Skocz do zawartości
Jacek_Lublin

Kupno piach z czyjegoś zbiornika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nurtuje mnie czy można ponownie użyć piach który już był zastosowany jako np. DSB ,jeśli tak to jak pozbyć się z niego niechcianych substancji.Czy jeżeli w zbiorniku zrobił bym DSB i przedzielił je powiedzmy szybkami na 10 części i co miesiąc odsysał jedną cześć i płukał w wodzie z podmiany czy to wydłużyło by okres działania dsb.Czy raczej nie powinno się używac piachu który już pracował jako dekoracja lub DSB

Pozdrawiam Jacek

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacku tak jak Ci pisałem na Priv moje dsb nie działało a świadczy o tym brak zapachu siarkowodoru (dsb miałem około 2 miesiące) co do używania lub nieużywania używanego piachu to według mnie przeciwskazań nie ma żadnych bo przecież piach ten był kupiony w sklepie jako żywy i ktoś go musiał wyciągnąć z morza gdzie też był używany.

Na twoim miejscu wypłukał bym go w solance z podmianki i po sprawie.

pozdrawiam

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie w morzu leży i nikt go nie wymienia ;)

A tak na poważnie to przecież sam piach chyba nie chłonie substancji których nie chcemy i płukanie chyba powinno go oczyszczać.

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piach po działającym DSB nadaje się tylko do śmietnika...Jak ktoś wymieniał DSB to wie o czym mówię ;)

pozdr

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piach z działajacego zbiornika jak najbardziej . Jast naprawdę żywy z żyjątkami. Ale nie z DSB. Piach podobnie jak skała moze chłonąć różne związki. Ten po DSB to bomba z niespodzianką.

Co do płukania częsci DSB w swoim akwarium też jestem ciekawa. Ale nie wiem ile trzeba czasu aby DSB zaczął działac jak DSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Stosowałem w swoim poprzednim akwarium DSB, po katastrofie piasek wyjąłem i włożyłem do wiadra około 50 kg, przy wyjmowaniu DSB były bezzapachowe w czasie działania utrzymywało parametry na idealnych poziomach. Po 1 miesiącu otworzyłem wiadro z piaskiem i aż zakręciło mi się w głowie z tego zapachu, za namową (patrz kierunkek Grajewo:)) płuczę piasek (woda z RO) już 3 tydzień, narazie pozbyłem się koloru płukanej wody czyli czarny, nawet nie zdajemy sobie sprawy ile mikroorganizmów żyje w takim DSB, po całkowitym wypłukaniu zastanawiam się nad wyparzeniem w piekarniku. Piasek zamierzam użyć w nowym akwarium, większa część jako dekoracja 3 cm w głównym zbiorniku reszta w sumpie jako DSB + jedna paczka nowego piasku + bakterie Hagen. Już nie dlugo dokładnie wszystko opiszę w nowym wątku "Akwarium Epizod 3" ;)

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.