Skocz do zawartości
ozim

Jakie lpsy w baniaku sps'owym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Oglądam baniaki spsowe mocno wyśrubowane parametrami i światłem. Wiem że w takich akwa lpsy się nie trzymają.

Pytanie jakie są Wasze doświadczenia z koralami w takich zbiornikach. Które znoszą jakoś te warunki i można je z powodzeniem trzymać w takim baniaku a które są nie możliwe do utrzymania surowych dla nich warunkach.

U mnie spadło dosyć drastycznie PO4 i niektóre korale mam wrażenie jakby to źle znosiły.

pozdro

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego podwórka to nie ma tragedii z Euphyllią, Caulastreą, Favią, Acantastrea jeśli jest karmiona to też sobie radzi, Balstomussa nic sobie nie robi z czystej wody, ale też lubi dostać papu, Scolymia z kolei wyraźnie lubi bagienko, w Sps-owej wodzie nie umiera, ale nie wygląda nawet w polowie tak fajnie jak w syfku.

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jak dla mnie leży nie tyle w wodzie ,chociaż oczywiście parametry nie sa bez znaczenia , a cyrkulacji .Młynek jaki lubią spsy nie bardzo pasuje lpsą .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrazenie, jakby do swiatla tez moznaby je przyzwyczaic. Nie zapominajmy, ze z kazdymi 10-15 centymetrami slupa wody, natezenie oswietlenia spada o polowe, takze w nizszych partiach ...

Faktem jest, jak nasz nowy klubowicz napisal, ze nieco mniej sterylne akwarium lepiej im odpowiada.

Rownie wdziecznie reaguja na dokarmianie.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie w takim razie zapewnic im oswietlenie? Czy 1W/L jest ok przy 35 cm wysokosci zbiornika i zalozeniu, ze umieszcza sie je nisko?

dsc0711b.th.jpg

Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi

Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1W/l przy 35 cm to sporo. Mozesz trzymac SPS-y na dnie i bedzie im dobrze. LPS-y moze gdzies po bokach i przy dnie?

Albo, gdy SPS-y podrosna, pod nimi, w polcieniu?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem że w zbiornikach spsowych lpsy zazwyczaj pochowane są na dole pod skałami albo po bokach. Słyszałem też że są gatunki które nie wytrzymają takiego natężenia światła tylko nie wiadomo które to są gatunki. U mnie Blastomussa rzeczywiście daje radę, euphylie nie pompują się tak jak kiedyś a favitesy musiałem porozrzucać na boki. Teraz chcę dołożyć konkretne światełko więc zastanawiam się czy to wytrzymają.

pozdro

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.