Skocz do zawartości
lasius

Zamienię kraba pustelnika na innego /lub polipka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na skale 1,5 miesiąca temu przywedrował do mnie krab pustelnik o żółto- pomarańczowych pasach na końcowych segmentach odnóży. Ciało ma szarawo-stalowo czarne. Mam mikro rafę 25litrów i kiedy go zobaczyłem użekł mnie skubaniem nitkowatych glonów. Tydzień później pięknie potraktował fioletowe cyjanobakterie które zaczęły szybko rosnąć na kawałku martwej skały - nie pozostawiając na nich ani śladu. Chodząc omijał grzybowieńca- delikatnie sądującgo odnużami. Grzybowieniec nawet się nie zwijał. Krab liniał już 2 razy i zmienił muszlę na 2X większą- bez chwili wachania- również znacznie urusł....Nie atakuje moich korali jednak chodząc cały czas uparcie po 5 kg skały co najmniej kilka razy dziennie przechodzi koło grzybowieńca , i mikro koloni sinularii. Niechcący (takią mam nadzieję) trąca korale muszlą- a ,że jest ciężka ciągle przewraca korale(kolonie mają ok.2-3cm i są nie przytwierdzone). Nie atakował żadnego ze ślimaków ani korali- aiptasi niestety też nie. Chodzi i skubie glony. Ostatnio zauważyłem ,że przy próbach potrącanie go palcem przy podmianach wody "stawia się" i nie chowa ;-) jak wtedy gdy był 2X mniejszy. Teraz razem z muszlą ma ok. 3,5-4 cm może i to nie wiele ale dla 25litrów rafy to pewna dysproporcja. Na życzenie chętnie podeślę zdjęcie tego "ktosia". Chętnie wymienię go na znacznie mniejszy gatunek kraba pustelnika lub na kilka polipów zoanthusa, grzybowieńca,sinularię. Jeśli nikt się nie znajdzie pewnie oddam go do sklepu, albo komuś z Was poprostu - bo dla mnie stworek stanie się niedługo za duży...Może w dużej rafie się przysłuży.... Oczywiście nie wiem do końca czy jest bezpieczny w 100% dla innych korali niż grzybki,sinularia,zoanthusy(ale nie widziałem żeby coś robił rurówkom czy innym stworom z zywej skały).Nie wiem też co będzie jak podrośnie znowu 2X.

Pozdrawiam i zainteresowanych z okolic Poznania proszę o kontakt;-) na adres : dolichoderus@wp.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.