Skocz do zawartości
domat

Pytanie co do zbiornika do rozrabiania solanki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie, bo szukam przyczyny powstania tego dziadostwa dino, wode mam po RO+Di niedawno wymieniana żywica, może przyczyną jest to że wodę do mojego obecnego pikusia rozrabiam w wiaderku takim plastikowym po śledziach które pewnie w karierze było pare razy mytę w płynie do naczyń? naturalnie przed zaadoptowaniem go do rozrabiania soli zostało dokładnie wymyte wodą następnie wrzątkiem i kolejno wodą RO? jeśli może być to przyczyna to nie wiecie gdzie nabyć takie przeźroczyste wiaderko około 5l pojemności(podmianki robie 4l)?

Pozdrawiam domat,

Było kilka ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dino to takie dziadostwo co sie bierze nie wiadomo skad ku rozpaczy wlasciciela zbiornika i mimo milona rad - znika tak samo w niewyjasnionach okolicznosciach. U mnie pomoglo podbicie kh do 12 na dwa tygodnie i 3 dniowe calkowite zaciemnienie zbiornika. Delikatny start oswietlenia w przeciagu tygodnia. Dino zniklo bezpowrotnie choc korale dochodzily do siebie ok 3 kolejnych tyg po tym zabiegu.

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod Twój temat, jeśli można ;) Mam to samo, po każdej tygodniowej podmianie wody wywala na piachu cały kobierzec. Nie na skałach, tylko na dnie... Woda tip-top, wyniki wzorcowe, zero krzemianów, PO4 minimalnie wyższe od 0, cyrkulacja żwir przesiewa i kupa - rośnie w najlepsze. Nie wiem, dlaczego. Akwa ma nieco ponad 2 miesiące, 2 błazny, sarco i fungia. Nic więcej. Świecę połowę mocy docelowej, białym tylko 4 godziny... Muszę się tego pozbyć, bo za 3 tygodnie będę "sadził" montiporę... Może wstrzymać podmianę na tydzień, żeby cholerze pożywki nie podawać? Ca i Mg ok - za mała obsada, żeby zużyć w tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie odpuście sobie co kolwiek tak jak inne dziadostwo musi przejść podczas dojżewania akwarium

najleprza rada wziąść tabletkę na wstrzymanie

pozdrawiam

jeżeli już chcemy się pozbyć to zaciemnienie na 3-4 dni tylko dokładne

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.