Skocz do zawartości
adam_d2@vp.pl

zmiana żywa skała na zeovit

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mój zbiornik;350lit +sump 80lit w sumpie zywy piach ok 8-10cm w zbirniku grys koralowy i 50kg żywa skała zbiornik roczny ustabilizowany zarybiony o rybkach nie będe sie rozpisywac obsada to 4szt miękkie,10 szt lps,2szt gąbki,2szt sps rozumiem że musze odessac grys i piach usunąć z sumpa ale jak to sie ma do żywej skały czy powinienem przejść na ceramike szkoda mi pozbywac sie skały bo jest bardzo ładna i przepięknie pokryta wapieniem różowym a chce dokonac zmian w celu zwiększenia obsady sps-ów i pozbyciu się miękkich i ewentualnie kilku lps proszę o wszelkie rady jak tego dokonać aby zbiornikowi nie zaszkodziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzekłbym nawet że wielce wskazane jest pozostać przy żywej skale, a wielce nie rozsądne byłoby nawet myśleć o przejściu na ceramikę (w szczególności Balonową)

Jacek

200x80x60, sump 90x60x45, 3xtunze 6205, odpieniacz Skiba made na pompie red dragon, OR3500, 8 x 80W T5, profilux, reaktor, pellety i kupa pierdół...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak Cie rece świerzbia to przechodź na ceramike Tylko pewnie za jakis czas zapytasz co zrobic zeby bezboleśnie przejść na żywą skałe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale już raczej bez obsady :bow

200x80x60, sump 90x60x45, 3xtunze 6205, odpieniacz Skiba made na pompie red dragon, OR3500, 8 x 80W T5, profilux, reaktor, pellety i kupa pierdół...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#220395 Ra :

jak Cie rece świerzbia to przechodź na ceramike Tylko pewnie za jakis czas zapytasz co zrobic zeby bezboleśnie przejść na żywą skałe

Ja zmieniłem LR na ceramike i nie żałuje tego ,jednoczesnie odpaliłem "zeo" i nic sie nie stało , zero strat.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam chodzi mi po głowie zmiana na wiekszy zbiornik 150dł80gł60wys,co daje 720lit z przednia szyba optiwhite bo chce zbiornik zabudowac miedzy salonem i drugim małym pokojem tak aby przednia szyba licowała się ze ściana salonu to daje niezły efekt wizualny i jak wczesniej pisałem na forum przejść na-zeovit- z filtem to link>>>>>

http://www.reefshop.pl/eshop/korallen-zucht-zeovit-filtertube-easy-lift-magnetic-s.html model"S" tylko czy wystarczajaca jest jego pojemność 2lit, wkładu zbiornik plus sump ok 900lit w obiegu zmiana przebiegałaby cała woda z obecnego baniaka reszta świeża solanka i przełozenie skały, korali,ryb czy taka kolejnośc byłaby dobra czy wczesniej powinna być uruchomiona filtracja na zeovicie w nowym baniaczku pytam i prosze o wszelkie wskazówki z góry dziękuje i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.