intryg Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 A i mam bardzo ważne pytanie !!! Mianowicie panowie - pomocnicy Św. Mikołaja - powiedzieli że obecnie odpieniacz jest trochę przykręcony i mam zwiększyć przepływ za jaki czas (chyba za tydzień lub 2 - nie pamiętam bo pod wrażeniem byłem). Kiedy zwiększyć przepływ ??? Pzrd INTRYG Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 ja bym kupił tą co Ci podałem no ,ale jak tam chcesz ,yy coś masz dziwne wyniki kh 3?? w sumie tym testą to ja bym nie wierzył ph też nisko strasznie Cytuj akwarium 375l. , sump 126l. Pozdrawiam Damian Dombrowski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 no może KH = 6 Testy powinno sprawdzać się przy świetle dziennym a ja sprawdzałem tylko przy haloparze. Pzdr Intryg Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 #228086 intryg :Witam, Mam już wodę RO ok 30 litrów od znajomego więc jutro lub pojutrze zrobię jakąś podmiankę. Czy sól sól kupiona w sklepie w łodzi jest dobra do mojej solniczki ?? sprawdzałem dzisiaj wodę: ph-7.2 kh-3 gh-8 no2-1 no3-0 cl2-0 Test robiony Tetra test 6 in 1 Żywa skała robi się trochę biała a grzybki rosną jak na drożdżach . Pozdrawiam Intryg kH za niskie, zmierz porządnie ! GH się nie mierzy w morskim ! Cl - masz test na chlor ??? nikt tego nie mierzy Sól InstantOcean ma mało wapnia w sobie - słaby wybór bo na razie pewnie nie masz preparatów wapniowych Intryg - kup jakiegoś browara i zapros kogoś z okolicy co sie zna na morskim!! Zdecydowanie. Potrzebna nie pomoc a reanimacja Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magdalena7 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 Intryg sprawdź azotyny ( No2)- masz wartość 1 ( w jakiś tam jednostkach zapewne) czy aby nie powinny być na poziomie niewykrywalnym... Niewykrywalne NO3 natomiast sugeruje, że bakterie jeszcze nie pracują pełną parą ( o ile testy wskazują poprawnie) Ja bym na Twoim miejscu zrobiła lekką podmiankę wody i dodała szczepionkę bakteryjną.( szczepionka nie zaszkodzi) Polecam także dział dla początkujących i np tę prezentację http://magicthechemist.com/4nanoreef/zakladanie_akwarium.pdf Cytuj akwarium 80*40*40, 126 litrów, panel, marea 1000, koralia 2400- cyrkulacja, eheim 600 - obieg, miniflotor, 2*24 W 10000K T5, 1*24 W 18000K, 10 kgLR, trochę piachu, stada rurówek , cóś w muszelce, ślimaki: turbo, krewetki czyszcząca, 1 pterapogon, 1 żółta babka, 2 błazenki, jeżowiec,euphilia i miękk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 Dzięki za rady. A napiszcie dlaczego żywe skały robią się białe ?? i dlaczego od 2 dni mój Sarcophyton nie otwiera się ?? Pzdr INTRYG Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spajdi Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 Intryg dojście z takim baniakiem który dostałeś do ładu może być 2x trudniejsze niż postawienie nowego baniaka bo tu może być mnóstwo przyczyn nie znamy przeszłości baniaka, a Tobie nie z Twojej winy brak podstawowej wiedzy więc trudno coś doradzać poza tym, żebyś szybko przeczytał wszystkie podwieszone posty w dziale dla nowicjuszy i wrócił tu z konkretniejszymi pytaniami, a póki co rób jak koledzy radzą i czytaj czytaj czytaj może zdążysz się podstaw nauczyć nim baniak całkowicie upadnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magdalena7 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 Intryg..nie otwiera się bo pewnie coś mu nie pasuje. Co do skał...najlepiej wstawić zdjęcie. Cytuj akwarium 80*40*40, 126 litrów, panel, marea 1000, koralia 2400- cyrkulacja, eheim 600 - obieg, miniflotor, 2*24 W 10000K T5, 1*24 W 18000K, 10 kgLR, trochę piachu, stada rurówek , cóś w muszelce, ślimaki: turbo, krewetki czyszcząca, 1 pterapogon, 1 żółta babka, 2 błazenki, jeżowiec,euphilia i miękk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzejanc Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2009 Proponuję dobry zestaw RO z MB20, sprawdzić na TDS i sól Preiss'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2010 Witam, Kupiłem nowy zestaw JBL do ph i..... jest 8. Wczoraj zrobiłem podmianę 20 l wody - sol reef crystal oraz dolałem witaminy i minerały dla koralowców(koralle VM brightwell 5ml. Niestety - od kilku dni coś słabo pływał Pterapogon kauderni i dzisiaj padł. aha wrzuciłem watę - woda zrobiła się trochę brudniejsza. Czy to się wyklaruje ?? Pozdrawiam Intryg p.s. słyszałem o podśmiewaniu się z mojej solniczki Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavilon Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2010 Jak to wrzuciłeś wate i woda zrobiła się brudniejsza ? Cytuj 112l 80x35x40 12,5kg LR 6kg LS HQI 150W 1xJVP 101 + Koralia nano Stożkowy odpieniacz DIY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2010 może przy wyjmowaniu troche czegoś wpadło do wody. pływają jakieś farfocle. Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akai67 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2010 Watę włożyłeś akwarystyczną czy może taką z apteki ? Cytuj 580 L.panel.FO i 73 L.sump.rafa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavilon Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2010 Nie no bez przesady, myślę że nasz kolega nie jest jeszcze aż taki zielony żeby pchać watę z apteki czy coś... A z tym wrzucenie może miało być wyrzuciłem watę.. ? Jeśli wywaliłeś watę i jest syf to po 1-2 dniach zejdzie spokojnie Cytuj 112l 80x35x40 12,5kg LR 6kg LS HQI 150W 1xJVP 101 + Koralia nano Stożkowy odpieniacz DIY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LUK4344 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2010 pterapogon jadł i pływał czy tylko pływał?, mam warażenie że ktoś wcisnął osobie która Cie obdarowała najzwyklejszy kicz (na szybko zmontowany zestaw) który ma małe szanse na powodzenie. Jestem z Łodzi jak chcesz to mogę Ci pomóc wal na priv. Co do sarco to b ym nie robił paniki, te koralowce co kilkanaście dnie przechodzą "wylinkę" i robią się sine. Cytuj Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa. levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2010 intryg, myślę że to nie z Twojej solniczki należy się śmiać, tylko odpowiednio rozreklamować wspaniały sklep, który sprzedał baniak z tak dobranym życiem, żeby wszyscy omijali go szerokim łukiem. Postępowanie handlowców to czasem totalna żenada. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2010 oczywiście że wyrzuciłem a nie coś dodałem (wata z apteki - dobre )... Pozdrawiam Intryg Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2010 oto dzisiejsze wyniki: po4 - 0,6 no3 - 5 kh - 11 ph - 8 czy to dobrze czy nie ? Pzdr INTRYG Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LUK4344 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2010 jak na tak świeże akwarium to bardzo dobrze:waving Cytuj Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa. levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekkkkk Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 Kolego , jezeli chodzi o te biala skale co pisales to sie nie martw , masz jezowca ktory skale bedzie czyscic az do bialosci , wiec to normalne ze bedziesz po nocy mial biale miejsca , ten jezowiec bardzo mocno potrafil glony wapienne zjechac.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 A to dzisiejsze wyniki: po4 - 0,6 no3 - 20 kh - 11 ph - 8 !!! no3 strasznie podskoczyło Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 #229208 maciekkkkk :Kolego , jezeli chodzi o te biala skale co pisales to sie nie martw , masz jezowca ktory skale bedzie czyscic az do bialosci , wiec to normalne ze bedziesz po nocy mial biale miejsca , ten jezowiec bardzo mocno potrafil glony wapienne zjechac.. bez zdjęcia nic nie można powiedzieć bo inaczej wygladają białe plamy po zeskrobaniu glonów przez jezowca a inaczej zanikanie alg PS Czym mierzysz PO4 ? - jakimi testami Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magdalena7 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 Ciekawe jaki masz poziom NO2 i NH4... Cytuj akwarium 80*40*40, 126 litrów, panel, marea 1000, koralia 2400- cyrkulacja, eheim 600 - obieg, miniflotor, 2*24 W 10000K T5, 1*24 W 18000K, 10 kgLR, trochę piachu, stada rurówek , cóś w muszelce, ślimaki: turbo, krewetki czyszcząca, 1 pterapogon, 1 żółta babka, 2 błazenki, jeżowiec,euphilia i miękk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LUK4344 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 no3 podskoczyło bo wcześniej robiłeś pomiar po podmianie wady, a teraz masz faktyczny pomiar Cytuj Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa. levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
intryg Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2010 ph mierzę JBL-em, a reszta zoolek (łódzki patriotyzm ) Cytuj Borsuk nie żyje !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach