thomas kay Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2012 Bardziej mi chodzi o to czy właśnie środki te pomogę "dograć się" zbiornikowi trochę szybciej (mieć mniejsze plagi glonowe:) Wiesz co, problem polega na tym że tego nigdy wiedział nie będziesz w przypadku nowego akwarium, możesz co najwyżej się domyślać że ci to pomogło, czy przyśpieszyło pewne procesy a to z tego względu że każde dojrzewanie jest inne. Preparaty warto stosować jak już znasz swój zbiornik na tyle że wiesz jak ci się zmieniają parametry w okresie czasu i wtedy stosując lub nie stosując widzisz policzalną różnicę. Mówiąc w skrócie na pewno nie zaszkodzi ci na tym etapie ich użycie a pomóc na pewno pomoże Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
geremek7 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2012 Bardziej mi chodzi o to czy właśnie środki te pomogę "dograć się" zbiornikowi trochę szybciej (mieć mniejsze plagi glonowe:) Purigen jak i chemi pure wspomogą pozbycie się niechcianych subtancji (więc chyba pomagają się dograć, bądz raczej ustabilizować) napewno w małym zbiorniku nie będzie niespodzianek związanych z nagłym skokiem No2, No3. W swoim zbiorniku od początku miałem wsadzone obydwa wkłady + special blend i nite out II, zbiorniczek dojżewał jakiś miesiąc i jest wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu3754 Zgłoś Napisano 11 Marca 2013 Hej ludzie:) kupiłem purigen 100ml w foliowej saszetce... po otwarciu zauważyłem że jest on w woreczku z jakiegoś tworzywa sztucznego. siateczka jest bardzo drobna. należy to rozciąć i włożyć do woreczka który kupiłem czy ktoś stosował w tej siateczce w której był od nowego? nie chce żeby się rozpściła lub otworzyła w jakiś sposób. pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) Nie ruszaj tego worka bo purigen jest bardzo drobny i trudno będzie ci znaleźć woreczek który go zatrzyma. Ta siatka to jest pewnie polietylen, polipropylen albo coś podobnego. Nie ma szans na to żeby w warunkach akwariowych "rozpuścił" się w wodzie morskiej. Edytowane 11 Marca 2013 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu3754 Zgłoś Napisano 11 Marca 2013 aha czyli płucze i wkładam do cylindra... bo siatki kupiłem w reefie i są tak samo drobne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 11 Marca 2013 Nie trzeba go płukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 11 Listopada 2017 trzeba Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach