Skocz do zawartości
Bioly

seriatopora hystrix

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo proszę o podanie info.na temat tego korala,odnośnie jego położenia czy wysoko czy nisko,jaki prąd wody oraz jakie ma wymagania świetlne.Dziękuję za jakiekolwiek info.

380l+100lsump,HQI2x250W+T5 2x54W,cyrkulacja30000,ATI BM200,Eheim 1262,Reaktor wapnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest typowy SPS , jednak nie tak wymagalacy jak acropory.

Światło od sredniego do mocnego , przepływ najlepiej mocny . Koral dosyć łatwy w hodowli.

Wystepuje w trzech odmianach barwnych : różowy , żółty i zielony.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiesz Andrew jaka mialem awarie, pokazywalem Ci fotke mojego hystrixa na aqua-reef.pl. Po skoku no3 z zera do 20 zdechla mi najpierw rozowa, pozniej biala. Nic innego nie ucierpialo, dlaczego hystrix jest wiec mniej wymagajacy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to widzę że występuje już nie 3 a 4 odmiana mam rację czy nie

380l+100lsump,HQI2x250W+T5 2x54W,cyrkulacja30000,ATI BM200,Eheim 1262,Reaktor wapnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KIDULT :

Pamiesz Andrew jaka mialem awarie, pokazywalem Ci fotke mojego hystrixa na aqua-reef.pl. Po skoku no3 z zera do 20 zdechla mi najpierw rozowa, pozniej biala. Nic innego nie ucierpialo, dlaczego hystrix jest wiec mniej wymagajacy?

Seriatopory sa uznawane za najmniej wymagajace SPS , dlatego że toleruja gorsze warunki niz np acropory.

Zadowola sie mniejszym światłem czy przepływem wody , nie mówiąc o podniesionych wartosciach PO4 , gdzie acropora zbrązowieje a seriatopora zachowa nadal kolor mimo że , również sciemnieje.

Seriatopore możesz daż z boku zbiornika , gdzie jest najmniej swiatła i najsłabszy przepływ . Z acropora ten numer nie uda sie , będzie poprostu miała zgaszony kolor.

Fakt , że w twoim przypadku pierwsza zeszła mogło zawazyc wiele czynników nie tylko skok NO3.

Seriatopory sa wrazliwsze od innych SPS ów tylko na zawarośc metali .

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.