Skocz do zawartości
Marcin1305765940

Nano Cube jakie zwierzaczki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcialbym zalozyc nano o wymiarach 50x40x50(wys), ale po pierwsze nie wiem czy takie wymiary maja sens a po drugie czy moge tam dac np. 2 blazenki.

Oswietlenie planuje 70W HQI i 15W aktyniczna, okolo 16kg skaly i refugium z tylu w jakiejs kaskadzie lub sumpie na dole. A co sadzicie o zastosowaniu bioflotora do takiego setupu.

Pozdrawiam Swiatecznie

Marcin

Pozdrawiam

Marcin

===============================================

190L, 6x24W T5, 150W HQI, dużo pomp i innych dupereli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli planujesz sump to chyba nie ma co dawać bioflotora bo lepiej wsadzić jakiś odpieniacz do sumpa

2 błazenki będą chyba spoko bo ja w swoim 80L dale też 2 i jak narazie nikt nie napisał że je zakatuję ;)

co do oświetlenia to nie wiem, ale ja daję same T5 choć HQI też ma sporo zalet (no i kilka wad)

refugium chyba ogólnie ludzie z niego rezygnują (ale może mi się tylko wydaje :))

-- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej Ci się wydaje:D:D:D, refugium jest ok, ale jeśli nie masz zamiaru chodować tam wymagających koralowców, to nie jest konieczne, aczkolwiek można je zamontować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedzi, myslalem nad T5 ale wydaje mi sie ze za czesto trzeba wymieniac swietlowki i w perspektywie HQI bedzie lepsze, zastanawiam sie tylko nad moca bo na forum reefcentral.com standardem do akwarium 50-60 cm wysoksci sa HQI 250W, wiem ze amerykanie maja hopla w temacie rozmiar i ilosc a na rachunek za prad pracuja jakies 2 godziny( nie to co u nas ;) )ale czy 70W nie bedzie za malo? W akwarium tylko kilka korali miekkich i 2 blazenki. Zdecyduje sie chyba na sumpa, zrobie w nim refugium i przegrode z odpieniaczem kostkowym na poczatek.

Pozdrawiam

Marcin

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do okresu wymiany T5 - przydatność ich (nie mówie tutaj o maxymalnym czasie życia świetlówki) jest dużo większy niż w przypadku T8 i porównywalny z HQI

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T5 raczej nie ma porownania z HQI jesli chodzi o trwalosc, wymienilem swietlowke T5 po 9 miesiacach na nowa i bylo widac roznice, a z tego co wiem HQI daje ten sam efekt przez okolo 1,5 roku bez zauwazalnych roznic.

Ponawiam pytanie: czy 70W z 15W aktyniczna philipsa wystarczy przy wysokosci zbiornika 50 cm (miekkie +rybcie) ?

Ze swiatlem to jest tak, ze kazdy chwali swoje, ja mam w slodkim swietlowki ale w morskim wyprobuje HQI i sie podziele doswiadczeniem

Pozdrawiam

Marcin

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niw widze problemu z opisem twojego akwarium. Bioflotor jest wystarczajacy. Owietlenie proponowane jest dobre. Jezeli sie zdecydujesz to powodzenia.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za rady, zdecydowac to sie juz zdecydowalem, zostala ta gorsza czesc czyli: przekonac zone ze kolejne akwarium w domu tez sie przyda :)

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.