Skocz do zawartości
Darek S

jakiej objętości kalkreaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję powoli zrobic kalkreaktor jednokolumnowy ( a może dwukolumnowy - co daje druga kolumna i czy jest bardzo wskazana)

Mam akwarium 200 l + sump 70.

Warianty:

jedna kolumna 90mm wysokości 400mm :D)

dwie kolumny 90mm i wysokości 400mm :)

jedna kolumna 110mm i wysokości 400mm :)

dwie kolumny 110mm i wysokości 400mm :D(((

Czy do obsługi tej pojemności akwa wystarczy jedna kolumna 90mm. Da to pojemność 2,5 litra.

Rura 110 mm dała by pojemność 3,8 litra.

Proszę o podpowiedź jakie pojemnośći kalkreaktorów sa dedykowane do jakich akwariów - tak by nie pracował na full

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO 90mm będzie ok,druga kolumna ma za zadanie podbicie Ph odcieku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość klubowicz

Moim zdaniem,do 200l akwarium k.reaktor dwukolumnowy (z tej samej srednicy rury) to przesada. Wymiary pierwszej kolumny są raczej ok.Jako drugiej można użyć rury o połowę cieńszej.

Ale czy potrzebny Ci jest k.reaktor do tak "małego" akwarium. Są przecież na rynku bardzo dobre i wydajne preparaty wapniowe.

Pozdrawiam P K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim akwa (prawie 200L) nie wyrabiam z preparatami, przekraczam już dawki zalecane przez producenta i nie mogę podbić wapna. Za tydzień-dwa odpalam reaktor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja muszę przyznać trochę racji P. Kuzdenowi, mi akurat udaje się osiągnać ok. 440 -(test SERY podaje 450) mam reaktor, ale do tej pory używałem soli TM, i preparatu JBL- miałem taki sam poziom. Jednak dobra sól tez ma znaczenie- ja z kolei miałem problem z kh- 7, po przejściu na TM po 4 podmianach miałem już 9. Aczkolwiek reaktor jest wygodniejszy i tańszy w użytkowaniu- chociaż co2 tez kosztuje..

Pozdr Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a i z KH też sobie nie radzę :)spada i spada, sól TM pro reef od 8 miesięcy. preparaty Knop, chociaż ostatnio wlewam wszystko co mam:D

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.