Skocz do zawartości
adamoo

DIY jak tanim domowym sposobem wykonać Kalkreaktor

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie lub zlecę wykonanie takiego.

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swirlej, jescze trochu i bedziesz musial zarejestrowac jakas dzialalnosc gospodarcza czy cos takiego :Satisfied

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:Satisfied tylko zapytalem , ale widze ze wszystko jasne :D

pozdr..

Ps; Wildton albo moje gadu nawala albo Cie nie ma na gadu ..?:]

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem caly czas (?) to raczej Ciebie nie ma :Satisfied

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dłubię taki reaktorek DIY - dwukolumnowy

NIe wiem czy to tanio - jak dla mnie nie bardzo

Tu podaje MOJE koszty. Inni moga mieć całkiem inaczej, bo można uzyć innych pomp itp

Rura akrylowa 100mm - 1 metr 100zł ( ja mam za wymianę ..)

Śrubunki Gamratu 63mm - 2 sztuki po 36zł ( a w katalogu po 20 zł ??)

Pompa MaxiJet 1000 ~ 80zł

KOlanka, złączki itp Gamratu ~20zł

Klej ~20zł

Plexa ~ 20zł, wężyki, zaworek zwrotny, coś do liczenia bombelków itp

Razem ok 300zł + kilka godzin pracy ( m.in toczenie śrubunków, zajefajne cięcie plexi, szlifowanie, gdzie wszystkie opłki elektrostatycznie przyczepiają się do wszystkiego ...)

No i to wszystko trzeba złożyć rozsądnie do kupy z samozasysającą recyrkulacją CO2 włącznie

BTW napisze na wszelki wypadek - JA się NIE podejmuje roboty dla kogoś - nie chce mi się :Satisfied

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety bardzo duzo roboty , siem innym wydaje ze tak .. o ... hop i masz .

Jak ktos robi z kolei juz ktorys pod rzad to troche latwiej .

Ty policzyles polskie czesci do tego reaktorka, wez orginalne pvc niemieckie policz to wyjdzie pewnie troche wiecej

:]

DIY - wcale nie jest tanie , ale ja wole jak kupic w sklepie bo wiem ze jak ja to zrobei to sie nie rozleci >(samo) :Satisfied

pozdr..

Ps; Podaj prosze jak moezsz linka do GAMRAT popatrze jakie oni maja te srubunki i inen czesci PVC .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe dość że dużo roboty, to jeszcze trzeba mieć czym to zrobic. Bez tokarni, wyrzynarek, szlifierek, wiertarki stołowej byłoby kiepsko ...;(

Plexa niestety jest bardzo wrażliwa na przegrzanie np szlifierką i dużo trzeba rypac ręcznie .. :Satisfied

Policzyłem "polskie" częsci, ale nie doliczyłem np transportu - bo większośc z tego jest nie do kupienia w potrzebnych kawałkach (np rura 2m)

Ja zdecydowałem się na DIY, nie tylko dla ceny, ale ..żaden inny z takim pojemnym wkładem nie wejdzie do mojego sumpa. Mój jest zaprojektowany bardzo dokładnie na wymiar - wręcz co do mm, dlatego jedna kolumna stoi od samego dołu, a druga jest nad pompą - bo nie byłoby miejsca na kalkmixer

Zeby np obciąć równo rurę musiałem użyć czystej kartki papieru A4, okładając ją i uzyskując dokładną płaszczyznę zaznaczenia a potem cięcia.

Darek S

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no recznie , zgadza sie , ja akurat dobry z rzezby jestem :) taki maly protetyk :)

Na poczatku kiedys wszystko rympalem recznie , w sumei dalej robie wszystko recznie , wycinakow nie uzywam od reki kolka wycinam pileczka do stali (o wlasnie do stali pilka tnie plexe jak papier i sie nie przykleja co pozwala na dokladne niemalze wyciecie kolka , oszlifowac trzeba tylko pozniej na poszczegolnych papierkach sciernych , na kocu na wodnym , no ale to tez recznie :) )

90% robota reczna jak w aucie marki JAGUAR :)

No bo popatrz , rury tniemy pilka recznei bo to nie duzo roboty uciac glupi kawalek rury , dalej oszlifujemy ja na papierku nr. 200 , 300 nastepnie 600 wodnym (moczac go ), dalej wytniemy podstawy kawalek tez recznie i oszlifujemy podobnie jak wyzej opisalem .

Wszystko sie docina recznei i szlifuej na paiperze wodnym drobnoziarnistym , otwory tylko sie wierci na wiertarce stolowej , gwinty w otworach na zaworki tez recznie 90 nawet 95% wszystko reczna robota .

Na tokarce kolka czesto pekaja (szkoda plexy niszczyc ) wiec sie recznei docinalo (ten moj maly kalkreaktorek podwojny , recznei kolka byly ciete) .

Teraz kolezka R@f@l dorwal goscia co wycina kolka laserem i z tego sie bardzo ciesze , nie wykluczam ze bedzie mnie meczyl do upadlego zeby mu zrobic reaktor ale to dobry kolezka :Satisfied no i w sumie roboty bedzie mniej bo kolka sobie sam podocina :D

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link to http://www.gamrat.com.pl

Szukaj w systemach rurowych, dalej PRODUKTY --> instalacje basenowe

lub bezpośrednio wejdź w cenniki

Sa na stronie w formatach pdf

Ja napisałęm do nich maila i gratis dostałem dwa katalogi ze wszystkimi wymiarami, rysunkami, fotografiami części i cenami

Darek S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W "moim" katalogu nie ma, są tylko kulowe, ale oni robią wszelkie instalacje - napisz do nich

Darek S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wiem , fajne sa ,ale do DD troche za male rozmiary tam maja , zreszat nie dokonca wem na jakiej on tam zasadzie zamyka ..? czy tam jest tez kolka w srodku ..?

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek ty rurę kupiłeś w Gamracie taką przeźroczystą ?? bo chyba oni robią tylko pCV?

Darek S :

Właśnie dłubię taki reaktorek DIY - dwukolumnowy

NIe wiem czy to tanio - jak dla mnie nie bardzo

Tu podaje MOJE koszty. Inni moga mieć całkiem inaczej, bo można uzyć innych pomp itp

Rura akrylowa 100mm - 1 metr 100zł ( ja mam za wymianę ..)

Śrubunki Gamratu 63mm - 2 sztuki po 36zł ( a w katalogu po 20 zł ??)

Pompa MaxiJet 1000 ~ 80zł

KOlanka, złączki itp Gamratu ~20zł

Klej ~20zł

Plexa ~ 20zł, wężyki, zaworek zwrotny, coś do liczenia bombelków itp

Razem ok 300zł + kilka godzin pracy ( m.in toczenie śrubunków, zajefajne cięcie plexi, szlifowanie, gdzie wszystkie opłki elektrostatycznie przyczepiają się do wszystkiego ...)

No i to wszystko trzeba złożyć rozsądnie do kupy z samozasysającą recyrkulacją CO2 włącznie

BTW napisze na wszelki wypadek - JA się NIE podejmuje roboty dla kogoś - nie chce mi się :Satisfied

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tą rurę miałem za wymianę na jeżowca + jakieś miękasy jeszcze. Metr długości. Ja potrzebowałem rurę a ktoś zwierzatka więc poszło. Rura jest przeźroczysta oczywiście.

Ale rury kupuje się w www.tuplex.pl

Wchodzisz w Produkty -> Katalog produktów i tam grupy towarowe -> Akryl a Asortyment -> Rury akrylowe wytłaczane i coś tam

Cały link

http://www.tuplex.pl/portal/produkty/produkty.html?B=B&R=R&P=P&asortyment=AA&grupa=AAR&page=3

W Gamracie są nieprzeźroczyste - rynny i inne instalacje. Ale głowy nie dam, może też mają akryl przźroczysty

Zobacz też tu

http://www.taniareklama.pl/pl/pages/oferta_cnk/files/1097492419_RURY.htm

Trzeba kupić 2mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.