Skocz do zawartości
mariusz621

Nowa Metoda ZEOvit- moje akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam wszystkich,

Chcalbym przedstawic nowa metode filtracji, ktora nazywa sie ZEOvit. Tu mozna znalesc wiecej informacji:

http://www.captiveoceans.com/

http://www.korallen-zucht.de/index.php?id=21

Do filtracji urzywa sie zeovit reactor + roznego rodzaju bakterie. Dodaje sie tez amino kwasy ktore niezbedne sa dla prawidlowego funkcjonowania twardych coralowcow:

Zeo filter:

7502.jpg

Niezbedna jest tez Zywa Skala i okolo 1kg/400l aktywnego wegla ( filet po lewej stronie sump):

7503.jpg

Paramerty powinny byc:

ca 420-450ppm ( uzywam Korallin Wapinenny Reactor):

7504.jpg

twardosc 8,5 dkh

mg 1250-1300ppm ( dodaje zoemag do reactora wapiennego)

Dla prawidlowego funkcjonowania niezbedne jest duza ilosc swiatla and dobra wydajnosc opieniacza.

Ja stosuje 2x400wat, 2x250wat i 2x150wat Hqi wszystkie lampy sa 2000k. Nie dodaje swietlowek.

7509.jpg

Opieniacz jest Aqua Medic Turboflotor 5000 twin.

7505.jpg

7506.jpg

Potrzebna jest tez Aqua Medic Tytan 1500 chlodziarka, bo swiatla powoduja duza roznice temperatury.

Dodany jest takze auto top up: sustem ktory dodaje ro wade podczas parowania ( stale parametry sa bardzo wazne)

Wymagane jest tez 10% zmiany wody na tydzien.Uzywan Instant Ocean Sol, ktora nie jest droga, i ma bardzo niska wartosc no3 i po4

7510.jpg

7512.jpg

7515.jpg

7518.jpg

SPS KORALOWCE:

7520.jpg

7521.jpg

7522.jpg

7523.jpg

7524.jpg

7525.jpg

7526.jpg

LPS KORALOWCE:

7527.jpg

7528.jpg

Koralowce Miekkie:

7529.jpg

7530.jpg

7531.jpg

7532.jpg

Kilka roznych fotek:

7533.jpg

7534.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze ale masz piękny zbiornik nic tylko pozazdrościć:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc, ladny basenik a odpieniacz tez niczego sobie :):):)

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otoz to , dokladnie to samo widzialem , te kolorki na zywo :) TYLKO I WYLACZNIE TA METODA MNIE INTERESUJE ! :) Thx za foty Mariusz .

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne twardziele, gdzie można zakupić i za ile taki reaktor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olus :) masz na mysli ZeoVit Filter ? sam mozesz go sobie zrobic , baaardzo prosto .

pozdr..

Ps; Jezeli beda zainteresowani budowa ZeoVit Filtra to zrobi sie rysunek .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj by sie przydal:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

847-zeo.jpg

Caly filter . to tego sie wklada odpowiednia ilosc ZeoVitu , potrzasa kilka razy dzienie w celu oplikania tym samym dostarceznia koralo pozywki (oprocz amino)

Do tego odpowiednia dawka bakteri (Zeobak) i innych trelemeli :) :)

i Dziala przepieknie :)

UWAGA , METODA NEI JEST TAKA PROSTA JAK W MOIM OPISIE :D

Wystarcyz przedawkowac z tym wszystkim i moze byc po koralach

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swierej,

Twoj opis filtra jest ok. Ta metoda nie jest trudna. Problemy moga narastac, bo ludzie nie sa cierpliwi, i lubia przedawkowac.

Aby ZEOvit funkcjonowal poprawnie nastepujace produkty musza byc dawkowane:

zeostart- pomaga w okresie zainstalowania systemu

zoeback and zeofood- populacje bakterii, ktore w dluzszym czasie obniza wartosci no3 i po4 do zera. Zeofood to rodzaj amino kwasow dla korali.

Zeovit-kamienie gdzie bakterie sie kolonizuja.Trzeba je wstrzasnac pare razy dziennie aby byly czyste.Nie sadze ze koralowce sie tym zywia. Opieniacz wszystko zbiera.

