Skocz do zawartości
porcky

Kolcobrzuchy zdychają

Rekomendowane odpowiedzi

zaczyjana chudna przestaja jesc i zdychaja krme je tylko zywym i malymi slimaczkami ze słodkiego moze to woda prubowalem wegal i nic nie pomagalo

mam filtracje bubelkowy fluval 402

aka ma 150l i mam w nim jeszcze tylko glonojada

pomóżcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawim się,że nikt Ci nie pomoże, Przeszukaj archiwum grupy akwarium, pare lat temu było trochę o tym. O ile

pamiętam wnioski były +/- : Umierają zwykle na marskość wątroby. Najcześciej po kilku miesiącach.Spowodowane to jest przypuszczajnie sposobem odłowu w naturze(Trucizna), ponieważ z tego co pamiętam wypóbowywano różne sposoby karmienia i profilaktykę-antybiotyki.Zasolenie wody nie ma wpływu na przeżywalność. Na 20-30 przeżywa jeden.Szkoda bo piękna rybka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TMK ma jak nakjbardziej racje, mialem kiedys pare tych rybek, specjalnie dla nich zalozylem nowe akwa , woda w nim byla posolona , bo to niezbedny warunek dla kolcobrzuchow okolo 4 lyzeczek od herbaty na 10 l wody, 1 z nich padl juz po tygodniu , mimo przyjmowania pokarmu hudl w oczach, pozniej okazalo sie , ze to bardzo terytorialne rybki, mniejsze osobniki byly stale przeganiane przy karmieniu i ranione. w koncu zostal 1 , rosl calkiem dobrze i przezyl w akwarium pol roku, ale pozniej objawy jak opisane przez Ciebie, z tego co sie dowiedzialem pozniej od znajomych ktorzy je choduje , sa to b ciezkie rybki w hodowli i na wiele rybek tylko nieliczne aklimatyzuja sie w akwariach i przezywaja, i wlasnie moze to byc zwiazane z marskoscia watroby, chociaz ja mysle , ze ma to troche wiecej przyczyn.

Ps. mialem tez jeszcze monodaktylusy argentus i seba i argusy zielone i tez raczej nie polecam szkoda kasy, zalatwiaja je juz w sklepach gdzie trzymaja je w slodkiej wodzie , wiec kupujemy je juz na granicy padniecia

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość klubowicz

Spróbuj innego pokarmu. Uważam,że rybie morskiej nie powinno się podawać słodkowodnych mięczaków bez wstepnego namoczenia ich w wodzie z akwarium. Wielokrotnie ślimaki są nosićielami pasożytów(nawet hodowane w akwarium).Podaj płatki! zawierają one niezbędne do życia składniki i witaminy. Może ci się uda.

P.K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolcobrzuch nie jest rybą stricte morską, moje były żywione małżami-żywymi i tak nic nie pomogło:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość klubowicz

Pisząc tego e-maila nie miałem na uwadze ryb z gatunku Tetraodon tylko Arothron , Canthigaster i Diodon.

Trochę się nie zrozumieliśmy!

P.K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.