Skocz do zawartości
lasius

Fitoplankton w wodzie do podmian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na oknie stoi akwarium ok. 40l z wodą którą uzywam do podmian. Zakaziłem ją życiem dotykając wężykiem którym wcześniej wylewałem wodę z akwarium z rafą.

W wodzie pojawiło się zielone(żywa ładna zieleń) zmętnienie które przesówa się po akwarium "za słońcem" zaleznie od pory dnia. Nie są to na pewno nitkowate twory tylko jakieś mikro glony. Może typu eugleny- z wicią. Nie mam niestety mikroskopu. Zastanawiam się czy nadal używać tej wody do podmian- glony są zwykle skupione w jedym obszarze akwarium i łatwo mogę krystaliczną wodę pobierać z drugiej strony. Zastanawiam się czy ten plankton może być szkodliwy czy raczej powiniennem się cieszyć- nie widziałem nigdy czegoś takiego...

Jeśli może być dobrym pokarmem dla korali i można go bezkarnie dolewać wraz z wodą z do podmian to może powiniennem zostawić kilka ml. do ponownego zaszeczepienia wody którą w ciągu tyg. przyjdzie mi przygotować...i wtedy zawsze trochę mętnego zabiorę sobie z wodą...

Co proponujecie?

Pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje poszukać kogoś z mikroskopem ale wątpię żeby to było cos szkodliwego

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi powiedzieli ze kosztuje 65 zł

i trzymają go z gąbkami żeby sprawdzić czy bedzie je jadł... hehe

3miasto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.