Koszty tego systemu sa niewielkie, bo dodajesz kilka kropelek 2 czy 3 razy w tygodniu ( kiedy system jest w pelni operacyjny- po 6 tygodniach).

System warty zachodu.

Wiecej informacji mozna znalesc na:

http://www.zeovit.com/

Moje rezultaty pozostawiaja wiele do zyczenia...

Zaczalem ten system w Styczniu. Musze czekac jakies 2 czy 3 miesiace zeby acroporas byly w pelnych kolorach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumiałem- te akwa było zalane w styczniu?

Ja zostaję przy berlinie;)

Pozdr Olek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera juz druga osoba na tym nano pisze na temat metody ZEOvit :)

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mariusz 621czy to za namową jakiegoś sklepikarza zdecydowałeś się na takie oprzyrządowanie swojego baniaka ,czy sam na drodze ewolucyjnej doszedłeś do wniosku ,że tylko zeovit jest w stanie Cię i twoje korale zadowolić?

Metoda z usuwaniem fosforanów przy pomocy zeolitu jest wciąż uznawana za metodę dyskusyjną i nie do końca sprawdzoną a akwarium otoczone taką ilością sprzętu budzi u mnie niekoniecznie pozytywne odczucia

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olek,

Akwarium mam od kilku lat. Bylo oparte na Berlin System. ZEOvit dodany zostal w styczniu.

Adam,

Akwarium bylo bardzo proste na poczatku. Pare t5 swietlowek, 2 mnijsze opieniacze(AM turboflotor 1000multi i deltec mce200).

Ten caly sprzet dodalem pozniej (sklepikarz nie pomagal)

Odwiedzalem kilka forums:

http://www.ultimatereef.net/

http://www.reefcentral.com/

i doszedlem do wniosku, ze zeovit pomaga otrzymac bardzo "nutrient poor" wode.

Postaw sobie pytanie:

ile swiatla otrzymuje koralowce w oceanach? Znacznie wiecej niz t5 moga dac. W UK i USA wiekszosc ma 400w HQI przy hodowli sps. Majac 1600wat mam pewnosc, ze wszystkie korale dostaja wystarczajaca ilosc swiatla.

Opieniacze to nastepna sprawa. Nikt tutaj wiecej nie pyta czy mozna przedawkowac z opieniaczami. Moj AM jast wystarczajacy do akwarium o pojemnosci 10000 litrow ( przy stosowaniu z zeovitem).Dodajac duzy opieniacz masz pewnosc, ze wszystko co powinno bedzie zebrane z wody.Mozesz karmic ryby i bezkregowce kilka razy dziennie, nie myslac o zanieczyszczeniu.

Podsumowujac, nie sadze ze jest w moim akwarium duza ilosc sprzetu. Dobre oswietlenie, dobry opieniacz, standardowy wapienny reactor, i to wszystko.

Zapomnialem dodac, ze bardzo wazne moim zdaniem jest jakosc ro filtra. Urzywalem przez jakis czas deltec 3 stopiowy ro filter.Nigdy nie malem no3 wartos zero.

Nowy ro jest 6 stopniowy z wbudownym di unit i takze tds meter. Wartosc wody z tego filtra ma 0ppm.

7614.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adam Rybowski :

@mariusz 621czy sam na drodze ewolucyjnej doszedłeś do wniosku ,że tylko zeovit jest w stanie Cię i twoje korale zadowolić?

To nie jest tak. Moj system jest ciagle Berlin Sytem. Ma dodany zeovit filter, ktory tylko pomoc moze. Jezeli decydujesz sie na ZEOvit, musisz miec dobry Berlin System.

Gdybym odlaczyl zeovit filter, moj sytem bylby ciagle wystarczajacy( Zywa Skala i opieniacz).

Zeo pozwala mi osiagnac warunki w ktorych sps koralowce dostaja jasniejszych kolorow ( maja mniej zooxhantelle-mniejsze mozliwosc fotosyntezy). Te same warunki mozesz osiagnac stosujac inne metody.

