Skocz do zawartości
mariusz621

Nowa Metoda ZEOvit- moje akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

metoda ZEOvit wygląda na bardzo ciekawą ale konieczność kilkukrotnego potrząsania wkładem- opłukiwania wyklucza stosowanie jej gdy nie bywa się w domu codziennie .Ja wymiękam niestety.:)

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra biore sie ale jak mi cos padnie to wam nosy poprzetracam a nie widzieliscie mnie na zywo wiec nie wiecie jak wygladam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam i czytam i czytam i się nie odzywam.

Nie lubię eksperymentować, to generalnie zły pomysł, ale chyba się skuszę. Zwłaszcza, że akwa jeszcze nieodpalone i mogę sobie wszystko pokombinować i przekombinować.

@mariusz621 Masz bardzo ładny zbiorniczek, jestem pod wrażeniem ale ta cała plątanina i pajęcze sieci rozpięte wokół akwa psują wizerunek. Co do odpieniacza to niecałkiem się zgodzę że daje radę przy akwa 10000 tyś litrów, możesz mi wierzyć na słowo miałem i taki odpieniacz i taki litrarz, 5 tyś i niezbyt gęsta obsada to jest max co on może uciągnąć, dodając do niego dodatkowe pompy mozna się pokusić o gęstą obsadę, ale generalni niedaje rady.

88d3e180721d3e3cf82e042b1e240cc3u1718a15

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie ze sa tez tacy ktorzy maja zamiar startowac baniak na ZeoVit`cie (miedzy innymi tez tak zamierzam zrobic )

Metoda w zasadzie nie trudna , ale ma swoje haczyki i jak sie zle cos zrobi ( przedawkuje ) czy tez to o czym wspominal Mariusz juz wczesniej , bakteri nie bedzie przechowywalo w chlodnym miejsci , utrzymywalo filtra w czystosci , odpowiednia ilosc podmienialo ZeoVitu czy tez brak odpowiedniego odpienaicza ,..to wszystko moze nastarczyc nam problemow .

Dlatego mysle ze dobrze bedzie na bierzaco jak juz zaczniemy startowac nasze baniaki (moj tez bedzie lada moment , pospiesze sie zeby wystartowac baniak na ZeoVit`cie razem z wami ) bedzie mozna na biezaco ta metode opisac , podzielic sie swoimi obserwacjami , sam przyznajde ze nie dokonca wszystko wiem o tej metodzie i byl bym mariuszowi wdzeiczny gdyby sprobowal nam w miare swoich mozliwosci pomoc :)

Temat püozostawmy otwarty .......

Pozdrawiam Swirlej2

Ps; Trzeba zaczac budowe nowego filtra (ZeoVit) a mialem juz gotowy i go rozwalilem :]

Tym razem przekonany jestem co do tej metody na 100% ze ja zastosuje w moim baniaku.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się jeszcze zastanawiam całyczas jak to wychodzi kosztowo, sam start z tym i miesieczne utrzymanie. Jednak najbardziej mnie odstrasza konieczność codziennej manipulacji przy tym "filterku", biorąc pod uwagę tryb mojej pracy i życia, czasami zdarza się że na akwa niepopatrze nawet przez pare dni, a co tu mówić o jakichś czynnościach technicznych.

88d3e180721d3e3cf82e042b1e240cc3u1718a15

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym oplukiwaniem to nie bedzei problemu to zautopmat<zowac jezeli ktos nie ma czasu tego wkladu(ZeoVit`u) oplukiwac recznie.

Mysle ze dodatkowa pompka podpieta pod zegar czasowy zalatwi sprawe.

Postaram sie to naryowac .

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie heh maja co niektorzy racje z tym potrzasaniem to moze sie wydawac lekko smieszne , zona powie ze zwariowalem, jak bede tak tam latal i potrzasal co jakis czas :)

Panowie , robie cos takiego , chyba ze macie ajkis inny praktyczny pomysl to sie jeszcze wstrzymam z budowa :)

847-zeovitor.jpg

pozdr...

Ps; Opisywac obrazka chy ba nie potrzeba ..?

Dodam tylko ze u gory bedzie tez wklejona do gornej czesci rury kratka z plexy , kratka ktora bedzie zapobiegala przedostawaniu sie ZeoVit`u do rury odplywowej :)

Pomiedzy wkladem a ta gorna kratka musi byc 5 cm luzu zeby ZeoVit doslownie wirowal w srodku filtra podczas oplukiwania .

Rura odplywowa musi byc wklejona tak by nie przeszkadzala przy wkaldaniu do srodka calego tego ustrojostwa :D czyli wklejona na rowno z rura .

Jakos mi sie tak to przedstawia pomalu jak Donkichotowi @_@ :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompa ktora ma za zadanei oplukac ZeoVit powinna byc o wystarczajacej mocy aby zrobic tam jeden mlyn :)

Pompa bedzei obok Filtra , nie stety tutaj nie jest narysowane to przestrzennie :)

Tak Alex spoko to nei duzo roboty :) musimy to koniecznie zautomatyzowac :D

pozdr...

