Skocz do zawartości
paulalukasz

Kent Marine - NanoReef AB

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś to stosuje i z jakim skutkiem? Zamierzam przejść z "normalnego" ballinga na ten preparat, bo mam mało cierpliwości do ustalania dawek, które i tak nie dają zamierzonych efektów - jak już coś jest na dobrym poziomie, to czegoś innego jest za dużo albo za mało, najczęciej wapnia.

Kent Marine - NanoReef AB

Skład: sole wapnia, magnezu, potasu, strontu, rubidu, żelaza, cynku, manganu, niklu, kobaltu, chromu; pierwiastki śladowe

Roztwór A za-wiera wszystkie makro i mikroelementy oraz pierwiastki śladowe w ilościach optymalnych dla zbiorników typu nano rafa. Roztwór B jest buforem dla roztworu A podwyższającym twardość wody i utrzymującym jej odczyn na stałym poziomie. Ten prosty system ułatwia opiekę nad niewielkim akwarium rafowym, oszczędzając czas i pieniądze. Preparaty nie zawierają fosforanów i innych niepożądanych związków chemicznych.

Było morskie .... [CUBE 60L, 6kg LR, 4,5kg LS, Tunze 6025, Sera PS 130, 20W Led]

i będzie morskie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze ten preparat ballinga nie zastapi.A jesli chodzi o ustalenie dawki ballinga jest to proste,musisz obliczyc dzienny spadek Ca i skozystac z tabeli,wystarczy wpisac w google "balling calculator".

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Peniek za opinię. A może wypowie sie ktoś kto stosował to cudeńko. Tak sobie myślę, że zabawa z pełnym ballingiem w 60l baniaczku chyba nie ma sensu, zważywszy, że za LPSy i SPSy robią u mnie ślimaki, które wyciągają wapń z wody do budowy swoich domków:tongues. Zresztą widziałem fajne zbiorniczki, duże i małe, które leciały na gotowych preparatach Kenta czy Grotecha.

Było morskie .... [CUBE 60L, 6kg LR, 4,5kg LS, Tunze 6025, Sera PS 130, 20W Led]

i będzie morskie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.