Skocz do zawartości
martinnew

Mespilia globulus

Rekomendowane odpowiedzi

nie powiem..interesujace zwierzatko, na ktore mam ochote i nawet dostepne w jednym ze sklepow internetowych :(

jednak, oprocz calkowicie podstawowej wiedz (wielkosc, kolorystyka, dieta glonowa) nie mam o nim pojecia i stad pytanka:

1. czy widac go w zbiorniku czy tez jest to zwierzak typowo nocny?

2. czy nie ma czasem w jadlospisie koralowcow (miekkich lub twardych) lub alg wapiennych?

3. czy ktos slyszal w ogole o jakis przeciwwskazaniach do akwarium rafowego?

za odpowiedzi i podpowiedzi z gory dziekuje

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie powiem, fajne zwierzatko:) Co do Twoich pytan to ciezko powiedziec gdyz wiadomo,ze kazde zwierze ma inny temperament... Jest to jezowiec wiec przez caly czas nie bedziesz go widzial w ruchu, a scislej mowiac raczej bedziesz mial wrazenie ,ze jest caly czas w miejscu(choc oczywiscie nie zawsze)...wiele jezowcow porusza sie i zeruje jedynie w nocy by przed switem wrocic na swoje stale miejsce:) Jednak gdy bedzie zerowal czy to w nocy czy w dzien napewno zobaczysz to po Twoich skalach...wyjada przedewszystkim wapienne algi rozowe, nitkowate w jednym z opisow czytalem ,ze potrafi atakowac slabe bezkregowce. Jezeli akwarium jest duze, a przyrost alg wapiennych dosc duzy mysle,ze moze sobie spokojnie zyc i fajnie uzupelniac zbiornik. Pozdrawiam

Michal Dochier

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem je w swoim baniaku kiedys i oddalem po 3 dniach , sa mistrzami w zarciu glonow wapiennych , mluca z predkoscia swiatla :yes oddalem za friko i nie chce wiecej .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez swojego oddalem za darmo - jak idzie to zmiata wszystko na swojej drodze. do tego kamufluje sie - ubiera sie w algi i po jakims czasie widac tylko zielona kulke. poza tym jezeli chodzi o kolory to tez szalu nie ma. zwierze na pewno ciekawe, ale nie wiem czy nie ma lepszych gatunkow. ja jezowca juz na pewno nie chce . pozdro

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego jeżowca i wcale nie jest taki zły, aktywny 24h, nie podgryza koralowców, ewentualnie zakłada na siebie wszelkie nieprzytwierdzone zoanthusy i grzybki jeśli ktoś ma dużo szczepek to może być upierdliwy. IMO największa wada: z wielką pasją tnie na kawałki czerwone glony wyzsze :yes, zielone sporadycznie, ciekawe jak je odróżnia jeśli nie ma oczu;). i faktycznie zgryza glony wapienne , ale jak to kiedyś tomasz pisał nie jest to wada a raczej zaleta bo odblokowywuje skałę, w moim 180l akwa glony są szybsze od niego:)

pozdrawiam Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.