Moim zdaniem zoevit jest najprostrza metoda w osiagnieciu "nutrient poo enviroment".

W czystej Berlinskiej metodzie trudno jest otrzymac no3 wartosci 0, bo malo jest bakterii denitryfikacyjnych.Musisz pomagac dodajac no3 filter, zmieniajac wode. W ZEOvit dodajes denitryfikacyjne bakterie ktore pomoga obnizyc no3 do 0.

Mam nadzieje, ze wiesz co mam na mysli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mi się uda to postaram się przesłać zdjęcie akwariunm prawie bezobsługowego-tak dla przeciwwagi

702-zdjecie1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało się przesłać więc teraz kilka słów opisu.Akwarium o wym 160x60/wys/x50 oświetlone T5 2x54W i 250 HQI Odpieniacz Deltec TS 1250 2 pompy Delteca o wyd 4000/h i zraszacz z gąbki na powrocie do sumpa.Podmiana wody w ilości 90 litrów na miesiąc,żadnych dolewek i mierzenia czegokolwiek z wyjątkiem zasolenia. Funkcjonuje od 1,5 roku.Akwarium jest w poczekalni mojego gabinetu i z założenia miało mnie nie absorbować bo po pracy biegnę do domu by zobaczyć co dobrego dzieje się w moim "osobistym" zbiorniku.

Nie mam nic przeciwko oświetleniu w proporcju 1W/litr

natomiast mam wiele do zarzucenia temu odpieniaczowi który stoi przy Twoim akwarium a który zatruwał swoim brzęczeniem życie mnie i mojej rodzinie przez ostatnie 4,5 roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super akwarium!:love

Moglbym dodac tylko, ze nie ma tam duzo sps koralowcow. Koralowce miekkie ( i tak zwane mushroom-grzybki)lubia "nutrient rich" wode.

W podsumowaniu, filtracje jest dostateczna dla tego rodzaju zbiornika.

Nie zrozum nie blednie. Kazda sprawdzona metoda mozesz otrzymac dobre rezultaty.

Moim zdaniem zeovit daje najlepsze wyniki. To jest tylko moje zdanie.Podoba mis sie ten rodzaj filtracji, i dotychczas sprawdza sie. Jezeli spowoduje jakies trudnosci, czy katostrofe dam ci znac.Jezeli sie tak stanie, bede szukal czegos innego...

Jeszcze jedna wskazowka:

odonus niger- ta czarna (ciemno niebieska) rybka po lewej stronie jest fantastyczna, ale lubi skakac i nurkowac po dywanie. Mialem dwie, obie na koncu zginely.

Tez mam picasso triger- tylko widac kawalek na dolnym prawym rogu, ale nigdy bym nie umiescil tej rybu w rafa akwarium. Jak dorosnie to beda problemy. Moja skonczyla w akwarium z rybami tylko.Ludzie czesto mowia, ze ich jest dobrze wychowana. To jest do czasu. Ta rybka jest jedna z agresywniejszych z tej rodzini. Moze atakowac (skutecznie) inne duze rybki, lubi niszczyc koralowce i ukwialy. Bedzie jesc krewetki, slimaki i jezowce. Musisz z nia uwazac.:wink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adam Rybowski :

O ile mi się uda to postaram się przesłać zdjęcie akwariunm prawie bezobsługowego-tak dla przeciwwagi

Moge dodac, ze moje akawrium jest prawie bezobslugowe. Raz w miesiacu zmieniam zoevit i aktywny wegile,2 razy w tygodniu dodaje kilka kropel dodatkow, raz na dwa tygodnie czuszcze kubek z opieniacza. Co pozostaje to karmienie ryb i mieszanie kamieni ( 2 minuty dziennie)

Nie jest tak zle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój odonus nie ma skłonności samobójczych a mam go ok 2 lat co do picasso to już ją kiedyś złapałem/za jej grzeszki oczywiście/ ale na wniosek pacjentów została ułaskawiona i pływa sobie dalej.Z sps-ów jest tylko jeden i rośnie sobie powolutku ,ale rośnie i to wcale nie gorzej niż koralowiec matczyny w zbiorniku technologicznie bardziej zaawansowanym niż ten w poczekalni.O zeolicie już myślałem ale tyle było tych "cudownych" pomysłów w mojej historii z morskim akwarium ,że odruchowo boję się wprowadzać nowych elementów.W obiegu mam 2300 litrów i każde zachwianie jakiegoś parametru to tak 6 miesięcy doprowadzania do punktu wyjścia.702-akroporka.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla pacjentów to jest tylko 500 litrów i musi im wystarczyć a dla mnie to 1700 + 600 litrów w sumpie.

