Skocz do zawartości
kono

Mętna woda - świeża

Rekomendowane odpowiedzi

czyli podczas normalnego użytkowania akwa do akwarium nie wlewamy wody ?? bo coś albo ja nie skumałem albo Ty zakręciłeś

ja pomyślałem że dolewamy tej wody bo CO2 dobrze wpływa na KH lub Ph lub na Ca albo że jest jakiś uzupełnieniem kalkwasser do którego nie używa się CO2 (jak np w reaktorze, który notabene ma wpływ na Ph ??). a lejemy poprostu podczas pierwszego zalania żeby łatwiej się sól ropzuszczała ?? czy teraz skumałem dobrze ??

-- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś niestety nadal nie ma poprawy. Pięknie się wszystko miesza, ale nadal widać jak wapń krąży. Wczoraj rozmawiałem ze studentką chemii i mówiła, że już są nikłe szanse żeby to rozpuścić. Trochę mam ochotę zalać jeszcze raz i na nowo zasolić. Na grupie dyskusyjnej znalazłem temat, w którym ktoś pisał, że wyłaczył cyrkulację i jak wapń osiadł na dnieto go poprostu odessał. Czy też tak zrobić? Mam nadzieję, że te dwie szklanki nałęczowianiki nie zaszkodzą. Co sądzicie o tym odessaniu wapna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś niestety nadal nie ma poprawy. Pięknie się wszystko miesza, ale nadal widać jak wapń krąży. Wczoraj rozmawiałem ze studentką chemii i mówiła, że już są nikłe szanse żeby to rozpuścić. Trochę mam ochotę zalać jeszcze raz i na nowo zasolić. Na grupie dyskusyjnej znalazłem temat, w którym ktoś pisał, że wyłaczył cyrkulację i jak wapń osiadł na dnieto go poprostu odessał. Czy też tak zrobić? Mam nadzieję, że te dwie szklanki nałęczowianiki nie zaszkodzą. Próbowałem też odfiltrować, ale ani wata filtracyjna, ani gąbka nie zatrzymują. Co sądzicie o tym odessaniu wapna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Ty czytasz to co piszą Ci ludzie czy nie? Po raz chyba dziesiąty mówisz że poprawy nie ma i co robić. No przecież już wiesz że nie wyklarujesz tej wody. Nic nie rób tylko poczekaj aż skałka znajdzie się w akwarium, napewno się wykrystalizuje.

Al Master - sprawa dolewania wody gazowanej do solanki na podiany była poruszana w jwdnym temacie. Stasujesz tą metodę tylko i wyłącznie do przygotowania świeżej solanki do podmian i do niczego innego!

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wszsytkim za pomoc, rzeczywiście po wsadzeniu żywej skały zmętnienie odrazu ustąpiło. Kilka zdjęć wrzuciłem tutaj http://www.ffotki.republika.pl. Jedna rzecz ktora mnie jeszcze denerwuje to babelki wylatujace z pompy Biostar flotor'a. Jak dopływ powietrza jest zakrecony prawin do min. to i tak wylatuja z pompy, a pompki cyrkulacyjne rozwalaja te pęcherzyki po calym akwa. Z drugiej strony nie wiem czy przy zminimalizowanym przepływie powietrza odpieniacz dobrze pracuje? (widac na zdjeciu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.