Skocz do zawartości
Slawekkrzyzanowski

ZEO Kamyczki Jak I Co?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak z niewielu z Was zomontowalem Zeo kamyczki

bez specjalnego reaktora.Przez ostatnie 2 tygodnie

sa zamontowane.Mam mala dyleme.Wiadomo

ze w reaktoze mozna je poruszac.Ale rowniez

polowa z nich powinna byc zmieniona po jakims

czasie.Dlatego mam male pytanie jak do tego

fantu podchodzicie.Dziki serdecznie za wasze

odpoiedzi,porady I spostrzezenia.

Slawek K.

120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#225449 andrniew :

Jesli masz te kamyki w woreczku to też je powinieneś zruszać przynajmniej raz dziennie.

Pierwsza wymiana kamyków po 4 tygodniach , Zostawiasz 10% starych , pozostałe nowe. Kolejne wymiany po 6-8 tyg.

pozdrawiam

Sliczne dzieki za pomoc.jedyna dylema moja

jest ze czesto jestem na wyjezdzie I nauczyc

zonke to prawie nie mozliwe.

Jak je zakladalem pierwsze co zrobilem zamoczylem

je w misce z morska woda I dodalem bakterie z

Zeo wodka.Jak mislisz czy to troche przyspieszylo

caly proces dzialania tych kamieni?

Ty:)slawek

120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed włożeniem do zbiornika mocz kamyki zeo 2-3 dni w wodzie RO a nie słonej. W tym czasie wymioeniaj wodę kika razy to usunie resztki PO4 z kamyków i wtedy sa gotowe do użycia.

Dodawanie bakteri czy wódki podczas moczenia nie jest potrzebne skoro nie ma tam przepływu więc tlenu również .

Bakterie oraz zeostart lub wódkę podawaj do sumpa w poblizu kamyków aby prąd wody zabrał to do kamyków.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za porade.Ma ona calkowity sens.

W domu bedem 14stego I zrobie tak

jak tu napisales

Ty:)Slawek K

Ps

wiesz czasem ile tlenu procentowo

zabieraja bakterie Zoeovit w porownaniu

z wlyklo technikom.Czytalem ze one

sa o wiele mocniejsz I pracowite.

Ty:)Slawek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mala prozba dla specjalistow.Potrzebuje wasza opinie.Po powrocie zmienilem kamyczki,wegilel i zmienilem wode.

Jesli chodzi o zmiane wody stosuje tz. metode mokrego skimera.Efekt ten sam tylko o wiele mniej wody trzeba zmieniac.

Mam troche malo cierpliwosci i po trzecim pomiarze chemicznym wody, zawiozlem wode do znajomego do zbadania.

Podaje wyniki.

NH3-0

NO2-0

No3-35ppm (Problem)

PH-8.3

SG-1.025

Alk-9.3

CA-495

IO2-0(dolalem i dalej walcze)

PO4-1.0(problem)

Mg-1480

No3 i PO4 troche podskoczylo i sie zastanawiam czy to naromalne przy poczatkach stosowania zeovitu.Kamyczki zmienilem dwa dni

przed testem(zapomnialem i wlorzylem je bez plokania) Moze jest czas zmiany membrany w moim fitrze do wody slodkej?

Dzieki za wasza pomoc i rozwagi.

Slawek Krzyzanowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli NO3 jest wysokie to zruszaj kamyki zeo kilka razy dziennie wtedy szybciej spadnie.

PO4 zbijesz szybciej jeśli reaktor zeo bedzie pracował w cyklu 3h on/ 3h off .Tylko sprawdź czy kamyki nie sa odsłnięte kiedy pompa nie pracuje.

