Skocz do zawartości
chodi

Potrzebny elektronik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W jednym ze sklepow z elektronika w mojej okolicy jest poleczka DIY. Za cene polowy paczki przecietnych papierosow mozna kupic calkiem ciekawe wynalazki do samodzielnego montazu. Taki np timer. Zaciekawilo mnie to urzadzonko, poniewaz przyszlo mi do glowy sterowanie za jego pomoca pompka dozujaca. Problem dotyczy czestotliwosci. Urzadzenie mozna wyskalowac w przedziale 0.5 do 5 sekund czas zalaczenia i od 2.5 do 60 sekund czas wylaczenia.

Czy ktorys z elektronikofachowcow moglby spojrzec fachowym okiem na schemat i podpowiedziec, ktore elementy nalezalo by podmienic i na jakie, aby uzyskac czas otwarcia np do 60 sekund a czas pauzy na kilka godzin ? Czy to w ogole zabawa warta swieczki ?

3377-schemat.jpg

pozdrawiam serdecznie

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No panowie... Bo lutownica sie grzeje ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest oparte na timerze NE555 więc poszukaj na necie o nim. Sporo tego jest. Kiedyś widziałem nawet proste kalkulatory jakie wartości powinny być poszczególnych elementów dla potrzebnych czasów.

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Koszt postawienia.... znikomy w porównaniu do obecnie planowanego zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

555 to jest bardzo sprytna kostka wynaleziona ponad 30lat temu :) - tak prosta w swojej genialności że stosowana do dziś mimo nader leciwego jak na elektronikę wieku. Jeśli chcesz się nią pobawić to biegnij do Empiku i kup sierpniowy numer Elektroniki Praktycznej, w której ma być opublikowane mnóstwo projektów na tym układzie z racji rocznicy wynalezienia tego układu, a na CDromach chłopaki mają dodać właśnie sporo kalkulatorów i innych narzędzi do liczenia tego timera.

Zabawa będzie polegać na wymianie wartości elementów np: R1 R2 i C3, Myślę jednak, że uzyskanie takich różnic wypełnienia jakich pożądasz może być bardzo trudne - dlatego proponował bym Ci - jeśli zabawa z 555 się nie powiedzie - użycie jakiegoś mikroprocesora z gatunku ATTiny firmy Atmel. Do tego prościutki Bascom AVR jako kompilator i środowisko programistyczne - gwarantuję Ci niezłą zabawę i być może kolejne hobby :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus przez ilosci hobby czasu na zycie nie starcza :-) ale to fakt. Elektronika jest fascynujaca. Jakies podstawy teoretyczne mam i po kilku godzinach analizowania schematow z wykorzystaniem ne555 nawet udalo mi sie zrozumiec zasade dzialania :-) i dumny jestem z siebie jak tralalala. Z wycieczka do sklepu problem spory bo w UK siedze :) Moze masz jakies linki do konkretnie tego tematu ? Czyli schematow i objasnien ukladow na tym procesorze ATTiny dla roznic wypelnienia rzedu kilkuset procent?

pozdrawiam serdecznie

lukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam że język Basic w odmianie na procesory AVR nie sprawi ci problemu, więc polecam wizytę tu:

http://mcselec.com/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=86&Itemid=54

pod powyższym linkiem masz help do Bascoma AVR po polsku. Z tej samej strony pobierzesz środowisko programistyczne bascom AVR. W wersji demo, nałożone ograniczenia (kod wynikowy max 4 kb) pozwolą wykorzystać w pełni legalnie funkcjonalność wielu mniejszych procesorów AVR lub większych - np Mega48 http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/2545S.pdf

Środowisko to jest o tyle fajne, że pozwoli stworzyć działającą aplikację nawet bez wiedzy jak procesor działa. Co prawda chcąc robić coś na poważnie wiedza taka jest potrzebna i kiedyś pewnie przyjdzie "z czasem" ale na początku do prostych projektów z Bascomem nie jest niezbędna - wystarczy trzymać się helpa i podglądać sample (jak to robią inni :) )

a na koniec najważniejsze - bascom college czyli kurs który pomoże Ci wejść w temat. Te kilka PDFów wystarczy żeby z powodzeniem zrealizować Twój projekt i masę kolejnych :)

http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=69&meid=22

miłej lektury i zabawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.