Skocz do zawartości
Marx

baling proporcje

Rekomendowane odpowiedzi

no wiec teraz jak sie pobawi z kalkulatorem chwile to juz bedzie wiedzail:), i powodzonka

Marx nie pekaj jak cos to napisz ile tego juz wlales to sie policzy ile tej soli masz teraz dac:)

Ja dokladnie od poniedzialku startuje z ballinigiem i tez z 2 rozworami , podmiany bede robil co 2 tygodnie i przy podmianie zamienie poprostu "zwykla sol " na ta bez nacl zgodnie z tymi wyliczeniami wyzej i juz

wlasnie na stronie Macka ktora niestety zniknela bylo to b dobrze opisane ta metoda z 2 rozworami i sola przy podmianach.

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) tak Balling nadaje sie najlepiej na start baniaka , hehe Waldemar.Z. byl wrecz zachwycony :) tez moglbym cos na ten temat napisac , ale niech kazdy robi jak mu pasuje.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu masz jak najbardziej racje, czytalem strone Waldemara Z i tam napisal co o nim sadzi:), czytalem tez inne strony nie koniecznie polskie gdzie nikt nie zamienil by ballinga na nic innego, ale na razie mysle , ze ja osobiscie jestem za cienki w uszach na mixer i reaktor wiec zaczne od ballinga a pozniej pewnie jak znaczna wiekszosc przejde stopniowo na "normalny " sposob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na poczatku Waldemar byl zachwycony (na poczatku dla poczatuajcego) nastepnie wyrazil sie dosyc jasno na forum co mysli o tej metodzie stosowanej podczas dojzewania baniaka (nie wiem czy sobie przypominasz jego posta ..? )

Sam "chwile " pozniej skonstruowal sobie swoj mixer wapnia .

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze, sa jednak tacy co umieja czytac ze zrozumieniem

Balinga dozuje tak, jak wielokrotnie bylo to opisane - dodaje dwa roztwory, a przy podmianach czesc soli zastepuje sola bez NaCl.

Przez okolo miesiac zuzylem po 1,5l dwoch pierwszych skladnikow, a ze wlasnie bedzie podmiana, wiec w stosunku do tychze skladnikow musze wyliczyc ile soli bez NaCl uzyc. A ze Swirlej ciezko kapuje, no to coz...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtedy kiedy Waldek zaczynal z morska akwarystyka, ja ssalem pieluche z napisem morskie akwarium, a rybki widzialem na plakatach:), ostatnio probowalem znalesc cos na polskich stronach o ballingu i tu szok , poza strona Leszka Boleslawskiego, zadnych informacji, na forum w archiwum to samo, czarna magia, za to na stronach niemieckojezycznych masa wiadomosci, i tu faktycznie klania sie jezyk , ja go w stopniu jakims tam znam ale dla poczatkujacych bez znajomosci niemieckiego to tylko pociac sie:),

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek Bardzo dokladnie opisal ta cala metode , zrobil nawet Kalkulator w jezyku polskim .

W niemczech z tego co wiem to jednoczesnie sie stosuje wszystkie trzy odczynniki , korygujac tylko od czasu do czasu poziom zasolenia .

Nie przepadam za ta metoda specjalnie , ale widze ze u wiekszosci funkcjonuje to OK .

U nas akwarysci z duza obsada korali twardych SPS , dozuja Ballinga jako dodatkowe wspomaganie w utrzymaniu poziomu wapna .

pozdrawiam Swirlej.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec wywal Marx 118 g zwyklej soli i w to miejsce daj te 35,7g bez nacl, po podmianie zasolenie zmierz i ustal na swoim poziomie zwykla sola i juz:)

pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak , tu masz czesciowio racje, ja znalazlem bardzo dobra strone o ballingu i tam jest do pobrania kalkulator ktory wylicza sol bez nacl do metody x 3 i do metody x 2 + sol przy podmianach, zreszta w kazdej opicji liczy ile soli bez nacl odpowiada zwyklej soli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o sol ktorej dopiero uzyje! do podmiany, z tej soli ma wywalic 118 g a nie z baniaka:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marx :

prosze, sa jednak tacy co umieja czytac ze zrozumieniem

Balinga dozuje tak, jak wielokrotnie bylo to opisane - dodaje dwa roztwory, a przy podmianach czesc soli zastepuje sola bez NaCl.

