Skocz do zawartości
lasius

Pomoc potrzebna- najczęstrze śrubunki , rurki jakie wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

949-projekt.jpg

Witam szanownych doświadczonych kolegów.

Zwykle miałem akwaria małe bez odpieniacza lub z nim ale urządzane tymczasowo, wszystko działało ale efekt połączeń i ogólnie estetyczny poza życiem w akwarium (które w sumie zwykle kwitło) był marny.

Wreszcie mam swoje mieszkanie i chciałbym założyć porządny zbiornik.

Wiem na jakim krążeniu wody mi zależy i co chcę uzykać jednak mam problem z orurowaniem.

Gdzie kupić śrubunki i jakie powinny być :

Pompa,

rurki,

Jak to połączyć?Jakie macie wymiary otworów - chodzi o to ,żeby jak najłatwiej dostać rurki, kolanka,śrubunki itp. nie biegać i nie szukać nie zamawiać.

Muszę to wszystko mieć kupione idąc do szklarza bo nie chcę robić zbiornika od nowa.

I proszę o ew. sugestie czy coś zmienić.

Obsada docelowa:

Po stronie refugium 5-6 cm piasku żywego, kilka skał, glony wyższe,ślimaki,plankton.

Po stronie zbiornika głównego : żywa skała, 3 cm żywego pisaku , koralowce miękkie głównie ale też z czasem różne twarde, mały mandaryn i malutki pokolec żółty, jakaś mała babka, krewetki, ślimaki, kraby pustelniki.

Oświetlenie : refugium 70W Philips 942 + 2X osram 18W flora

Oświetlenie zbiornika 150W Philips 942 + 2X osram blue + 1X 18W UV.

Oświetlenie zmienne tzn na zmianę raz refugium raz główny zbiornik dlatego czarna ścianka działowa i korona akwarium.

Będę dozgonnie wdzięczny za rady doświadczonych w budowaniu swoich zbiorników...

Może ktoś w okolicy Leszna/Wrocławia/Poznania podjąłby się zbudowania takiego zbiornika z szafką, oczywiście odpłatnie.

W sklepie koszt z szafką to ok. 2000zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego refugium jest złączone z głównym? Nie lepiej zrobić to w sumpie?

225l+54l Sump.

Odpieniacz: Mini Bubble King 160(DIY)

Światło: 150W HQI+2x39w t5.

Automatyczna dolewka Aqua-Trend.

Cyrkulacja: Tunze 6045+Nanoprop 5000.

Obieg: NJ2300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest obok głównego bo ma być nie mniej ozdobne. po co więc je chować tym bardziej ,że będzie większe (pow dna i obj.) od zbiornika głównego. Musi być bardzo dobrze oświetlone ,żeby odżywić zbiornik główny.Woda z refugium ma przelewać się do zbiornika głównego i zabierać nadmiar planktonu, bez pomp. Bez nich(pompy potłuczą plankton) tak aby refugium zasilało ekosystem zbiornika głównego w żywe utracone wcześniej gatunki.(przynajmniej taki mam plan)

Zastanawia mnie pompa , śrubunki i jak to połączyć z chłodziarką żeby pompa nie straciła swojej mocy na pokonanie oporu chłodziarki i dała radę podpompować wodę do zbiorników....Czy śrubunki 32mm i 26mm? będą dość uniwersalne?

(1cal 3/4cala)? jaką pompę kupić i gdzie orurowanie?Najbliższy AM Bogucin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwna akcja...

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEden już od Ciebie mam :D najpierw kląłem ,że źle wysłane ,ale są super bardzo dobrze się zaaklimatyzowały i szybko rosną ;-) wielki pozytyw na allegro stawiam :D

Myślę ,że dużo wyrośnie na skale z frachtu. Zwykle rosły mi krasnorosty na potęgę przy świetle 4200K i zielenice bardzo dobrze.

Jakieś propozycje masz? Narazie zbiornik z szafką staram się załatwić i znaleźć firmę albo kogoś kto mi go sklei.

Teraz mam prowizorkę, działa ale żaden hit nic poza tym ,że stwory mogę przetrzymać w dobrej formie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie się taki pomysł podoba, niekonwencjonalnie, z jajem i już widzę te rozdziawione non stop gęby koralowców, ja bym w niefoto uderzył przy takim układzie:waving

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.