Skocz do zawartości
Tom

Pytanie do Swirleja i AquaManiaka

Rekomendowane odpowiedzi

... bo Wy na pewno macie katalog Welke w domu :D

jest tam na str 205 "Kalkzusatz" ktory rozpuszcza sie w gazowanej wodzie minealnej i wkrapla do baniaka. jest to jakas alternatywa zanim bede potrzebowal reactor, czy lepiej rzymac lapy z daleka od takich wynalazkow ?

@Swirlej

powiedz, tak orientacyjnie, ile Cie kosztuje zmajstrowanie takiego reaktorka ? bo wydaje mi sie ze kawalek rury z pompka ktory Welke ma w ofercie zadna sila nie moze kosztowac 260teuro bez licznika babli i PH sondy ...

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W zaleznosci od tego jak duzy masz baniak , moze byc to dobrym rozwiazaniem , ale nigdy nie bedzie tym samym co kalkreaktor....chociazby dlatego ze metoda nie wygodna , bez kontroli jednym slowem uciazliwa (ale funkcjonuje napewno)

Wracajac do trgo mojego sprzetu DIY , to powiem Ci prawde ze nie zabardzo licze ile co mnie kosztowalo , poniewaz to moje hobby i ileby nie kosztowalo to i tak bede to robil (wole zrobic sprzet samemu jak go kupic , czasami jest nawet lepszy :D

Wiele mnie ten podwojny , maly reaktorek nei kosztowal .. moze z pompka okolo 300 zeta i to nie wiem .

Wlasnie wkleilem dzisaij jednak te srubunki teraz wyglonda ja kprawdziwy reaktor :D no o wiele latwiej wyciagnac jest pompe w razie jakby trzeba bylo ja przeczyscic czy tez wymienic.

(fotka wkrotce , baterie sie laduja do Aparatu )

Pozdr...

Ps; Jednokolumnowy dobrze funkcjonujacy Kalkreaktor jest naprawde latwo zrobic .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... to moze wydlubiesz poooozniej jeden reaktorek dla mnie <pokorna pozycja, mieli kapelusz w rekach ... > ?? oczywiscie jezeli bedziesz mial czas i ochote . naprawde firmowo to wyglada (wazelina mode OFF :D )

baniak mam 250 litrowy, wlasnie sie wszystko tam zaczyna chyba stabilizowac i mysle ze na razie sprobuje ten zusatz. pytalem sie pare postow nizej @smk czy nie ma jakis negatywnych nastepsw tego ze leje jednak dosc szybko ten kalwasser do wody ale post zniknal zanim zdazyl go poczytac. ciekaw jestem co o tym experci mysla, bo w instrukcji tego Kalkzusatzu pisze zeby najlepiej kropelkowo dodawac i najlepiej przy pompie zeby sobie ph nie rozwalic

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalkzusatz (calciumchydroxid + mineralna gazowana)

Wiadomo ze dozowanei takiego plynu bedzie obnizalo(obnizy nam wartosc Ph ) mnie jak sie gdzies spieszylo wyjsc a mialem Ph za wysokie (nie majac nabitej butli Co2 ) to lalem to normalnie z gwinta bezposrednio do baniaka ) patrzac na Ph -Kontroller zeby nie na raz za szybko obnizyc ta wartosc Ph i wtedy spokojnie moglem sobei na ta godzinke wyjsc , zanim wrocilem Co2 z wody "wybilo" i ponowna dolewka .

Nabilem butle Co2 i pamietam bylem znowu szczesliwy , ze sie nie musze bujac z tymi dolewkami .

Metoda funkcjonowala bardzo dobrze , robilem tak do poki nie zamowilem drugiej butli Co2 na podmianke , no i wtedy juz mialem spokoj :D

Ale w razie niemca jak to mowia metode znam :D

pozdr...

Ps; Wysylka ode mnie kosztuje drogo , nie wysylam wiecej sprzetu do Polski (Rafal sie zalapal ostatni )

Po zatym mam jeszcze rogi do wyprostowania :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WILDTOM naprawde firmowo to wyglada poniewarz to jest Swirlej2-K N O P-:D:D:D

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe , Knopa to jest tylko wklad w srodku reklama wyloncznie tylko wkladu ktory jest naprawde dobry uwazam (IMO)

pozdr..

Ps; Niedlugo go pewnie tez odpale i opisze jak dziala .

Nie zabardzo wiem , jak sie sprawuja te Maxi Jetty w Kalkreaktorach , heh bardzo mozliwe ze uszczelka tylko beknie :D ale to nie problem sklei sie pompe z ta miska razem tangitem , wtedy juz napewno nie pusci .. Marx cos na ten temat wie :D

Za tydzien postawie nowe "szklo" dorobei nowy filter i DD , spac niemoge , caly czas tego DD buduje :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie do Polski tylko do Germanii jak co :D i zebys TY jeszcze za przesylke placil to juz przesada. pytalem czy moglbys takie cudo zmajstrowac, koszty to by moja dziala byla w raze niemca :D

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sorki , nie zauwazylem ze Ty w Germanijjjiiii siedzisz :D

Tak to mozemy pogadac :D

kicnij do mnie na gadu :D

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.