Skocz do zawartości
witul

co to za choroba

Rekomendowane odpowiedzi

witam Wszystkich i dziekuję za pomoc.

mój błazenek jest chory od ponad miesiąca. Ma białą narośl, która mu czasem odstaje od gęby na 2-3mm. Raz widziałem jak mu to odpadło i miał rane pod spodem, po czym odrosło ponownie. Choroba jak na razie nie przeniosła się na inne ryby.

Co to jest i czy trzeba błazna usunąć z baniaka?

accda223547864d5med.jpg

100x50x50. 250 litrow,sump 128 l. 150W HQI + 78W T5 actinic blue. odpieniacz AM Turboflotor 1000 BLUE, cyrkulacja 10000 l/h + obieg. skała (40kg) w wodzie od 21 marca 2009

KUPIE SZCZEPKI SPSOW - WARSZAWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech sie nowicjuszkret wypowie czy to nie jest to samo co zaatakowalo jego blazny, nie chce zapeszac, ale on stosowal jakies medykamenty od Przemka, ale mimo to wszystkie ryby mu padly..

moze krewetka czyszczaca pomoze, masz jakas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do teraz niewiem co to było , kupiłem zestaw leków preisa i nie pomogło , wszystkie ryby padły ,po pewnym czasie pojawiło się wiecej tego scierwa na rybach , była poprawa i wszystkie padły w odstępie kilku dni , cały czas stosowałem te leki

60L + 25L sump

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze u mnie blazen lata z tym tematem ponad miesiac, krewetki tego nie ruszaja, mam 2 amboinensis.

chyba go unicestwie, za duze ryzyko w sumie dla innych ryb

100x50x50. 250 litrow,sump 128 l. 150W HQI + 78W T5 actinic blue. odpieniacz AM Turboflotor 1000 BLUE, cyrkulacja 10000 l/h + obieg. skała (40kg) w wodzie od 21 marca 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że to jest Brooklynella hostilis ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni. Jeżeli się okaże że to ta choroba to zajrzyj do encyklopedii. Tam jest opisane jak zwalczać.

Etap 1: Chłonięcie wiedzy i wstępne przemyślenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak kiedyś wyleczyłem rogatnice z takiej narośli wyłowiłem ja na zdrapałem jak mogłem wacikiem do uszu to i posmarowałem kali pomagali delikatnie i przeszło już nie urosło więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcdze gdzie ja takiego malego blazenka zlapie w garsc i zdrapie, przeciez sie bedzie wiercic...

czym go posmarowales? "kali" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, ludzie gupikom operacje robią, to błazenkowi tez się uda :) "Kali" to pewnie chodzi o roztwór nadmanganianu potasu.

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.