Skocz do zawartości
Swirlej2

Budowa DownDrafta

Rekomendowane odpowiedzi

Masz już pompę? Sushi dał namiary na bardzo fajne pompki.

Zdecydowałeś się na nią? Ja o nich myślę coraz częściej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wicie czy istnnieją zewnnętrzne pompki o przeplywie 300l/h llub 500l/h ???? Czy mozna to gdzieś kupić??

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AquaBee, Eheim...

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy jest techniczna możliwość budowy dyszy BEcket`a?

Wiem że można kupić (też troszkę to kosztuje), jak sam mówisz "wielka to przyjemność zbudowania czegoś samemu"

Na stronach widzę jak wygląda taki wtryskiwacz, tyle że nie znam jego zasady działania.Przydał by się przekrój i jakiś rysunek techniczny :)

Czy ktoś może wytłumaczyć na jakiej zasadzie to działa.

Może pokusił bym się i zbudował taki.

Dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe , wiesz mi ze tez o tym ostatnio myslalem :) ale jednak chyba poczekam , moze sie ktos zlituje i podesle mi dwie orginalne dysze :):D

pozdrawiam Swirlej2

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po malym urlopie , nudy straszne , deszcz padal , wrocilem do domu i zrobilem cos pozytecznego :)

A czego by nie z czarnej plexy pomyslalem ....?:) kilka kolek do kupy , posklejanych , otwor w srodku taki jak potrzeba , dwa o-ring`i i mamy czarno na bialym :D

pozdr...

Ps; Powiedzcie co myslicie o takim rozwiazaniu ....?

I drugie pytanie , to moze ktos ma jakis niezly pomysl na doprowadzenie powietrza do dyszy ..?, bo narazie to jest calkowicie szczelne :)

dysz.JPG

dysz1.JPG

dysz3.JPG

dysz4.JPG

dysz6.JPG

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa takie zamykacze do butelek , wlasnie na takich oringach :) napewno kojarzycie co mam namysli :)

Winko sie takimi zamyka , coby promile nie uciekly :D

Z tad chyba zrodzil sie podobny pomysl umeiszczenia dyszy Becket`a :)(szczegolnei o ta gorna czesc chodzi z dwoma o-ring`ami)

pozdr...

Ps; Jestem zaiwaniscie zadowolniony bo mozna sobie to rozbierac i czyscic kiedy tylko zajdzie taka potrzeba .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po rozmowie z fachowcem :), zdecydowalem sie jednak na wysuniecie dyszy Becket`a nizej .

Trzeba bedzie to´kiedys wreszcie odpalic na probe :yes no i opic , albo sie upic :) hehe

photo21.jpg

photo22.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kończ waść ten DD i odpalaj w końcu :) czekamy tu wszyscy niecierpliwie :)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom , a ja niecierpliwie czekalem na pompe Sicce i teraz odpale cyhba na pompei wuko automat :)

Musze jakas pompe zamowic , jeszcze nie wiem jaka :]

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe skąd ją weźmiesz. Ha ha ha ha. Bo chyba nie z akwasklepu. Już zaczynam się z tego śmiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a o tutaj ja sobie zamowie :)

http://www.revisage.com/zimmerbrunnen/index.html?target=dept_22.html〈=de

albo tutaj

http://www.mummels-internet-shop.de/pd749144834.htm?categoryId=19

albo ....albo .... poczekam i poszukam jeszcze moze znajde taniej :) miec bede napewno spoko :) , akwasklep nie wzruszyl mnie wogole :):):D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooo. Jak tanio. Doskonała cena za taką pompę.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko kto sie ta cena przejmuje ..?:) co nie znaczy wcale ze tyle za nia zaplace /cic musze :]

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak pewne jest pewne , niech bida spi , skrecana dysza najlepsza , latwa w czyszczeniu , szczelna i musze przyznac ze , Janek przy swoim DD , zrobiles to perfect :) :)

Ja zrobilem troszeczke inaczej ale na podobnej zasadzie .

15ae.jpg

23yy.jpg

31ko.jpg

48cu.jpg

53lw.jpg

I swiety spokoj :)

( pasuje do bialego kranu )

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki raz jeszcze Alex , jakbys nienawrzucal tych gornych " L " to nie wpadl bym na pomysl , takze dzieki Tobie :)

Wiesz co ciekawsze , nawrzucales do paki dodatkowo takich czesci , ktore jakbys wiedzial dokladnie ze sie moga przydac ..... hmmmmmm :):)thx

Podziekowa dla Alexa :)

Aquarium.gifAquarium.gifAquarium.gifAquarium.gifAquarium.gifAquarium.gif

[white] tak mi sie tym razem udalo spasowac o-ring i w dodatku kolko z czarnej plexi ze wogole nie widac ze tam jest oring :) cacy :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[white] jednak przerzucilem ta dysze w ciensza rure o srednicy 5 cm , jakos mi sie wydaje ze ma lepszego kopa .

847-a.jpg

847-b.jpg

847-c.jpg

847-d.jpg

847-e.jpg

847-f.jpg

[white] pofarcilo mi sie dokladnie spasowac o-ring`a , w dodatku kolko wycielem z czarnej plexy , takze o-ring`a wogole nie widno :D cacy :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawostka :)

Rosiczka te igly insulinowki , ktore mi podeslal sa jakeis zaiwaniste , jak zyje jeszcze takich igiel nie widzialem i nawet nie przyszlo mi do glowy ze takie moga byc :)

Mozna ja powyginac jak sie chce doslownie w polkole w haczyk i dalej nia bedzie wychodzil klej , takze wszelkie zakamarki ,jakies skomplikowane miejsca mozna takimi igielkami podkleic :) heh zaskoczony jestem bardzo .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.