Skocz do zawartości
nowy_zarażony

ALE MAM POMYSLA!!

Rekomendowane odpowiedzi

Wymyslilem cos fajnego!! W akwa morskim kombinuje sie duzo z oswietleniem. Z tym kazdy sie zgodzi. Robi sie zegary i uklady tak zeby zapalaly sie lampy powoli i zeby imitowalo to wschod a potem zachod. Jak dochodzi do tego panel w ktorym jest filtr glonowy to juz koszmar! Wymyslilem ze mozna by caly system oswietlenia zamocowac na ruchomej platwormie. Doczepic do tego mechanizm napedowy (np z programatora od pralki albo z taimera ale on chyba nie uciagnie)i timer wlaczajacy. Wygladalo by to tak:

Rano oswietlenie wyjezdza znad refugium albo po prostu z tylu akwa.

Powoli robi sie jasno az do momentu kiedy platworma wyjedzie na srodek. Silnik sie wylacza.

Kiedy dzien na rafie sie konczy wlacza sie ten sam silnik tylko wciaga lampy spowrotem>

Pracy troche jest ale mi sie podoba!! Zwierzetom tez mysle ze przypadnie do gustu. Mozna by zrobic wspolne oswietlenie dla akwa i refugium, np. lampa hqi i akryniczna. Swietlowka bylaby blizej glonow i kiedy konczy sie okres oswiellenia i swietlowka wisi juz nad refugium gaslo by hqi. Oczywiscie nie ma rozy bez kolcow... Swietlowka chodzila by non stop! Ale jak robimy glonowy to i tak trzeba je oswietlac. Powiedzcie co o tym sadzicie. Ja mysle ze warto. To by byl fajny bajer!

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajebis... pomysł;), jedyne co mnie martwi to to że niektórzy(np.ja) nie znają się na mechanizmach od pralek:D, i skoro już to by kupiły gotowy zestaw- a myślę że cena by się na ekranie nie zmieściła:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez nie jestem jakims specjalista od spraw z calgonem zwiazanych:D ale po to jest forum!! Mozemy sobie pomagac. Kazdy cos tam o tym wie i moze sie uda!

A swoja droga ciekawe czy jakas firma robi cos takiego??

Chyba trzeba bedzie robic szybko patenta zeby nam ktos pomyslu nie podkradl:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy zarażony- sprzedaj patent Aqua medicowi to kasiory dostaniesz....................... na akwa ze sprzętem delteca:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze duzo prosciej np wziasc halopaka, dac w poprzek akwarium i go powoli okrecac wokol wlasnej osi.

Oczywiscie w trakcie jak bedzie do gory nie powinien swiecic.

Pytanie czy ma to jakikolwiek sens?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysł stary jak świat, był nawet artykuł o tym w reefkeepig albo innym magazynie internetowym. chemat prowadzenia lampy był podobnu wyciągu orczykowego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiedzialem:blush

Podaj mi prosze jak masz linki do stron o tym bo jestem zainteresowany8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halopaka mozna tez zamocowac w maszynie do pisania swojej sekretarce i masz wtedy symulacje wku.....slonka :D i to w dodaku z "ding - dongiem" :D

Jasne wszystko moza zrobic , naprzyklad wyzymaczke po starej pralce "Frani" mozna wykorzystac do walkowania ciasta a jak dorzucisz tam pozniej grzebien od komina to powycina Ci spagetti :) ale to juz taka wyzymka z bajerami :)

Pogadac o tym wszystkim jest najlepiej z "Pomyslowym Dobromirem "on to ma taki zaczarowany olowek , narysuje i juz wszystko dziala :D

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.