Skocz do zawartości
szwartek

Glony - identyfikacja i walka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam od ponad miesiąca problem z Clavuarią. Nie otwiera się. Zauważyłem, że powoli porasta ja jakiś glon. Pojawił się też na szybie i na skale. Czy wiecie może co to takiego i jak z tym walczyć? Czy to może mieć związek z nieotwieraniem się Calvuarii. Zauważyłem też, że mniej więcej w tym samym czasie parazoantusy są lekko przykurczone. Proszę o pomoc.

http://www.nano-reef.pl/datas/users/3783-1.jpg

http://www.nano-reef.pl/datas/users/3783-2.jpg

http://www.nano-reef.pl/datas/users/3783-3.jpg

Sorry za jakość zdjęć...kiepski aparat.

chwilowa pauza z morzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie chodzi o brunatny, włoskowaty glon pokrywający cała skałę + to co na tylnej szybie zaczyna się robić. Dodatkowo na piasku robi się brunatny osad. Postaram się zrobić lepsze zdjęcia.

Parametry wody:

KH - 6,4

NO3 - 10

Ph - 7,7

Mg - 1170

PO4 - 0,03

Ca - 360

chwilowa pauza z morzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No3 musiz zbić u mnie clavularia i zoa nie rozkładały się przy takich parametrach magnez terz mało niewspominając wapń i kh musisz poprawic parametry wody tak mi sie wydaje. A mierzyłeś RO tdesem ile masz ppm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie mam TDSa, ale powinno być ok. bo wkłady są od lipca.

chwilowa pauza z morzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, używam żywicy po RO. W takim razie najbliższy zakup to TDS i zpbaczymy co dalej.

Dziwna sprawa z tym nieotwieraniem się Calvuarii. Faktycznie zoantusy też od kilku dni są zamknięte ale myślę, że to sprawka Acreichtys'a, bo widziałem jak sobie podskubuje zamiast zabrać się za Aiptasię. Pozostałe korale rosną jak głupie w tym zauważyłem duże przyrosty montipory talerzowej. Ukwiał quadricolor już 2 raz się podzielił w ciągu 3 miesięcy.

chwilowa pauza z morzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem kolejne zdjęcia. Może pomogą w identyfikacji i poznaniu sposobu walki.

3783-clavuaria.jpg3783-glon.jpg3783-glon2.jpg3783-glon3.jpg

chwilowa pauza z morzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj kolego.

Jak dla mnie to te parametry są troche słabe.

no3 mam takie same jak ty, mg-1300mg/l ca-420mg/l widze ze masz słabą sól mało wapnia (420-450mg\l) ph-8,2 kh-10

Troche mi akwarium dojrzewa i filtr mi przepuszcza RO dlatego no3-10 sprawdzone tds.

Pozdarwiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj zrobiłem podmianę 14%. Jutro zrobię testy wody, ale sól nie powinna być zła - Tropic Marin Pro Reef. Wiele osób chwaliło sobie tą właśnie sól.

chwilowa pauza z morzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry wody po podmianie:

NO3 - 5

KH - 7,4

Ca - 370

Mg - 1140

Ph - 7,7

Po4 - 0

TDSa wciąż brak.

chwilowa pauza z morzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tropic Marin Pro Reef, a nie była to czasem sól tej firmy, ale bio actif ??? kh w sumie masz ok, ale reszta za niska jak dla mnie, spuszczasz trochę wody zanim zaczniesz ja pobierać z RO+DI?? ja musze zawsze szklanek spuścić zanim poleci 000

akwarium 375l. , sump 126l.

Pozdrawiam Damian Dombrowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daimen, na pewno Pro Reef a nie Bio Actif. Ale o spuszczaniu wody wcześniej nie słyszałem i nie praktykowałem. W poniedziałek być może już będę miał TDSa. Aż jestem ciekaw jaką mam wodę po RO i DI.

chwilowa pauza z morzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym mierzysz PO4? Moze tu jest blad?

Ca i Mg warto podniesc.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie testy robię Salifertem, ale faktycznie przy PO4 kolory na pasku do porównywania są tak subtelne, że mogłem się pomylić. Poza tym nigdy nie wiem czy należy dodac czubatą czy płaską miarkę do testów. Do podniesienia Ca i Mg metoda Balling? Czy są może jakieś tańsze a skuteczne sposoby?

chwilowa pauza z morzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hejka,jak zaczynasz robic wode ro+di raz na jakis czas to zawsze kilka pierwszych litrow wody idzie w kanalize.poprostu ta co jest sobie w filtrze ro i di jest zastana i napewno nie pierwszej jakosci.

pozdro

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.