Skocz do zawartości
brzydzi

glon

Rekomendowane odpowiedzi

A więc ostatnio mam malutki problem z glonami na skałach i piasku. Jedne są brązowe, drugie zielone. Ale po kolei. Opisze akwa:

w czerwcu tego roku zostało przeniesione z 180 litrów na 470. Dozuję codziennie 3 krople zeostartu2 rano i wieczorem, do tego balling i 1 kropla aahc. Poza tym raz na dwa tygodnie prodibio, raz w tygodniu boostera. Parametry mierzone salifertem - książkowe. NO3 i PO4 wynosi 0, reszta oki. Swiatełko to 8 x 80 W T5 Ati, świetlówki są od połowy czerwca. Na początku lałem ABC po 3 ml co dziennie, ale od około dwóch tygodni nie leję. Korale rosną ładnie, glony wapienne równiez, jedynie te co przedstawię na zdjęciu mnie niepokoją. A zapomniał bym, w piątek wymieniłem zwykłe RO na filtr z kubełkami 10'. Nowe są prefiltry sendymentacyjne 5 i 1 mikron, nowy węgiel, nowa żywica, membrana została jest jeszcze dobra:). Prefiltry i żywica miały około 5-6 miesięcy. Żywica przy wymianie była do połowy czarna. A teraz zdjęcia:

zielony nalot na piasku i skale

46abcd8209b2a392med.jpg

jasno brązowy kożuch na skale

632bc65c7205b26cmed.jpg

z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam Grzegorz

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiek, na moje przedawkowujesz ZS2 i może bakterie, do tego AAHC jest diabelnie mocne więc ostrożnie, co do zielonych się nie wypowiadam, ale to co na skale to miałem przez nadmiar ZS2. Sądząc po litrażu powinno być niby mniej więcej ok, ale może Twój system nie potrzebuje takiej ilości. Napisz coś więcej, jaki odpieniacz, jak ustawiony, ile karmisz, ile ryb itp. Sądząc po kolorach spsów masz mocno wyżyłowane akwarium, może za mocno przegiąłeś z "czyszczeniem" wody? Kolejna sprawa to ABC 3 ml to duuuużo za dużo na 470 litrów, zakładając normalne odpienianie i karmienie. Napisz więcvej, będziemy kombinować:)

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@seb, jeśli chodzi o ABC to pomyliłem się lekko, dawałem 0,3 ml. Mój błąd. Co do odpieniacza jest to wyrób Skiby do 1000 litrów i myslę, że do 1000 jest dobry, a ja mam 470 + sump. Odstawiam ZS2 bo faktycznie korale jasne jak na zeo:D. Odstawiam również AAHC, zobaczymy jak będzie. A jeśli chodzi o karmienie to 3 x po dwie kostki mrożonek i z raz spirulina z "ręki":). Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam :)

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli pienidło od Rafała to można ten element wykluczyć, skręciłbym go na sucho, ZS2 ograniczyłbym do kropli rano i kropli wieczorem, karmienie bym zostawił no i czekał:) a Aminokwasy to tak raz na dwa trzy dni kropelkę pół godzinki po zgaszeniu swiatła.

Pozdrawiam

seb

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jest to zakwit bakteryjny, a nie glon? Tak wnioskuję :). A co do zielonego? Może iść w parze z tym zakwitem?

Dzięki pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie może, ale skup się na jednym, zwalcz i weź się za drugie, inaczej możesz nie osiągnąć wiele, ciężko sie walczy na kilku frontach:strutin

Pozdrawiam]

seb

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OKi, dzięki seb.

Zaczynam od jutra:) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko, stosuję od poniedziałku zeozym plus zeobak. Ale, jest małe ale, mój zeobak miał termin do czerwca :/:/ i na razie nie widzę efektów aby sie poprawiło. Amino nie daję, ABC również, jedynie balling i podmianki będą co dwa tygodnie 10 %. Wymienione wkłady RO, bez membrany. Druga sprawa nie mam oryginalnej łyżeczki do zeozymu - czym odmierzać - alternatywa??

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj postanowiłem zebrać to "coś" ze skały. Hm, myślałem, że bedzie problem ze ściąganiem. A tu okazało się, że nie. łatwo odrywa się od skał, nie trzyma się praktycznie. Ma konsystencję jakby galaretki, nalotu, sam nie wiem. Na pewno "nie rośnie" na skale tylko się przyczepia do niej. Co to może być, nalot bakteryjny?? czy inne badziewie i jak z tym walczyc?

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ale chyba to nie jest detrytus. W miejscach silnej cyrkulacji również to jest. Więc wg mnie śmieci odpadają. NO3 mam cały czas na poziomie 0. Pozostałe parametry oki. Nie wiem czy dozować prodibio, czy lepiej odpuścić. Na razie daję 2 x w tyg coralsnow po 4 ml i co dziennie zeozym plus zeobak.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zniknelo u mnie po 48h od zastosowania Chemiclean red slime remover.Odsysanie ani bakterie, coral snow,nic nie pomagalo.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Peniek, a nie wiesz co może byc przyczyna tego nalotu? I czy po tym specyfiku w akwa nie było strat?

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strat nie miałem żadnych.A skąd to się dziadostwo bierze to nie mam bladego pojęcia,grunt ze się już pozbyłem.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, zobacze. Na razie odessałem to ".....". Jak będzie powrót to spróbuje. Jeszcze aminokwasów nie daję, poczekam kilka dni. Druga sprawa to sól preiss..... ostatnio jest nieciekawa. Słabo się rozpuszcza, i woda nie bardzo klarowna po podmiance. Wcześniej było git. Chyba producent zaczyna na łatwiznę iść :).

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.