Skocz do zawartości
Elvis

Dotyk Śmierci....bielenie,utrata tkanki...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Koralki jak "ustawiam" to zostawiam im zawsze trochę luzu 3-5 cm...ale z czasem, a ostatnio dosyć szybko rosną...i...

Krzaczek "Seriatopora caliendrum" zaczął dotykać dolną odnogą akroporę(nie wiem jaką-jest dużo podobnych do niej),która przyjęła formę nisko pienną...

Dotykać musiały się całkiem nie dawno,bo przed wczoraj zauważyłem,że ta dolna odnoga/tkanka seriatopory pokrywa się śluzem...przesunąłem ją ale na następny dzień pozostały z niej tylko zdrowe "szczyty",i po kolejnej nocy odeszła już na wieczną rafę...

Natomiast na acroporze ten proces zaczął się od punktu styku i rozwijał się dużo wolniej...

Z acropory porobiłem szczepki,ponieważ koral był zwarty, stosunkowo masywny i nie miałem jak odciąć "chorego miejsca"...dodam, że chore miejsce przy pracy cążkami bocznymi, było kruche,wręcz podobne do "sklejenia piasku klejem do papieru",natomiast reszta ,jeszcze "zdrowa" część korala była twarda,tak jak być powinna...

Do tej pory jak pamiętam to poparzone miejsca tylko bielały a reszta korala funkcjonowała dalej,a w tym przypadku "oparzenie/infekcja" postępowało dalej...aż do śmierci korala...

Dodam ,że nie stosowałem żadnych leczniczych kąpieli w "kent-tech d",nadmanganianie potasu i levamisolu,bo z tego co pamiętam na tą przypadłość umierania korali to nie ma lekarstwa...

Seriatopora caliendrum-rip

c14d1fd6369189c9med.jpg

6cdfc856f9e149c5med.jpg

A tutaj acropora jeszcze przed operacją...

eea5fbafd512c2bdmed.jpg

ac43c8ec811a53d0med.jpg

Akroporka jest już poszczepiona i zobaczymy czy to powstrzymało tego/tą pasożyta/chorobę/infekcję...

tel.kon. 503-344-343 520 l słodkiego i odpalone solniczki...144x60x30,2 x 80x40x45,70kg LR,30kg LS,Tunze 6025,6045,6060,6100 ,VorTech MP40w,sea clone 100,Apf600,2x150W+2x54W,2x(3x24 W),trochę bajerów na profilux'ie...w planach 600 l i 450 l na jednym stelażu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie dzisiaj miałem taki sam przypadek i też seriatopora, zaczęła wczoraj bieleć od jednego ramienia na skutek poparzenia (koral wielkości dwóch pięści, zapobiegwaczo połamałem na szczepki, ale niestety dzisiaj rano znalazłem wszystkie szczepkie zbielałe:banghead

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z seriatoporami własnie dziwnie jest , jak u mnie acera parzy to bieleją tylko na końcówkach i nic dalej sie nie dzieje , a niech tylko jakaś montipora digitata dotknie , to już masakra .Luk musiałes rozpuszczająca się tkanką dotknąć szczepek dlatego poleciały , u mnie w ten sposób 2 x już padł mega wielki hystrix , chwila niedopatrzenia i puste miejsce w akwa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomór jakiś, wczoraj w ten sam sposób zeszła mi jedna akropora, nie dotykała do żadnego innego koralowca, tkanka odpadła w kilka godzin, przy otwartych na maxa polipach, widzę na drugiej ubytek tkanki, jednak się nie powiększa...

160L + sump 40L, 150W HQI BLV Nepturion 14kK, 2 x ATI blueplus 39W i 2 x ATI actinic 39W, OR 2500, 5000 l/h, odpieniacz TUNZE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.