Skocz do zawartości
parman

Brązowy nalot (kożuch)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Może ktoś może napisać co to za jakiś brązowy nalot (coś w rodzaju korzucha)? Dino to raczej nie jest (nie ma pęcherzyków powietrza). Może okrzemki? Może przyczyną jest za silne oświetlenie? Dołożyłem niedawno dodatkową belkę oświetleniową 2x39 W i od razu świeciłem tak jak pozostałe (10 godzin). Może powinienem był stopniowo wydłużać czas świecenia? Akwa ma ok. 6 miesięcy. Parametry w miarę ok. NO3-0, PO4-0, KH-7.7, PH-7.7, Ca-500 (Salifert).

3615-2.jpg

3615-3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parman

A co Ci pisałem jak pytałeś o dodatkową belkę? Masz teraz 50 % światła więcej i odpaliłeś to !

A to co na zdjęciach to mało co widać ale założę się o piwo że to cyjano a bąbelki będą za kilka dni.

Wniosek: Masz przerypane. Rada: Odsysaj to przy podmianach. Nauczka: Będzie tak kilka miesięcy.

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że to nie jest cyjano. Z tego co wiem, cyjano to są takie czerwone, ciągnące gluty. To co mam na skałach (niektórych) ma jest kolory brązowego i ma postać delikatnego kożucha. Dziwne, że pojawia się tam gdzie jest duża cyrkulacja. Oczywiście będę to starał się odsysać przy cotygodniowych podmianach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parman

A jedak zbieraj na piwo bo mam rację :)

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę jednak, że nie. Wsadziłem rękę do baniaka i ten nalot można będzie usunąć chyba tylko szczotką ryżową :). To jest ekstra przyrośnięte niczym glony. Miałem kiedyś cyjano i bardzo ładnie odsysało się płatami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chodzi o to, że NIC nie dozuję. Może to sól Aquarium System Reef Crystal? Ale nie jest to zła sól.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagła zmiana światła powoduje tego typu konsekwencje. Totalna destabilizacja systemu. Niestety mam dla Ciebie złą wiadomość. Przy konsekwentnych podmianach i odsysaniu ustąpi po ok. 3 miesiącach. Przynajmniej ja tak miałem dawno temu jak dołożyłem HQI do działającego systemu.. Być może przyczyna u Ciebie jest inna, lub będzie to trwało krócej. U mnie niestety było tak jak napisałem powyżej. Korale jakoś przeżyły, choć xenia potraciła polipy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PanMandaryn

To może zmniejszę natężenie? Ta dodatkowa belka świeci raptem tydzień. Może jeszcze nie jest za późno? Poza tym w innym wątku na tym forum ktoś napisał, że sól, której ja również używam jest wzbogacana, a co za tym idzie może mieć zwiększony poziom krzemianów co dodatkowo może wpływać na wzrost brązowych (żelowatych) glonów. Przypuszczam, że muszę zmienić sól.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbieraj na piwo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam Reef Crystals. Nigdy nie zauważyłem negatywnych efektów jeżeli chodzi o wzrost glonów. Niestety u mnie nic nie pomogło. Po prostu trzeba było przeczekać. To wg. mnie po prostu wynik nagłej destabilizacji systemu. Miało to swój wpływ na flore bakteryjną systemu. Po prostu musi sie odbudować. Być może pomoże Vodka Methode (polecam, jeżeli masz dobry odpieniacz), lub dolanie bakterii. Zaznaczam jednak, że nie mam pewności, że u Ciebie ma miejsce to samo co u mnie. Objawy są jednak identyczne, a ja też zmieniałem wtedy światło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bakterie będę lać. Światło też trochę zredukuję. A może już niech tak będzie, żeby znowu nie robić zamieszania w baniaku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz nie zmieniałem. Nie wiem czy warto znowu coś grzebać - może być różnie. Ja lałem wódkę ale dopiero po 2 miesiącach czekania i nic nierobienia. Pomogła. Glony zniknęły w 1-2 tyg (nie pamiętam już dokładnie), a korale wróciły do siebie po ok. miesiącu (nic nie zdechło)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za wszelkie uwagi i opinie. Pozdrawiam.

P.S.

Odpieniacz od Skiby na pompie PSK 2500. Baniak ma 250 l pojemności, w obiegu ok. 290 l. Więc co do Vodka Method powinien sobie poradzić :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.