Skocz do zawartości
Pomidor

Artemia z hodowli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nabyłem ze 2 miesiące nazad mandaryna...Na oko ma się dobrze, tylko że nie przyjmuje suchego ani mrożonego żarcia. Obawiam się trochę że bywa głodny, bo wcześniej jak wyciągalem kawalek skaly to pelno bylo uciekających robaczków a teraz nic nie ucieka (czyżby to jego sprawka???). Znalazlem gdzieś jaja solowca do samodzielnej hodowli. I tu moja prośba o info czy jest sens się tym zajmować oraz czy jak już to rozmnożę i wpuszczę do akwarium czy mi się to zagnieździ w skalach i czy bedzie kopulować przysparzając mandarynowi niezbędnych protein? Dzięki

250L + sump 125L. 2 błazenki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hodowac solowca mozesz,ale na to ze bedzie sam sie pozniej rozmnazal w akwa to nie licz.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co to byly te male biale robaczki co tak zwiewaly za skaly a mandarym je wcinal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najwięcej w naszych zbiornikach jest kiełży i to na nie bym stawiał :googleye

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wpuszczę te solowce z hodowli to ile one pożyją w akwa? I czy to jest wogóle dobry sposób na dokarmianie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli trafiles mandaryna, ktory nie przyjmuje pokarmu, to przygotuj sie na najgorsze..

mnie sprzedawca zapewnial , ze je, ze suchy, ze mrozonki, wszystko tralalala..

padl po miesiacu z glodu:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no po prostu trzeba czytac o zwierzetach przed zakupem, a nie po. mandaryny w wiekszosci jedza tylko zywy pokarm i bardzo trudno jest je przestawic na cos innego. w zaleznosci od ilosci LR i jej zdolnosci produkcyjnej planktonu przed mandarynem zycie jest dluzsze badz krotsze. na niektorych stronach pamietam nawet podane byly ilosci zywej skaly jaka musi przypadac na jednego mandaryna, zeby byl w stanie przezyc. w malych zbiornikach mandaryn ktory nei podejmuje zastapeczego pokarmu jest skazany na smierc glodowa.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik Pomidora nie jest wcale mały jak na jednego mandaryna. Oczywiście że on wyje wszystko co się rusza, ale pewnie cos tam zostanie dla niego. Hodowla artemi to dobry pomysł,ale sama się hodować w baniaku nie będzie.

Pytanie podstawowe to jak ma się mandaryn ? chudnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

U mnie mandarynek plywa jakies piec miesiecy. Wcina to co znajdie na skale, od czasu do czasu dokarmiam go solowcem ale zauwazylem, ze chetnie podjada jaja krabow z mieszanki , ktora dostaja ryby.

Pozdro

w realizacji- 120x60x60h

105 l sump, 2xAPF600:)DIY,

NJ6000,

2x T 6100,

1x6055

2x250 HQI +4x54W

masa innego drobnego sprzetu

Walka z glonami trwa - chyba wygrywam:D

http://tablica.pl/of...-20130829202216

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mandaryn ma się dobrze, jak pisalem wcześniej mam go już ze dwa miesiące. Zbiornik 250L, ze 25kg skaly. Nie chudnie, przynajmnie ja nie zauważam tego, ale martwię sie trochę na zapas bo zanim sie pojawil to jak wyciągalem kawalek skaly to robaczki spieprzaly na wszystkie strony, na a teraz nic nie sp***rza. Dlatego zapytalem o tym solowcu czy jak wrzucę go raz na czas to czy on jakiś czas przezyje w akwarium czy bedzie to jednorazowe dokarmienie mandarynki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

traktowalbym to jako jednorazowe dokarmienie. w ogole poeksperymentuj z roznego typu pokarmami, moze ten egzemplarz da sie przestawic na cos innego ? tutaj masz przyklad ze sztucznym pokarmem http://www.melevsreef.com/mandarin_diner.html problem polega na tym, ze nigdy nie wiadomo jakie beda rezultaty.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sprawa się rozwiązała ślicznie. Dziś widziałem jak moja śliczna mandarynka wcina mrożoną artemię. Super....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to gratuluje bo masz problem z glowy. od czasu do czasu proponuje wymoczyc w witaminach, albo w czosnku, dodawac czegos innego dla urozmaicenia i zdrowotnosci.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dziekuję wszystkim za cenne redy i uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.