Biore teke i ide do lasu myslec , rysowac na swiezym powietrzu moj nowy ZeoVit Filterek :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko ta pala po srodku w filtrze to juz nam nei bedzei potrzebna :] chyba zrobie szczelny , zakrecany na srubunek u gory bo jak pompa oplukiwajaca dmuchnie to kto wie czy za wysoko sie poziom wody nie podniesie , a tak to sobie spokojnie przeleci rura odplywajaca :] jeszcze musze pomyslec ,ale widze ze cos z tego bedzie.

pozdr..

Ps; Jeszcze jedno pytanei do mariusza , bo wiem ze na noc lub tez na kilka godzin filtr musi byc odlanczany .

Mariusz opisz prosze dokladniej o co chodzi z tymi bakteriami .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszt zeovitu na dluzsza mete nie jest wysoki.

Na moje akwa spedzam:

1,5 kg zeovit na miesiac

500ml zeostart na 3 miesiace

zeofood and zeoback ( 50ml) mam od stycznia i ciagle wystarczy na jakies natepne 2 miesiace.

No i aktywny wegiel 1kg na miesiac. To wszystko.

Gdy postanowicie zainstalowac zeovit, prosze dopac natepujace info:

1. Ilosc wody brutto (razem z sump)

2. Ilosc wody netto (po odliczeniu zywej skaly itp,wraz z sump)

3. Czy urzywasz calk reactor czy inna metode

4. Czy urzywasz po4 filter (jak dlugo,kiedy zostal podlaczonh, itp)

5. Czy urzywasz ozon

6. Czy urzywasz uv

7. Jaki odpieniacz urzywasz (rodzaj, na jaka ilosc wody jest on polecany)

8. Jak wysokie sa NO3 i PO4

9. Jakie sa parametry Ca, Alk and Mg

10. Jaka metode filtracji urzywasz (refugium, DSB, Miracle Mud, Pure Berlin itp)

11. Jakie oswietlenie (Watt, color temp, kiedy ostatnio wymienione, itp)

12. Jakie koralowce masz

13. Jak wygladaja (color- ciemny, jasny itp)

14. Kiedy akwarium bylo zainstalowane

15. Czemu chesz dodac zeovit do swojego systemu

16. Czy dodajesz jakiekolwiek dodatkowe elementy (rodzaj, ilosc, dlaczego, itd)

17. Zyla Skala (ile, ile ma lat, itd)

18. Czy masz jakiekolwiek problemy z jakoscia wody

19. Problemy z koralowcami (otrata tkanki- na koncach polipow, utrata tkanki przy "korzeniu", diatom problem, glony, itp.)

20. Jakie testy urzywales (kiedy kupione, kiedy otwarte, itd.)

21. Jezeli urzywasz zeo produkty napisz jakie i jak dawkujesz(ZEOvit, ZEObak, ZEOfood, ZEOstart, ZEOspur2, itd)

22. Innne parametry wody(zasolenie, temp, itd)

23. Obciazenie biologiczne( ilosc ryb, bezkregowcow itd)

Te informacje przesle do bardziej zaawansowanych urzytkownikow zeovit( bo ja to tez jestem poczatkujacy), ktorzy urzywaja ta metode od lat.

Pozdr.

M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps; Jeszcze jedno pytanei do mariusza , bo wiem ze na noc lub tez na kilka godzin filtr musi byc odlanczany .

Mariusz opisz prosze dokladniej o co chodzi z tymi bakteriami .

To nie tak do konca. Gdy metoda zainstalowana jest w akwa z wyska iloscia nutrient, zalecane jest stosowanie czasownika (?- nie wiem czy taki wyraz istnieje) Wlacza on filter na 3 godziny, potem wylacza na 3, i tak w okolo.

Pamietaj ,ze zeo ma duza zdolnosc obnizania nutrient.

Gdy wypelnisz kwestionariusz, hobbisci, ktorzy siedza w zeovicie od lat poradza najlepiej.

Pozdr.

M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swirlej2- master in DIY.

Jak pozwolisz kilka sugestji:

Srednica powinna byc jak naj wieksza. Zeovit wklad ( kamienie) sa roznej wielkosci ( od kilku mm do kilku cm). kratka na ktorej leza powinna miec mala rozdzielczosc.To bedzie powodowalo opor. Pompa mieszajaca powinna byc dosyc mocna.

I tak na marginesie, jezeli nie opluczesz zeovitu przez dzien czy dwa, nic mu nie bedzie. Gdyby byl zostawiony na tydzien, dwa, czy dluzej, wtedy moglbys urzyc timera na kilka dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy,ze nie jestes w domu w weekends, od pon. do piatku opolukujesz kamienie regularnie.

W takim wpadku nie usprawnialbym filtra.

Jezeli wiekszosc dni jestes poza domem i nie ma mozliwosci oplukiwania, umiescilbym automatyczne oplukiwanie.

pozdr.

m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.