Masz wysokie poziomy Ca , Kh , Mg takie wartosci są stresem dla korali przy metodzie zeo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam dawno nic nie pisalem ale z tego co wiem a uzywalem zeovitu tu raczej trzeba byc systematycznym, a ty jak piszesz ze cie czesto nie ma a zona nie bardzo pali sie do tego to moze pomysl nad czyms innym.Do zbicia PO4 mozna urzywac innych srodkow

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Panowie za dobre porady.Niestety ale zalozylem pompy do dozowania i popelnilem dosyc wielka pomylke

przy dozowaniu Ca.Po przy jezdzie mialem ponad 800 i sam sie dziwiem ze Ph trzymal sie 8.25.Ale to dzieki Mg ktore

trzymalo wszystko przy zyciu.Poprzez zmiane wody udalo sie zbic troche do normy. Przez wiele miesiecy doszedlem

do prawie calej mechanizacji obslugi mojego tenku.Jedynie nie moge rozgrys tych zovitowskich kamyczkow.

Tz ich poruszanie.Niestety ale musze troche poczekac na nastepna zmiane wody bo nie chce calego systemu stresowac.

Poprzez tz mokre skimerowanie wycognolem wiele chemi ale jest to bardzo szybkie i stresowe dla tenku.40 litrow wody

zostalo wylanej poprzez skimer w okresie siedmiu dni. Nowe Ca,sol,i wiele chemi zostalo wymienina przez ten okres.

I co bardziej ciekawe wszyskie ryby i korale trzymaja sie .Przesadzilem z zoestart i zobak .Dalem polowe co pisali.

Od paru dni daje po 2 krople codzienie zeostart i 2 krople zobak dwa razy w tygodniu.Zobaczymy jak pujdzie.

Czytalem wiele o tym systemie i co zauwarzylem ze kazdy tenk reaguje inaczej.Jest wiele innych zeczy ktore powoduja

o sukcesie koncowym.Najwieksza klopote co ja osobiscie zrobilem byla tempertura wody w moim tenku.Przez wiele lat

mialem tylko ryby i zecz jasna ze trzyma sie temperature dosyc niska .Ryby nie choroja i jest malo zieleni.Poza tym co ja

przeczuwam zeo bakteria nie jest skuteczna w takiej temperaturze.Mialem milom dyskosje z jednym z starych riffiazy

Jak on twierdzi i jest to ciekawe cieplo,ph ponad 8.35 bardzo jest dobre dla korali.Zaczolem to sprawdzac w moim tenku.

Niestety trzeba pere miesiecy poczekac.Jedynie co zauwazylem te piersze korale ktore uzywam w mich pierwszych krokach

troche sa popalone na koncowkach.Ale juz widac ze cos sie w nich poprawia.

Zycze wam wszystkim Milych i Wesolych Swiat

I Przyjemnego Nowego Roku

Slawek Krzyzanowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy te "wstrząchanie" kamykami można jakoś zautomatyzować? Bo jeśli mam kilka razy dziennie mam mieszać kamykami to nie jest to w moim przypadku wykonalne.

Czytałem o nowym reaktorku Fauna Marin który to robi automatycznie ale za 1200$ (za mniejszy) to delikatna przesada

http://reefbuilders.com/2010/01/21/fauna-marins-zeomatic-2-zeolith-reactor/

można to zautomatyzować jakoś taniej?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem po co ta automatyzacja ?

Przecież i tak musisz raz dziennie podać zeostart przed reaktor , zaraz po zruszeniu.

Czy to uciązliwe zajęcie 10 sekund dziennie pomachac rączką . Karmienie ryb zajmuje o wiele więcej czasu.:goofy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie szukam jakiejś bardzo dokładnej pompy dozującej do podawania zeostart :goofy Tu nie chodzi o to że jestem leniwy (choć jestem :goofy ) ale o to że mimo iż w biurze siedzie 4m od akwarium średnio 10h dziennie to często jest czas tylko na nakarmienie ryb 2x dziennie.

Od samego początku staram się zautomatyzować wszystko w akwa najbardziej jak można, a że po ostatniej katastrofie jest nowy start baniaka to i spróbuje z nową metodą póki nie ma zwierząt które mozna zabić.

Jeśli nie uda mi się znaleźć rozwiązania mieszającego kamieniami to pozostane przy dozowaniu zeobak i zeostartu.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez przypadek znalazlem tz kuleczki z Dermark kture ponoc zastepuja zovid kamyczki i dodawanie bimbru(wodki) .Ciekawy jestem czy

ktory z was miszczow zaczol je uzywac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.