Skocz do zawartości
Bioly

testy

Rekomendowane odpowiedzi

które są bardziej wiarygodne wg Was PO4 salifert czy Tropic marine.NO3 Salifert czy Tropic marine.Chciałbym się upewnić które wybrać pozdrowieńka dla wszystkich

380l+100lsump,HQI2x250W+T5 2x54W,cyrkulacja30000,ATI BM200,Eheim 1262,Reaktor wapnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Salifert

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na no3 mam oba testy.Salifert pokazywal 0 a TM 2,wiec ktory pokazywal prawdziwy wynik?Ja sie sklaniam ze jednak TM.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srednica menzurki Saliferta jest tak dobrana, ze wynik mozna odczytywac patrzac z boku i wtedy dzielic go przez 10. To znaczy, ze mozliwy jest odczyt ponizej 1 mg/l i to mi sie podoba.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę to i salifert i TM mają taką granicę błędu,że pomiar przy miskich poziomach NO3 i PO4 jest delikatnie mówiąc średnio dokładny :)

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie rozmazylem przez chwile... Jakby to pieknie bylo, gdyby taka jedna elektroda w sumpie umoczona pokazywala nam na ekranie wszystkie istotne dla nas parametry... Cos pieknego... Stary nie jestem, a jednak pamietam dokladnie to samo uczucie gdy na pececie 386 marzylo sie o wynalezieniu sprzetu, ktory nie potrzebowalby calej nocy na kompilacje programu w pascalu na asemblera... Normalnie nie moge doczekac sie przyszlosci... :) A moje dzieci przy swoich akawariach beda wspominac klnacego tate na kropelki i kolory, ktorych nigdy nie moze odroznic, jak ja wspominam swojego, gdy wyzywal magnetofon od atarii krecac namietnie mini srubokretem w glowicy podczas piskow :)

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.