więcej o projekcie można poczytać na stronie twórcy, a jak ją znaleźć napisałem wyżej.

Oto fotki mojej pokrywy (nie jest idealna popełniłem pewne błędy, ale gdybym robił drugą byłaby zapewne bliższa ideałowi) :

2uh4zro.jpg

2m84c3r.jpg

Jeśli macie jakieś pytania chętnie odpowiem, aktualnie na fotkach w pokrywie brakuje zawiasków, a tak to jest kompletna teraz tylko montować osprzęt (wentylatory, statecznik, świetlówki z uchwytami i okablowanie).

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z firmy handlującej różnego rodzaju tworzywami sztucznymi o nazwie zaczynającej się na "Alu" nie pamiętam dokładnie "Aluplex" czy coś w tym stylu, firma znajduje się na tej ulicy co hotel Politański w Rybniku (Paruszowiec), mają swój szyld ze strzałką przy drodze tylko dosyć dziwnie wygięty więc trzeba się wpatrywać, żeby go dostrzec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mogłbyś coś więcej napisać na temat budowy.konstrukcji pokrywy???

112L(80x35x40)

----

LR - 10kg, LS - 10kg, oświetlenie - 57W (w trakcie modernizaji), Miniflotor, Cyrkulacja 3500L/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie Jader to jest ta strona o której pisałem jak ją znaleźć przy pomocy google, a nie wklejałem bezpośrednio linków ponieważ nie wiem jeszcze jakie dokładnie obyczaje panują na tym forum :) wzorowałem się na tym projekcie :)

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.