Skocz do zawartości
LUK4344

RYBI POMÓR

Rekomendowane odpowiedzi

Źle się dzieje w moim zbiorniku, wczoraj padła mi ryba skrzynka a w zasadzie to miało się jej na zejście i przełowiłem ją do sumpa, oczywiście do rana była martwa, ale mało się nie popłakałem jak zobaczyłem żółtka leżącego na dnie i ciężko oddychającego.

Ciekawe jest to że żóltek mimo że leży na boku to nie daje się złapać i ma jeszcze sporo sił.

Co może być przyczyną tych zachorowań, nic nie zmieniałem w zbiorniku.

Mam taką teorię że skrzynka zmarła z przyczyn naturalnych a słyszałem że to toksyczne ryby i po śmierci zatruła wodę.

Co Wy na to?

pozdrawiam

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wszelki wypadek przefiltruj troche przez wegiel.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
LUK4344 :

Mam taką teorię że skrzynka zmarła z przyczyn naturalnych a słyszałem że to toksyczne ryby i po śmierci zatruła wodę.

większość gatunków jest toksyczna, który to dokładnie był? (tak z ciekawości pytam bo mam jedną)

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja skrzynka to Ostracion cubicus

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zle sie stało Trzymam kciuki za pozostałe rybcie

Trafilem a taką ciekawostkę

"Samochód koncepcyjny firmy DaimlerChrysler to najlepszy dowód, że aerodynamika nie jest intuicyjna. Gdy inżynierowi Dieterowi Gürtlerowi polecono zaprojektowanie nowego aerodynamicznego koncepcyjnego samochodu, zastanawiał się ponoć najpierw, czy nie wzorować się na delfinie lub rekinie, odrzucił jednak ten pomysł ze względu na mało przestronne wnętrze ewentualnego pojazdu. Pewien ichtiolog zwrócił mu wtedy uwagę na dość korpulentną rybkę Ostracion cubicus. Zwierzak był dość paskudny, ale wzorowany na nim samochód miał szansę być przestronny, więc Gürtler postanowił przyjrzeć się rybie bliżej. Okazało się, że stworzenie znakomicie pływa i jest bardzo zwinne, potrafi nawet wrzucić wsteczny. Zbadany w tunelu aerodynamicznym gliniany model, kształtem bardzo zbliżony do spadającej kropli, dał bardzo obiecujące wyniki. Inżynierów zaintrygował również szkielet ryby - lekki i sztywny. Gotowy, wzorowany na niej samochód sprawdził się znakomicie - miał współczynnik oporu 0,19, najmniejszy wśród samochodów kompaktowych. Udało się poza tym uzyskać bardzo sztywną konstrukcję pojazdu przy znacznej redukcji jego masy. (ew) "

Pozdrawiam

435 l 150x55x53 ,DeltecMCE600, Aquasunlight 2x250&2x54 ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:p ale mnie pocieszyłeś, lepiej znajdź coś o żółtku, bo teraz on jest na łożu śmierci i opowiadam mu kawały żeby go rozweselić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy myślicie że biodigest mógł spowodować śmierć ryb? stosuje ten preparat od kliku tygodni lejąc jedną ampułkę co tydzień na około 400l wody w obiegu, producent podaje że przedawkowanie może być szkodliwe dla ryb, ostatnią dawkę zaaplikowałem w czwartek a pierwszy zgon był wczoraj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez uzywam bio digest a vsv i u mnie wszystka gra według mnie to nie jest przyczyna zgonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co piszą o skrzynce to ryba która jadłospisie ma koralowce moze poskubała jakies zoa i zeszla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede kopal lezacego, bo sam juz bylem w tej pozycji jak stracilem rybe i niewiele moglem juz dla niej zrobic (poza pogrzebem).

Ale ludzie litosci, trzeba poszukac troche informacji najpierw zanim sie zrobi taki zakup, zabijasz inne ryby w swoim zbiorniku.

Pierwszy link z brzegu ktory wrzucilem zeby poczytac o tej rybie dal mi cos takiego:

"This is a very difficult fish to keep in an aquarium by any other than the most experienced aquarist. It should have a minimum of a 125 gallon tank. Use caution if placing the Spotted Boxfish in a reef tank as they will often nibble at tubeworms. If stressed, the Cube Boxfish releases a poisonous substance, called ostracitoxin, from its mucous glands which will kill other fish in the tank very quickly."

Jak Stani napisal, nie tylko wegiel, ale i duza podmiana wody, a najlepiej dwie.

Powodzenia.

380l FOWLR sie robi, beda rybki...

190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem...

link do kostki: http://nano-reef.pl/...ow/#entry656361

link do FOWLR: http://nano-reef.pl/topic/91587-380l-fowlr-nie-ma-jak-rybki/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.