Skocz do zawartości
kamilm

korale, kolej rzeczy ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, wzielo mnie troche na przemyslenia :-)

Przy zakladaniu nowego akwa po okresie dojrzewania, radzi sie, zapewne sluszenie, korale miekkie.

Mniej niecierpliwi kupuja lub dostaja ich pare, inni zasiedlaja pol zbiornika. Pozniej,rozsadnie, zgodnie z radami mozna pojsc krok dalej - wsadzaja lps'y. I teraz zaluzmy, ze sobie mysla, ze fajnie by bylo miec jednak przynajmniej pare sps'ow, no ale .... wlasnie, co z tym calym dobytkiem juz nazbieranym, czy nie ma innej drogi w rozwoju akwarium jak pozbywanie sie zwierzakow ?

Dlaczego mnie to zastanawia ? Postepuje zgodnie z dobrymi radami, niespiesze sie, wszystko co kupuje jest dosc przemyslane itp. efekt jest taki, ze juz pol zbiornika zarosly mi pierwsze kupione miekkie, teraz kupilem lps'a i pewnie jeszcze pare kupie i bedzie jak napisalem wczesniej ...

Pozdrawiam

KM

210l + 70l sump, 32kg LR + 18kg LS, OR3500, tunze 6025+6055+koralia2, odpieniacz AM T-1000, 120W LED BX

od 15.09.2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że jest inna droga. ja nią poszedłem, od samego początku z pełną swiadomością zdecydowałem się na sps-y i robilem wszystko w ich kierunku, nie zasiedlałem miekkimi wcale, dłuzej po prostu trzeba poczekać i tyle.

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys, het, het lat temu nie bylo w sklepach czegos takiego jak zywa skala. Kupowalo sie korale miekkie na skalkach, zeby jakies zycie do sterylnego zbiornika wprowadzic. Obecnie, jak Seb napisal, wystarczy wrzucic skale lub nawet same bakterie, troche poczekac, zamieszac i leciec na zakupy twardych.

Ale na miekkich jest tez dobra szkola akwarystyki i czesto wygladaja pieknie.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani, zgadnij co ja teraz zasiedlam po resecie? :) Przegapilem miękkie jak zaczynałem, teraz dostrzeglem że jest wiele "cukierków" również wśród nich, więc...

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.