Skocz do zawartości
Jader

Wiatraki w pokrywie

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zrobienia pokrywy z chłodzącymi wiatrakami (6x12cm) i ma pytanie, czy lepiej dmuchać czy wyciągać? Większość jakby dmucha, ale na "kobiecą intuicję" (i doświadczenia z chłodzeniem komputera) jak będą powietrze spod pokrywy wyciągać to gdzieś ono zostanie zassane. Pytanie czy parowanie wody (bo o to tutaj chodzi) będzie równie skuteczne.

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze w komputerze chodzi o to, zeby wyciagnac powietrze z obudowy, a chlodzenie w akwa dziala na troche innej zasadzie - chodzi i ruch powietrza nad lustrem wody, i dlatego nadmuch dziala lapiej - mozesz go skierowac na powierzchnie wody (pod lekkim katem), a wyciag bralby powietrze z 2-giej strony wiatraka.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma dmuchac na powierzchnie wody ale nie w celu jej schlodzenia tylko w celu wywolania jak najwiekszego parowania wody ktore powoduje spadek temperatury wody w akwarium.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... oczywiście kosztem znacznego ubytku wody ze zbiornika - dlatego dolewka automatyczna jest niezbędna. U mnie co prawda w słodkim akwarium, 2 wentylatory o wydajności 165m3/h każdy są w stanie - z tego co obserwuję - schłodzić akwarium 200l o 2 stopnie (z 27 do 25) w ciągu niecałych 2 godzin. Ubytek wody wynosi ok 4-5 litrów. Wentylatory dmuchają na lustro wody prostopadle do niego. zawieszone są jakieś 15cm nad wodą. Akwarium jest przykryte, powietrze wydostaje się szczeliną nad filtrem kaskadowym. Dosłownie czuć jego temperaturę i wilgoć, a i wichura jest spora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że mają dmuchać na wodę, tak tylko spekulowałem, czy wyciągając powietrza nie będą wymuszały odpowiedniego jego przepływu, ale pewnie nie. mam problem gdzie je zamontować - z przodu będzie średnio estetycznie (i jeszcze prześwitujące światło po oczach). Chyba najlepiej będzie z przodu pokrywy lekko pod kątem (prawie pionowo). Pytanie, czy nie za bardzo odsunie mi to świetlówki od brzegu akwarium (jakieś 15 cm) i którędy będzie wylatywać powietrze (zrobić jakieś otwory z tyłu pokrywy, czy lepiej z boków)?

A czy można umieścić je bezpośrednio nad belkami oświetlenia, pionowo w dół? Będą wtedy co prawda nieco ogrzewane przez oświetlenie, ale może nie będzie to tak istotne (świetlówki to LED'y).

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u siebie mam dwa wiatraki skierowane na wodę oraz trzy w obudowie skierowane równolegle do wody. Dwa dmuchają, jeden ciągnie :) jakkolwiek dwuznacznie to brzmi -hehehe . :) robią ładny przeciąg pod pokrywa :)

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a duzy masz problem z grzaniem? skoro oswietlenie to ledy, to chyba miala byc jedna z naczelnych zalet tego oswietlenia, Ty masz problem? do jakiej temperatury nagrzewa sie woda?

Sygnatura;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość musashimm

U mnie w delcie 107 powietrze zasysane jest przez 4 otwory fi 4cm (przeznaczone na kable) z tyłu pokrywy, natomiast w przedniej części pokrywy zamontowałem 3 wentylatory 60, które wyciągają powietrze z pod pokrywy do góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze problemu nie mam, bo zalewam dopiero we wrześniu :) ale już przewiduję. Mieszkam na ostatnim pietrze i w słodkowodnych temperatura latem dochodzi do 30 stopni pomimo dość małego oświetlenia (fakt, że świetlówki bez wentylacji). Może jestem przewrażliwiony, ale wiem, że pielęgnice mi taka temperaturę przeżyją (aktualnie nawet się na potęgę mnożą), ale korale raczej zachwycone nie będę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.