Skocz do zawartości
timki

Glony z bomblami powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po wzroście i zaniku zielonej murawki glonów pojawiły się teraz zielone gluty - jak z tym walczyć

zbiornik ma ok miesiąca - azotany prawie zero, azotyny zero, Ca 420 i Mg 1170 - staram się wyrównać Ballingiem (niedawno akwa zaczęło jeść wapń ;-) fosforanów nie mierzyłem

..............

vraumf.jpg

..............

14tbyhd.jpg

................

2wqahpv.jpg

Start 03.08.2009 - Zbiornik 600 l, sump 200 i prawie wszystkie potrzebne rzeczy ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

balling w miesięcznym akwarium to nieporozumienie ;) moja rada. Nic nie dolewaj ! Ew. Szczepy bakterii i pożywkę. Nie podmieniaj wody. Zmniejsz oświetlenie. Zwiększ cyrkulacje i poczekaj kilka tygodni.

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z chodim, ja miałem to samo, i zrobiłem tak jak mówili, nie podmieniałem wody przez prawie miesiąc, dolewałem jedynie bakterie i ustąpiło. Także nic nie rób i czekaj cierpliwie...

pozdrawiam

maciek

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zmniejszać oświetlenie? - czas lub ilość świetlówek

Start 03.08.2009 - Zbiornik 600 l, sump 200 i prawie wszystkie potrzebne rzeczy ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z jako takiej definicji dojrzewania wynika, że światło w ogóle nie jest potrzebne w tym procesie. W ciemności powinien on nawet przebiec o wiele szybciej. Jednak przeważnie tak bywa, że jak odpalisz światło to plagi powrócą ;) poza tym zamordujesz wszystkie potencjalne prezenty na skale ;) więc ja osobiście jestem za świeceniem ;) połowa mocy przez połowę czasu. Ale tu pewnie zdań będzie tyle, ile doświadczonych w tym temacie osób ;)

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest Dinoflagellates, świństwo jakich mało! Poczytaj o tym na forum, co niektórzy grube miesiące z tym walczyli.

U mnie ustapiło jak kompletnie wyłączyłem światło na 9 dni ( nie zakrywałem akwa) . . .

pozdr.

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

odpieniacz: Deltec SC 1456

cyrkulacja : 2 x Tunze 6055

obieg : Eheim Compact+ 3000

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Chemiclean red slime remover" sobie z tym poradzi.Z tym ze z zastosowaniem proponowal bym jeszcze poczekac,bo moze po dojrzewaniu,samo zniknie.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.