P.S.

Instrukcja użycia zeovitu i dodatków za bardzo kojarzy mi się z instrukcją stosowania nitrogliceryny .Po ostatnim experymencie z Miracle Mud straciłem 5 dużych akropor,które rosły i wyglądały całkiem dobrze bez zeovitu.Cierpliwie poczekam i będe wdzięczny za Twoje spostrzeżenia i uwagi.Nie wykluczam,że coś w tym zeovicie może być.Aczkolwiek samo wybarwienie koralowców wydaje mi sę nieco kiczowate.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adam Rybowski :Cierpliwie poczekam i będe wdzięczny za Twoje spostrzeżenia i uwagi.Nie wykluczam,że coś w tym zeovicie może być.

Cos tam musi byc. Moze to pod wplywem zeovitu moje dwa triggery maly sklonnosci samobojcze.

:):):)

A tak powaznie, spostrzezenia beda przesylane.

PS. Miracle Mud- moim zdaniem trudno uzyskac dobre wyniki. Moze sie sprawdzic z niskim biologicznym obciazeniem.Czy stosowales ta metode bez opieniaczem?

Metoda to sprawdza sie w nowych akwariach, ale z czasem wiekszosc akwarystow nutuje jakies problemy i wiekszosc z nich powraca do opieniacza.

Przyklad bardzo czesto powtarzajacego sie problemu:

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=502395&highlight=miracle+mud+problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosując MM nie odważyłem się wyłączyć odpieniacz.Samo dodanie tego cudownego błota musiało "użyżnić" środowisko tak dalece ,że natychmias zaczeły rosnąć glony/woda dosłownie "zakwitła" glonami/.Odpieniacz /taki sam jak Twój/ w ciągu dnia odpieniał tygodniową porcję syfu i zaczeła się nekroza akropor.Błoto wywaliłem ,odpieniach wymieniłem -powoli środowisko wraca do stanu z przed przygody z MM.

`Odpieniacz mimo zaleceń producenta nie dawał sobie rady z obsługą mojego zbiornika i jeszcze ten hałas wytwarzany przez te pompy -chyba ,że w międzyczasie usprawniono ich budowę.Swój kupiłem w 2000 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mariusz

"Zeovit-kamienie gdzie bakterie sie kolonizuja.Trzeba je wstrzasnac pare razy dziennie aby byly czyste.Nie sadze ze koralowce sie tym zywia. Opieniacz wszystko zbiera."

"Producent" jednak podaje cos innego , ze wlasnei wykorzystuja te paprochy oplukiwane podczas potrzasania ZeoVit`em .

(meode uwazam rowniez jak Ty za jedna z najlepszych i nie nei majacych sobie jak na razei rownej :D IMO )

847-zeovit2.jpg

Problem jest w tym ze jak ja cos przeczytam , to nie musze juz drugi raz sprawdzac :D zadko kiedy sie myle :)

Mariusz co sadzisz o wapnie firmy Tropic Marin tym w proszku z dodatkiem Co2 ?

Jako doswiadczony akwarysta (z tego co widze) moglbys kolegom wytlumaczyc do czego sie to wapno nadaje :D

Ps; Po oplukaniu ZeoVit`u (potrzasaniu) nawet probponuje na jakis czas odlaczac odpieniacz.

I jeszcze jedno pytanie do Ciebie Mariusz ;

Jak widzisz start z metoda ZeoVit w swiezo zalanym baniaku ...? czy jednak nalezy (IMHO) ja wprowadzic po ,powiedzmy pol roku od zalania baniaka....?

(Nareszcie temat na tym forum ,ktory mnie naprawde interesuje:D )

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.