Przez okolo miesiac zuzylem po 1,5l dwoch pierwszych skladnikow, a ze wlasnie bedzie podmiana, wiec w stosunku do tychze skladnikow musze wyliczyc ile soli bez NaCl uzyc. A ze Swirlej ciezko kapuje, no to coz...

Marx , to chyba w Polsce chcac zaoszczedzic na soli wymieniaja ja przy podmiance wody , ja slyszalem tylko o tej metodzei przy jednoczesnym stosowaniu trzech roztworow jednoczesnie :] i korygowaniu co jakis czas poziomu zasolenia .

Byc moze ze funkcjonuje ta cala metoda lepiej jak wszystkie te trzy skladniki podawane sa jednoczesnie ...(?)

Dlaczego sie przezuciles wogole na Balllinga ? przeciez zrobiles Kalkreaktor o ktory tak sie rzucales i o malo nie wydarles mnei tutaj oczu , piszac ze bedzie dzialal :]

I dlaczego twierdzisz ze w Twoim baniaku nie dziala kalkwasser (nie podwyzsza Ci Ph ) pewny jestes wogole ze to byl Kalciumhydroxid ?

Jaka masz cyrkulacje w baniaku skoro Ci sie zasmierdla skala ?

Ja jestem ciezko kapujacy ale dziala u mnie wszystko jak do tej pory .

Ty jestes szybko kapujacy i jak do tej pory to tylko same porazki z tego co widzialem :]

U Ciebie to jest tak;

Pierwszy kalkeraktor = niewypal

Drugi chyba tez bo sie Ballingiem zajeles .

"Dalej Kalkwasser u Ciebie nie dziala " (Twoje slowa)

"Skala byla smierdzaca " - a nie sie zasmierdziala u Ciebie czasem ?

To daje duzo do myslenia Marx , pomylu wyciagam wnioski ze nie potrafisz zrobic morskiego baniaka , tylko experymentujesz na zywych zwierzakach :) :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomik :

chodzi mi o sol ktorej dopiero uzyje! do podmiany, z tej soli ma wywalic 118 g a nie z baniaka:)

Ta sol bez NaCl juz powinna tam dawno byc jako trzeci skladik ^metody Ballinga .

Nie slyszalem zeby robiono inaczej , badzo mozliwe ze tak tez mozna w sumie dosc dobre rozwiazanie bo tej soli zawsze bez zawartosci NaCl zawsze jest na jednym poziomie , idozujemy tylko tamte pozostale dwa skladniki .... mozna i tak , czy to lepie jczy gorzej nie zaprzatalem sobie tym glowy , ta metoda mnie wogole wiecej nie interesuje .

Ps; Z sola tam to byl zart;)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no widzisz drogi Szwirleju, nie chcial bym sie wymadrzac, bo w proporcjach Ballingowych mam jedna setna Twojej wiedzy:), ale wlasnie Maciek stosowal metode x2 skladniki + sul przypodmianach i mial to extra rozpisane,a i na paru niemieckich stronach tez znalazlem opis takiej metody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzialem ze bardzo mozliwe , dodalem tez ze mnie specjalnie ta metoda juz dawno przestala interesowac.

Pisal Marx , chcial proporcje podalem mu je z katalogu nei z glowy , a co on tam kombinuje czy tez Maciek to wasza (ich ) sprawa .

Po zatym "Akwarium " Macka - jego korale tez mi sie specjalnie nie podobaja .

