andr1962 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2009 Witam ponownie wszystkich forumowiczów. Moje akwarium jest po 5-cio tygodniowym okresie dojrzewania. Parametry wody są już stabilne.Chciałbym się dowiedzieć kiedy powinny wyrastać pierwsze koralowce. Skałe zakupiłem żywą w Erybce w Zabrzu już odgazową.Proszę o pomoc,bo narazie nic nie widać,a glony już zanikają, Dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver200 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2009 Koralowce same ze skały nie wyrosną )) musisz je kupić i przykleić Cytuj Sygnatura;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andr1962 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2009 dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozim Zgłoś Napisano 30 Listopada 2009 Najlepiej żeby w sklepie poradzili ci co możesz wrzucić do tak młodego baniaka, najlepiej oczywiście miękasy. pozdro Cytuj 450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja; http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andr1962 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2009 Czyli nie ma już żadnych szans na jakiekolwiek życie z tej skały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PanMandaryn Zgłoś Napisano 30 Listopada 2009 Korale miękkie i większość LPS można już włożyć bez obawy. Ja przy zmianie zbiornikach włożyłem nawet w tym samym dniu nową skałę i koralowce (niestety była taka konieczność). Wszystkie przeżyły. Jeżeli nie ma ogromnego wysypu glonów można po takim czasie (5 tyg.) spokojnie wkładać zwierzęta. Acropory bym nie zaryzykował, ale mała montiporka dla testu.. czemu nie? Jeżeli zaś chodzi o "wyrastanie koralowców" to raczej dzieje się to sporadycznie.. Można liczyć na jakiegoś grzbowieńca, zoanthusy, palythoa (pojedyncze polipy) jednak cała rafa z samej żywej skały nie wyrośnie. Koralowce trzeba kupować oddzielnie. Taks amo inne zwierzęta. Jeżeli to Twoje pierwsze akwarium polecam na początek miękkie: Xenia, Sinularia, Grzybowieńce i zoanthusy wszelkiej maści, Cladielle, Sarcophytony. Trudno ukatrupic takie korale (mi kolonia palythoa przezyła ponad rok w kuli 3 litrowej na parapecia bez sztucznego światła, cyrkulacji, ogrzewania), a czasem można trafić na ładne egzemplarze w sklepach. Dodatkowo miękkie są tanie. Można czasem dostać za kilka zł lub za darmo od znajomego akwarysty. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andr1962 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2009 jeszcze raz dzięki Wam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 30 Listopada 2009 ja mialem odgazowana skale, pierszego spsa (seriatopore calendrium) wsadzilem po 2 tygodniach od zalania, kolejne korale (acropory, montipory, lpsy i inne) wsadzilem po 5 tygodniach od zalania. no3 bylo caly czas na poziomie 5. wszystkie korale z pierwszego zasiedlenia mialy i maja sie bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 30 Listopada 2009 andr1962 nie obraź się ale patrząc na Twoje pytanie nie masz za bardzo pojęcia o prowadzeniu akwa morskiego. Może zamiast czekać na to aż pojawią się zwierzaki w akwa poświęcisz ten czas na poczytanie np. działu dla nowicjuszy? Na pewno wyjdzie to na zdrowie koralom i Twoje zakupy będą bardziej przemyślane a nie okażą się wielką katastrofą, bo ktoś w sklepie wciśnie Ci to co będzie Ci się najbardziej podobało, a (niestety) bardzo często będą to bardzo wymagające korale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach