Skocz do zawartości
LUK4344

cudowne zmartwychwstanie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Celowo założyłem nowy wątek bezpośrednio nawiązujący do tego wątku http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=22813

ponieważ liczę na odrębną dyskusję.

Mianowicie jak wcześniej napisałem jednego dnia padła mi "ryba skrzynka" a następnego dnia znalazłem lezącego na piachu i dogorywającego żółtka, mimo wszystko zostawiłem żółtka w akwarium do wieczora, po zgaśnięciu światła wystartowała do zółtka brygada wieloszczetów i pustelnik, które to sympatyczne zwierzaki zaczęły jeszcze dychającego złótego wcinać (stan złółtka był naprawdę agonalny).

I tu mały przrywnik...

Odkąd pamiętam w moim domu zawsze stało jakieś akwarium, wcześniej ojca później moje i ojca jednocześnie i juz jako gdziecko wiedziałem że jak rybka się położy na boku to już nic z rybki nie będzie i trzeba ją humanitarnie w gazecie uśpićie bo to nie kotek ani piesek i nie wyzdrowieje.

Wracając do tematu....

Nie miałem sumienia wyrzucić mojego jeszcze powoli ruszającego skrzelami zółtka do kibla, ale nie mogłem też patrzeć jak się nim żywią "bandyci", wyjąłem go więc z baniaka (ręką) i wrzuciłem do wiadra w którym miszał się solanka, zainstalowałem mu małą głowice cyrkulacyjną z zainstalowanym wężykiem do napowietrzania ( więc we wiadzre było biało od pęcherzyków powietrza) i poszedłem spać.

Pewnie gdybym nie napisał co zobaczyłem rano to i tak byście zgadli, ale dla tych, którzy by zgadli źle to napisze że żółtek pływał o własnych siłach, trochę kołysząc się na boki.

Po powrocie z pracy w wiadrze pływał już zupełnie normalnie mój żółty, teraz jest już spowrotem w zbiorniku głównym i nawet złapał kilka kęsów jedzonka.

Nic nie brałem, nie jestem pijany i nikt nie podmienił żłótka:clowning

co wy na to?

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dakin pisze, że pokolce w chwilach mocnego stresu przybierają pozycję poziomą. I pisze tak tylko o pokolcach.

Ja kiedyś też miałam zaskakujące zmartwychwstanie. Prawie zupełnie sucha krewetka pistoletowa mi odżyła.

A w słodkowodnym krewetki- awaria filtra , krewetki zdechły i zbielały(ale pomarańczowe jeszcze nie były). wyłowiłam na talerz,żeby nakarmić ukwiała, ale coś mi przerwało i zajrzałam na drugi dzień- żywe...:p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie był stres pokolcowatych wierzcie mi

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przypadkiem zrobiłeś to co należało: Podmieniłeś wodę, czyli pozbyłeś się toksyn rozpuszczonych w wodzie, dodatkowo przy takich zatruciach ryby mają utrudnione oddychanie więc dodatkowe napowietrzanie tylko pomogło.

Decydując się na kostery lub strzykwy warto mieć duży zapas świeżej solanki i węgla aktywowanego. Super że udało się uratować rybę.

Pozdrawiam

Łukasz

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezupełnie przypadkiem :p, bo tak właśnie sobie to wymyśłiłem że śwież solanka może być odtrutką, ale najważniejsze że wyszło na dobre, chociaż wciąż nie wierze że ryba wyszła z tak cięzkiego stanu.

W każdym razie, jeśli faktycznie zły stan żółtka był następstwem zejścia skrzynki, to okazuje się że i po zgonie strzykwy obsada jest do odratowania i gdybym miał tą wiedzę rok temu (kiedy właśnie padła mi strzykwa) to prawdopodobnie odratowałbym 10 ryb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem inny 'przypał'

Patrze do akwa a mój żółtek Flavenscens leży na dni i sie nie rusza. Na zewnątrz spokój, w duszy wku******** po całości, wkońcu około dwóch stów zdycha, nagle się poderwała z dna lekko...zostawiłem go i obserwowałem, z minuty na minuty było lepiej, podrygi, podskoki, zaczynała skrzelami ruszac i normalnie zaczeła pływac. Nie mam pojęcia co się stało...

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.