Podoba mi sie akwarium mariusza innych kolego ktorzy pendza baniaki na ZeoVit`cie Kalkwasser + Kalkreaktorze a metodami ktore PODTRZYMUJA baniaki przy zyciu to juz sobie dawno przestalem zaprzatac glowe .

To ma tetnic zyciem.

We wczesniejszych swoich baniakach wyprobowalem poszczegolne metody i do swoich wnioskow doszedlem , niektorzy maja najwidoczniej wiele jeszcez przed soba.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu Cie jak najbardziej popieram tez wlasnie metoda Zeovita mnie zainteresowala , mysle , ze to jest to:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomik :

a no widzisz drogi Szwirleju, nie chcial bym sie wymadrzac, bo w proporcjach Ballingowych mam jedna setna Twojej wiedzy:), ale wlasnie Maciek stosowal metode x2 skladniki + sul przypodmianach i mial to extra rozpisane,a i na paru niemieckich stronach tez znalazlem opis takiej metody

A sol to piszemy przez o z kreska :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu mnie masz , ale przyzwyczaj sie jesli pisze bez ąęćśźó itd bede uzywal u - zwyklego bo wiadomo , ze to u :), i tak na prawde od matury z polskiego mam to daleko g....ś :), a banika dopiero co zalalem wiec przy moim poziomie wiedzy pociagne na raie na ballingu pozniej zobaczymy ( o napisalem pozniej a nie puzniej ) , normalnie mnie stremowales szwajcarze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zreszta co ja pisze :), szlak z tym przez jakie u byle tersc byla z sensem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no spoko , zwlaszcza ze sie pisze dosyc szybko :)

Czekam z niecierpliwoscia kiedy pokazesz swoj baniaczek :)

pozdrawiam Swirlej .

Ps; Male sprostowanie :) 50% Szwajcar 50% Polak , i bardzo jestem dumny ze ze strony matki jestem Polakiem :D (obywatelstwo polskie tez posiadam)

Aby podtrzymac tradycje , to zonke wzielem tez sobei z Polski :D wspaniale kobiety ! tolerancyjna , wyrozumiala i kochana (z pewnoscia wiekszosc wlasnie jest tam taka)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na razie nie ma co pokazywac , wysyp okrzemkow i nic wiecej:), pare zdjec wsadzilem w topik "zasolilem", teraz cztam czytam i czytam i sie ucze

Pewnie na poczatku popelnie kupe bledow i nic wiecej, ale mam nadzieje , ze jakos wyjdzie, w koncu ucze sie od mistrzow z nano reef:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. takiego cuda jak Ty zbudowales to chyba sie nie doczekam, ostatnio ogladalismy zdjecia twojego akwa z zona i byla pod wrazeniem:)

nie to , ze wazelinuje - obiektyna opinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje tym ktorzy zrozumieli od razu, i Swirlejowi, ze tez w koncu pojal o co chodzi. Co prawda ani razu nie napisal na temat i nie dal odpowiedzi na moje pytania ale doceniam jego plodnosc :)

Co do porazek - kto mowi ze nie mial ich w morskim, ten klamie w zywe oczy.. Moj baniak ma sie coraz lepiej, swieze fotki mozna obejrzec w galerii. Baniak Swirleja zobaczymy moze na emeryturze, wiec nie podejmuje dyskusji :):D:D:D:D:D

Mysle ze na tym watek mozna zakonczyc

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx , mi sie naprawde do niczego nie spieszy "cierpliwosc przynosi roze" jak ja skoncze swoj nowy baniak tomysle ze Ty zaczniesz budowe drugiego , innego i lepszego :) takie to juz jest hobby , a baniakow to ja juz mialem przez lat dziesiec jak sie zajmuje tym hobby kilkanascie, takze i napewno niedlugo zobacze ten moj nowy , spoko:)

I tez nei powiedziane ze to moj ostatni :)

pozdr...

Ps; Taki baniak jak Twoj Marx to mozna zbudowac w jeden dzien :] i nie wiem czym Ty sie wogole podniecasz..?

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.