Skocz do zawartości
pietrucha

Śmiertalny wypadek ukwiału

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule przytrafił mi sie wypadek i stracilem ukwiał,dokladniej to jemu sie przytrafil gdy usilowal sie przemiescic,w nocy wciaglo go w grzebien przelewu i rano znalazłem go z tylu rozszarpanego.Mial moze ktos podobny przypadek i jak ewentualnie mozna tego uniknac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc .ja dlugo zastanawialem(wciaz sie zastanawiam)nad wsadzeniem ukwialu,ale wszedzie gdzie czytam -mowia ze to jest takie wlasnie ryzyko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,mialem go jakies 3 miechy i od dwoch siedział sobie spokojnie przyklejony do szyby pod pompa,no ale widocznie cos mu tam nie pasowalo:cursin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale wlasnie to przez kratke go przeciaglo,tak ze zwisal z drugiej strony i nie dychal:banghead

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy przez grzebien go przeciaglo,nie zrozumialem,no z ta kratka to by moglo dzialac ale to na przyszlosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z ukwialem to jak z żoną:), wprowadzasz do baniaka(domu)(niby taki sam jak inne), a tu u jednego pieknie rośnie-kwitnie(żyje) a u innego robi parzący bałagan i sie wylogowuje przez pompe, grzebień itd.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dwa ;-) - jeden ma prawie 25 cm średnicy i jest zasiedlony przez clarkiego drugi z 5 cm i siedzi w dziurze skały - obydwa nie wędrują prawdopodobnie dla tego że je karmie - dostają systematycznie gupiki:tongues

Start 03.08.2009 - Zbiornik 600 l, sump 200 i prawie wszystkie potrzebne rzeczy ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem qadricolor(nie wiem czy dobrze napisalem ale chyba wiadomo o co chodzi)i z tego co wyczytalem to nie wymaga karmienia tylko suplementacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zawadzi spróbować - weź kawałek krewetki koktajlowej i podaj z pęsetki - zobaczysz jak zareaguje - jeśli skubnie to będzie fajnie rósł ;-) - raz na tydzień wystarczy. Ja karmie gupikami bo się mnożą w słodkim i nie ma miejsca. Krewetkę modliszkową w refugium też podkarmiam gupikami

Start 03.08.2009 - Zbiornik 600 l, sump 200 i prawie wszystkie potrzebne rzeczy ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rade,jesli kiedys jeszcze bede miec ukwial to bede o tym pamietac,niestaty na chwile obecna osobnik splyna toaleta.Zastanawiam sie jeszcze czy w moim aqa nie mial za malo miejsca,120l a osobnik byl dosc okazaly,moze to tez bylo przyczyna jego wypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.