Skocz do zawartości
kamilm

oświetlenie - jakie sterowanie

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie jak w temacie jak/czym sterujecie oswietleniem: czasem swiecenie, sciemnianiem / zapalniem, oswietleniem nocnym ?

chce cos nabyc i nie zabardzo wiem co :-) reczne sterowanie to raczej malo udany pomysl ...

Pozdrawiam

KM

210l + 70l sump, 32kg LR + 18kg LS, OR3500, tunze 6025+6055+koralia2, odpieniacz AM T-1000, 120W LED BX

od 15.09.2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak duże masz akwarium napisz, jakie chcesz oświetlenie ile tego itp itd, bo rozwiązań jest kilka, począwszy od komputerów akwarystycznych skończywszy na zwyczajnym timerze do kontaktu, poprzesz ściemnialne stateczniki świetlówek czy HQI nocne ośiwetlenie z fazami księżyca itp itd :)

200x80x60, sump 90x60x45, 3xtunze 6205, odpieniacz Skiba made na pompie red dragon, OR3500, 8 x 80W T5, profilux, reaktor, pellety i kupa pierdół...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja stosuję taki http://allegro.pl/item723685074_wylacznik_wlacznik_czasowy_programator_timer_lcd.html w castorami albo czymś podobnym jest kilka modeli do wyboru

zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium

MOJE AKWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla T5 profilux

dla HQI elektoniczny balast podłączony do profiluksa, nie oplaca się kupować drogiej elektroniki do sterowania ściemnianiem w HQI, ponieważ żarnik uruchamia się tak długo, że nie będzie stresu dla ryb i koralowców

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko, czy stateczniki t5 pod profkiem moga w ciagu dnia swiecic powiedzmy 8h, a w nocy na kilka % i robic jako nocne?

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Co do zegarów sterujących do HQI to szybko padają,ja mam zrobione tak,zegar sterujący potem idzie na sterownik opóźniający gorący start co wydłuża żywotność żarników,ustawiam sobie po jakim czasie ma się zapalić (np przy zaniku prądu) i na przekaźnik z przekaźnika dopiero do lamp.

Kiedyś miałem pod sam zegar i padało mi to co chwile.

Pozdrawiam.

Jacek

Zbiornik Zlikwidowany:((Ale jeszcze tu wrócę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za podpowiedzi, sprawa sama sie rozwiazala decduje sie na modul LED i bedzie do niego zapowiadajace sie swietnie sterowanie

Pozdrawiam

KM

210l + 70l sump, 32kg LR + 18kg LS, OR3500, tunze 6025+6055+koralia2, odpieniacz AM T-1000, 120W LED BX

od 15.09.2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ponawiam pytanie kolegi nowy_zarażony tj. czy ściemnione T5 do 1% dają prawidłową barwę dla oświetlenia nocnego. Rozproszenie jest znakomite, natomiast zastanawiam się czy natężenie nie jest jednak zbyt mocne, co o tym sądzicie.

585 litrów, 150x60x65, POWER LED 3x50W + 4x10W, cyrkulacja 3 x Tunze 6105, obieg AM OR 3500, Bubble King Mini 200, Profilux Plus II EX, Ozonator Sander, 70 kg LR, 35 kg LS,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.